Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj nam je tako težko sprejeti pohvalo?

SHY

Shutterstock | Dmytro Zinkevych

María del Castillo - objavljeno 05/02/20

Nekateri postanejo živčni in ne vedo, kaj bi odgovorili, drugi znižujejo pomen doseženemu in se začnejo primerjati z dosežki drugih …

Vsi imamo izkušnje s situacijami, v katerih smo zaradi svojega dobrega dela prejeli pohvalo ali priznanje. Vendar pa vsi ne vedo, kako se odzvati na te komplimente.

Zakaj se tako odzivamo? Se bojimo, da bomo izpadli arogantno, če sprejmemo, da smo nekaj naredili zelo dobro? Kako lahko razlikujemo zdravo skromnost od lažne ponižnosti?


woman saying no

Preberite še:
Vam je težko prejemati darila drugih? Morda se za tem skriva slaba samopodoba

V večini primerov strah pred pohvalami izhaja iz naslednjih prepričanj:

Ne verjamem v to, kar mi govorijo

Morda ste v preteklosti prejeli preveč kritik, zdaj pa se vam zdi neverjetno, da lahko nekdo vidi nekatere vaše dobre lastnosti.

Zagotovo me pohvalijo, ker želijo nekaj v zameno

To je obrambni mehanizem. Morda ste se že prej počutili izkoriščane in zaradi tega menite, da vam nekdo laska, da boste nekaj storiti zanj.

Pohvala lahko škodi

Nekateri ljudje so se že v otroštvu težko prilagodili svojim vrstnikom, ravno zato, ker so na nekaterih območjih izstopali pred njimi. Posledično so se naučili, da je to ovira za razvoj ustreznega družbenega življenja.
Preberite še:
5 korakov do boljše samopodobe

Kako sprejeti kompliment, ne da bi postali arogantni?

Sveta Terezija je dejala, da je “ponižnost hoditi po poti resnice”. Če ste v nečem zelo dobri, vas ne bo naredilo nič bolj ponižnega to, da bi se obrnili proč od tega ali da bi celo zanikali sposobnost, ki jo imate. Zato jo raje sprejmite s hvaležnostjo.

Pomembno je, da se ne identificirate s svojimi sposobnostmi in prepoznate svoje meje. Lahko vam nekdo pove, kako dobro pojete, toda vi veste popolno resnico o tem komplimentu: Podedovali ste dober glas od svoje mame; Vaš glas se bo z leti poslabšal; Vaša sposobnost ni neomejena – preprost prehlad je dovolj, da to ugotovite; Vi niste vaš glas – vaša vrednost je več kot to, ali dobro ali slabo pojete.


WOMAN,SELF,IMAGE,MIRROR

Preberite še:
Težave s samopodobo? Sv. Katarina vam lahko priskoči na pomoč

Z objektivnega vidika bo pohvale, ki jih prejmemo, veliko lažje sprejeti, če bomo nanje odgovorili z zahvalo in ne da bi pomislili, da bi zaradi tega izpadli arogantni.

Trije nasveti za prejemanje pohvale na zdrav način so:

1.Zavedajte se svojih uspehov

Ne pozabite, da je tako, kot je vredno ceniti dobre stvari, ki jih počnejo drugi, tudi pošteno in dobro, da prepoznate dobre stvari, ki jih počnete sami.

2.Pohvale so zastonj

Če je kdo opazil katero od vaših spretnosti in jo je želel pozitivno komentirati, tej osebi niste ničesar dolžni.


MOTHER AND DAUGHTER

Preberite še:
Kako lahko mame hčeram pomagajo do zdrave samopodobe

3.Dovolj je, da rečete hvala

Hvaležnost je eden izmed elementov, ki ljudem zagotavlja večje čustveno zdravje. Če imate določeno veščino in vam nekdo zaradi tega ploska, bo povsem dovolj, če mu boste odgovorili s preprosto besedico hvala.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


TABLET

Preberite še:
Elektronske igrače: da ali ne?


web 3 gašper komatar

Preberite še:
“Znašel sem se v obdobju, ko se je zdelo, da sem na črni točki, iz katere ni izhoda”


BLAZEV ZEGEN

Preberite še:
Sveti Blaž – zavetnik, ki ščiti pred boleznimi vratu in grla

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.