Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako boste preživeli kulturni dan? Tu je nekaj namigov

web3-family-visiting-museum-child-boy-mother-e1581071542728.jpg

Chubykin Arkady | Shutterstock

Meta Zajec Bevk - objavljeno 07/02/20

Ko pomislim na Prešernov dan, moje misli odplavajo v mladost, ko smo prav vsak kulturni dan s prijatelji preživeli na avstrijskih smučiščih

En zagrizen “kulturnik” je imel v žepu bunde prisrčnico – žepno izdajo Prešernovih Poezij. Navzdol smo smučali, navzgor, v gondoli ali na sedežnici, pa je privlekel ven knjižico in naglas bral Prešernove pesmi. Kakšno smo po svoje prepesnili, ob kakšni smo se smejali, kakšne nismo razumeli, a prav vse smo poslušali in o njih razmišljali.

Čeprav nismo bili “kulturni” v muzeju ali na prireditvah, smo si po svoje organizirali kulturni dan. In teh dni se vedno spominjam z iskrico v očeh.


PREŠEREN DAY

Preberite še:
Prosto po … Prešernu: Kako slavni verzi zvenijo v slovenskih narečjih

5 idej, kaj lahko z otroki počnete 8. februarja

Letos ne bomo smučali na kulturni praznik. Z dojenčkom v naročju je to težje izvedljivo. Svojim otrokom vseeno želim predati malce te kulture. Malce hrepenenja po lepem, po poeziji, hrepenenja po branju starih zapisov.

Čeprav so otroci še majhni, jim lahko predstavimo Prešerna. Ali pa kakšno drugo pomembno zgodovinsko osebo. Ko imamo otroke, se starši znajdemo in prilagodimo kulturni praznik otrokovim interesom.


ZIGA ZOIS

Preberite še:
Skrivnostni Slovenec, ki je imel v lasti eno najpomembnejših zbirk

Obiščite muzej

Zmotno je mnenje, da so muzeji hladne stavbe, v katerih domujeta odmev in živ dolgčas. Časi, ko je bilo v muzejih tako, so minili. Mnogo jih je, ki ponujajo ure in ure zanimivega raziskovanja za starše in predvsem za otroke. Naj naštejem le nekaj nam najljubših:

  • Muzej vojaške zgodovine, Pivka,
  • Prirodoslovni muzej, Ljubljana,
  • Železniški muzej Slovenskih železnic, Ljubljana,
  • Slovenski etnografski muzej, Ljubljana,
  • Tehniški muzej Slovenije, Bistra.

Vendar opozorilo: veliko muzejev je na kulturni dan brezplačnih, temu primerna pa je tudi gneča v njih. Če se ji želite izogniti, obiščite muzej raje kakšen drug dan.


visite enfants

Preberite še:
Znanstveniki dokazali, da obisk muzeja ali galerije podaljša življenje

Berite Prešernove pesmi

Njegove pesmi so sicer zahtevnejše, a nekaj jih je, ki so razumljive tudi otrokom. Tiste najlažje so predstavljene v slikanicah: Povodni mož, Turjaška Rozamunda in Lepa Vida.

Prav nič ne bo narobe, če otrokom preberete celo Zdravljico. Za navdušence nad vlaki pa zagotovo Od železne ceste.

PREŠEREN-POEZIJE
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Kulturni izlet

Obiščite kakšno lokacijo, kjer se je v zgodovini kaj pomembnega zgodilo, na primer točke, kjer se je kurilo kresove ob turških vpadih (npr. na Šmarni gori). Obiščite okolje, kjer govorijo popolnoma drugo narečje kakor vi, da otroci spoznajo pestrost slovenskega jezika. Zelo neposredno povezan izlet s Prešernovim dnem pa je obisk njegove rodne Vrbe na Gorenjskem.
Preberite še:
Čudoviti kotički Slovenije, ki so pogosto spregledani

Obesite slovensko zastavo

Prav je, da smo ponosni na svojo državo. In prav je, da to pokažemo tudi na zunaj – z izobešanjem državne zastave. Četudi se ne strinjamo z vsem, kar se v naši državi dogaja, je prav, da pokažemo pripadnost domovini. Le od nas staršev se bodo naši otroci naučili ljubiti svojo domovino.


SLOVENIAN FLAG

Preberite še:
To je kratka zgodovina simbolov slovenske države

Izdelajte lutke, senčno gledališče ali kamišibaj

Otroci si lažje predstavljajo stvari skozi igro in pripovedovanje zgodb. Zato si vzemimo čas in izdelajmo lutke po kakšni Prešernovi pesmi. Hrast v Turjaškem dvoru bo prav mogočen kot senčna silhueta v senčnem gledališču, vrtinec v Ljubljanici pa prav strašljiv na sliki v kamišibaju.

Predvsem pa preživite čas skupaj, brez ekranov, brez motilcev odnosov. Potrpežljivo odgovarjajte na otroška vprašanja. In če boste na smučišču, v žep vtaknite žepno izdajo Prešernovih Poezij. Z “jajčkom” se dovolj dolgo peljete na vrh … 🙂

Vir: Družina in Življenje, diz.si.


KRISTINA HOSTA

Preberite še:
“Najina poročna fotografija na ogledalu me opomni, da dan začnem s hvaležnostjo”


Pisa’s Cathedral

Preberite še:
Poleg poševnega stolpa v Pisi se nahaja še ena mojstrovina


YOUNG,MAN,MASS

Preberite še:
Prosite Boga, naj s to molitvijo očisti vaše misli in domišljijo

Tags:
praznik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.