Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Ključ do dobrega počutja je v lastnem telesu

BEAUTY

Mike Laptev|Shutterstock

Katarzyna Szkarpetowska - objavljeno 11/02/20

"Vsak dan bi se morali pogledati v ogledalu in se nasmehniti, si dati kakšen komplement, v sebi najti to, kar nam je najbolj všeč," pravi sociologinja Justyna Gwiazdała

Poljakinja Justyna Gwiazdała je sociologinja in vodja raziskav, ki so povezane z vprašanjem telesne pozitivnosti.


smiling girl portrait

Preberite še:
Lepota navdušuje

Zakaj ženske tako pogosto sovražijo svoje telo? Saj vendar ni naš sovražnik, temveč naš prijatelj.
Prva stvar, ki mi pade na pamet, je to, da se preveč pogosto primerjamo z drugimi ženskami – ne le iz naše okolice, temveč tudi z zvezdnicami in estradnicami. Skrivaj primerjamo lasten dekolte z njihovim in se pritožujemo nad njegovo velikostjo. Mrščimo se ob misli na naše noge in zadnjico, ki niso videti kot z naslovnic revij. Po našem mnenju imamo premajhna usta, redke ali preveč tanke lase, preveč debele prste, premalo privihane trepalnice.

V medijih ni težko najti podob idealnih žensk: vitkih, brezhibno naličenih, s popolno pričesko. Veliko nas pomisli: če so te ženske tako videti, zakaj tudi moj videz ni tak, kaj počnem narobe? No, nič.


MOJCA-GIACOMELLI-ZIVA-STIGLIC

Preberite še:
“Ženska postane lepa takrat, ko se zave, da je ljubljena”

Ker ima vsaka ženska individualne lastnosti in predispozicije, na primer genetične, ki v veliki meri določajo, kako je videti. Pogosto je tudi težko sprejeti minevanje časa in prve znake gub ali dejstvo, da naša koža ni več tako čvrsta in napeta, kot je bila še pred nekaj leti.

To, kako ravnamo s svojim telesom, v katerem prebiva naša duša, ima neposreden vpliv na to, kako se počutimo v svoji koži. Na kakšen način lahko sebe in druge ženske podpremo pri pozitivnem dojemanju lastnega telesa in videza?
Zdi se mi, da je ključno razumevanje, da je vsaka izmed nas drugačna. Tudi če smo se močno trudile spremeniti, da bi bile videti kot ženske iz pisanih revij, nam to včasih preprosto ne uspe. Jasno, sodobna medicina in lepotna kirurgija ponujata veliko možnosti, toda ali je res vredno?

Po mojem mnenju se moramo vprašati, za koga se želimo spremeniti – zase ali za druge? Vsak dan bi se morali pogledati v ogledalu in se nasmehniti, si podati kakšen komplement, v sebi najti to, kar nam je najbolj všeč.


SZEMRANIE

Preberite še:
Kakšna je razlika med ljubeznijo do samega sebe in sebičnostjo?

Kaj je telesna pozitivnost (ang. body positivity)? Ali gre le za nov trend, modo, ki bo kmalu minila, ali za kaj precej večjega?
Telesna pozitivnost je zagotovo nekaj, na kar moramo biti pozorni in čemur je vredno posvetiti nekaj prostora. V zadnjih letih to gibanje postaja vedno močnejše, najbolj vidno je na družbenih omrežjih. Zaradi njega “trpita” tudi modna in lepotna industrija.

Telesna pozitivnost spodbuja življenje v harmoniji s samim seboj, sprejemanje lastnega telesa takega, kot je. Ideja gibanja predpostavlja, da je telo v vsaki velikosti lepo in mora biti obravnavano z največjo mero nežnosti in skrbnosti. Glede na ta koncept moramo ceniti lastno individualno lepoto in sprejemati svojo identiteto. V telesni pozitivnosti je prostor za nepopolnost in napake: strije in celulit, ki na splošno veljajo za grde in neestetske. Prostor je tudi za telesa, ki so večja od številk 34 in 36.


IMPATIENT

Preberite še:
Se primerjate z drugimi? To vam zastruplja življenje

MAKE UP
Anna Demianenko - Shutterstock

Ali mislite, da ima telesna pozitivnost sploh svoj prostor v dobi plastičnih operacij, botoksa, odvisnosti od retuširanih selfijev, pritiska “biti fit” in glamurja?
Seveda. Retuširani selfiji in idealne fotografije na Instagramu nas začenjajo malce dolgočasiti. Vse bolj pomembna postaja naravnost. Alicia Keys je na prireditev MTV prišla brez mejkapa. Veliko zvezdnic se ne sramuje objavljanja svojih neobdelanih fotografij.

Utrujeni od popolnih fotografij smo sebi začeli dovoljevati resničnost in se oddaljili od ustvarjanja popolnih podob, na katere so nas navadili družbeni portali. Še več, moč gibanja telesne pozitivnosti so začele opažati tudi znamke. Nekatere so se odpovedale čezmernemu retuširanju fotografij, manekenke, ki so predstavljale kopalke, pa so imele vidne strije. V javnem prostoru in na internetu se je pojavilo vsaj nekaj deset reklamnih kampanji, v katerih je moč zaznati to idejo.


WOMAN

Preberite še:
Se bojite vzorcev? Tukaj je nekaj nasvetov, kako jih nositi

Nekateri trdijo, da nam telesna pozitivnost dovoljuje, da se zanemarimo.
S tem se nikakor ne strinjam. Dejstvo sicer je, da se telesno pozitivnost pogosto povezuje z opravičevanjem za prikazovanje čezmerne teže in promoviranjem debelosti. To je napačno dojemanje. Ideje, ki so del telesne pozitivnosti, predpostavljajo spreminjanje realnosti na lepše.

Ne gre le za sporočilo, ki ima za cilj sprejemanje lastnega telesa in odkrivanje lepega v njem. To je tudi delovanje, katerega cilj je širitev definicije lepega in sprememba trenutne sheme, pri kateri je v ospredju standardna lepota.




Preberite še:
5 korakov do boljše samopodobe

Nam telesna pozitivnost dovoli, da uživamo v svojem telesu?
Vsekakor pomaga dojeti, da je ključ do tega, da bi se dobro počutili v svojem telesu, njegovo popolno sprejemanje. Ne le prednosti, temveč tudi tega, kar štejemo za napake in nepopolnosti – in to pri vsaki starosti. Vse pogosteje se srečujemo z nasprotovanjem žensk, ki ne želijo biti vezane na en lepotni kánon, ki ga ne morejo doseči.

Pogosto se vendar dogaja, da mlada dekleta in najstnice, ki sledijo aktualnim trendom, zbolijo za anoreksijo ali bulimijo, ko želijo doseči vzore, s katerimi se srečujejo na vsakem koraku v masovni in popularni kulturi. V današnjih časih so pametni telefoni in družbena omrežja neločljiv del našega življenja. Izredno pomembno je torej, da bi v svojem okolju nudili več kot le retuširane in zglajene fotografije ženskih teles, popoln mejkap in fotografije brez napak.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto. 


COUPLE

Preberite še:
6 nasvetov nekega zdravnika, da bi bili srečni v zakonu


web 3 etiopija

Preberite še:
Kako lahko prav vi rešite otroke pred kriminalom, prostitucijo in revščino


PETER SVETINA

Preberite še:
“Kdor bere z odprtim srcem, bo razumel”

Tags:
lepotaženska
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.