Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je skrb za otroka domena matere? Razlog leži v možganih

MATKA Z DZIECKIEM

Pixel-Shot | Shutterstock

Silvia Lucchetti - objavljeno 12/02/20

V nedavni raziskavi so se osredotočali na vlogo dela ženskih možganov, občutljivega na oksitocin

Z negovanjem nudimo varno zavetje in podporo tistim, ki to potrebujejo, sistem pomoči pa se samodejno aktivira, ko smo blizu nekoga, ki trpi ali potrebuje našo skrb. Prototip tovrstnega sistema negovanja se kaže že v prvih oblikah interakcije med materjo in njenim otrokom in je izjemnega pomena, saj med drugim vpliva na čustveni in kognitivni razvoj značaja dojenčka v odrasli dobi.


MOTHERHOOD

Preberite še:
Zakaj se nekatere mame neprestano počutijo krive?

Gre za evolucijsko pomemben odnos, saj poleg zagotavljanja preživetja mladička in ohranjanja svoje vrste sesalcem omogoča izoblikovati model temeljnega družbenega odnosa, na katerem lahko gradimo nadaljnje medosebne odnose z drugimi pripadniki naše vrste.

Zakaj je skrb za otroka domena žensk?

Nagnjenost odraslih, da skrbijo za otroka, naj bi bila povezana z določenimi vzorci možganskega delovanja. Nedavne študijo so dokazale, da obstajajo prirojeni fiziološki mehanizmi, zasidrani v našem biološkem zapisu, ki se samodejno aktivirajo v materah in se odzovejo na signale njenega otroka, ki si želi njene pozornosti in bližine.


OFFICER ZIMMERMANN

Preberite še:
Namesto da bi zahteval kazen, je policist mamici v stiski kupil otroška avtosedeža

mom and newborn
By Alena Ozerova/Shutterstock

Različne raziskave

Da bi razumeli razlike med moškimi in ženskami ter njihovo skrbjo za otroka, so znanstveniki univerze v zvezni državi Louisiana opravili poskus na miših, s katerim so preučili možganske mehanizme, ki pri sesalcih uravnavajo materinsko skrb in z njimi povezane motnje.

Svoja dognanja so nato objavili v reviji PLOS ONE (povzeto po članku, objavljenem na spletni strani Le Scienze). Odkrili so, da se v primerjavi z moškimi na preoptičnem področju ženskih možganov nahaja občutno več celic, ki reagirajo na oksitocin. Številka je kar za 40-krat večja glede na moške možgane.


SADNESS

Preberite še:
Kako otrokom povedati, da ne bodo dobili sestrice, ker je mama imela splav

Hormon negovanja

Hormon oksitocin je pomemben za uravnavanje občutka navezanosti in negovanja mladičev ter družbene odnose na splošno, v nekaterih primerih pa lahko celo pomaga ublažiti nekatere duševne motnje, kot so anksioznost, avtizem in poporodna depresija, ki v povprečju zadeva od 10 do 20 odstotkov mamic ter posledično ogrozi njihovo oskrbo novorojenčka in kakovost vezi med materjo in otrokom.

Delovanje oksitocina uravnavajo posebni receptorji na površini celice preoptičnega področja, aktivacija hormona pa je odvisna od koncentracije estrogena, ki ga v ženskem telesu proizvajajo jajčniki. V mišjih samicah, ki so jim odstranili jajčnike, odziva receptorjev oksitocina znanstveniki niso zaznali, lahko pa so ga obnovili s hormonskim zdravljenjem.

Z izsledki raziskave bi lahko celo razvili terapijo za zdravljenje poporodne depresije, s katero bi ciljali na receptorje oksitocina, rezultati pa utemeljujejo tudi nevrobiološko podlago, po kateri so matere nenadomestljive pri negovanju in oskrbovanju svojega otroka.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja AleteiePrevedel in priredil Rok Furlan. 


HEART ATTACK

Preberite še:
Pri sveti maši se je zgrudil na tla. Poleg zbranih mu je pomagal še nekdo


HUG

Preberite še:
4 razlogi, zakaj se je otrokom vredno opravičiti


KRISTINA HOSTA

Preberite še:
“Najina poročna fotografija na ogledalu me opomni, da dan začnem s hvaležnostjo”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.