Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj storiti, če smo v napetih odnosih s svakinjo ali svakom

Couple, Man, Woman, Conflict, Home

© wavebreakmedia | Shutterstock

Edifa - objavljeno 09/02/20

Kako lahko rešujemo težave, ki jih imamo s sorojenci svojega zakonca?

Kadar govorimo o zapletenih odnosih s sorodniki zakonca, imamo običajno v mislih tasta ali taščo. Včasih pa je še bolj težaven naš odnos z moževim oz. ženinim bratom ali sestro.


KATJA ZUPAN

Preberite še:
“Naša družina ni idealna, smo tudi neorganizirani, kaotični, glasni.”

“Jaz te sprejmem za svojega moža/svojo ženo.” Ko med izmenjavo poročnih zaobljub izrečemo te besede, sprejmemo zakonca takšnega, kakršen je. On je sin in ona je hči svojih staršev, njuna izvorna družina predstavlja velik del njune istovetnosti. Tega ne moremo izbrisati. Nekateri ljudje pravijo: “Poročil/a sem se s teboj, ne s tvojo družino,” in to drži, toda precej zgrešeno je, če se nam te družinske vezi zdijo nepomembne ali celo nekaj tujega za ljubezen med zakoncema.


DUŻA RODZINA

Preberite še:
5 stvari, ki so mi bile pri odraščanju v veliki družini všeč

Kako priti do dna napetostim

Ko se par poroči, stvari niso nikoli več iste: odnosi s sorojenci in prijatelji se spremenijo. To ni vedno preprost proces, tudi če so si bili bratje in sestre nekoč zelo blizu. Če so nekatere matere posedovalne do svojih otrok, so lahko takšni tudi sorojenci, ki imajo morda težave, da je “tujec” prevzel vodilno mesto v srcu njihovega brata ali sestre! Včasih postanejo tudi ljubosumni, če novoprišlek pridobi naklonjenost njihovih staršev. Zato ne bodite presenečeni, da je odnos do svakov ali svakinj lahko zelo zapleten. Družinsko življenje ni nikoli preprosto. Ta stvar je stara kot izvirni greh.

Poleg tega ne smemo nikoli pozabiti, da so vsi zakoni most med različnima svetovoma. To velja tudi v primeru, če sta družini obeh zakoncev enako izobraženi, imata enake okuse in prepričanja (še bolj pa seveda, če ni tako). Poznati morate navade, izročila in načine, na kakršne družina vašega zakonca izraža ljubeznivost ali nezadovoljstvo. To zahteva čas, veliko opazovanja in medsebojno spoštovanje.


FIGHTING SIBLINGS

Preberite še:
Na pomoč, moji otroci se pretepajo

Nekaj zlatih pravil, ki bodo vse to olajšala

Prvo pravilo je prijaznost. Če želite najti najučinkovitejši način, kako zasejati seme spora znotraj svoje družine, čim večkrat in čim bolj potuhnjeno govorite o njih vse najslabše!

Drugo nepogrešljivo pravilo je obzirnost. Težko ga je udejanjati, saj ni preprosto razločevati med upravičenim spoštovanjem zasebnosti in pretirano (včasih tudi mučno) tišino, ki jo lahko razumemo tudi kot brezbrižnost.

Ne pozabite, da je vaš morebiten zaveznik lahko svak ali svakinja. S poroko postaneta del vašega zakona in vanj vnašata svež veter, mirita napetosti in vas podpirata na načine, ki jih morda od njiju sploh ne bi pričakovali.


DUŻA RODZINA

Preberite še:
Raziskava pravi: družina ima večji pomen, kot si mislimo

In če se naučite, kako uživati v družbi sorojencev svojega zakonca, ga boste znali tudi bolje ljubiti. Ko prisluhnete njihovim spominom iz otroštva in odkrivate težave, ki so morda obstajale v njihovem odnosu, tako svojega zakonca kot njegove sorojence spoznavate še podrobneje.

Krona vsega pa sta ravno pravšen odmerek ponižnosti in humorja, ki nam pomagata, da si ne belimo glave s stvarmi, ki niso vredne našega časa in energije. Poleg tega ne pozabimo na odpuščanje, brez katerega ni bratske ljubezni. In najpomembnejše, ne pozabimo, da imamo svojega svaka ali svakinjo lahko zelo radi, kar pa ne pomeni, da bi si želeli z njima preživeti teden dni pod isto streho!

Avtorica prispevka je Christine Ponsard.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


web 3 martin golob krave

Preberite še:
Župnik Martin je šel na duhovne vaje v “štalo”. Kaj se je tam naučil?


PRZYJACIELE

Preberite še:
12 čudovitih misli slovenskih svetniških kandidatov


KRIS AND PAUL SCHAROUN-DEFORGE

Preberite še:
Čeprav so mnogi nasprotovali njunemu zakonu, ju je na koncu ločila le bolezen

Tags:
družinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.