Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

5 prednosti, če med molitvijo in premišljevanjem uporabljamo sveče

PRAYING

Gabriel Ortiz Galindo | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 14/02/20

Krščanska molitev in premišljevanje sta neverjetno lažja in mirnejša, če to počnemo ob prižganih svečah

Seveda je zelo pomembno, da se osredinimo na vsebino molitve in premišljevanja, pogosto pa pozabimo, da na nas neposredno vplivajo tudi zunanji dejavniki molitve.


WAKE UP

Preberite še:
Se jutro ni začelo najbolje? Tako lahko opravite jutranjo molitev

Kar naredimo s svojim telesom, gotovo neposredno vpliva na našo dušo. Ta edinost telesa in duše dopušča vsem našim čutom, da sodelujejo v molitvi (vid, sluh, okus, zvok, dotik) in naši duši pomaga, da se povzdigne k Bogu.

Katekizem Katoliške cerkve spodbuja to temeljno resnico in nas uči, da molitev vključuje vse naše bitje: “Naj bo govorica molitve že kakršnakoli (kretnje, besede), vedno moli ves človek.” Zatemnjena soba, ki jo osvetljujejo le sveče, ima lahko poseben in močan vpliv na našo dušo in nam pomaga, da molitev izkusimo na nov način.


WOMAN,PRAYER,MASS

Preberite še:
Molitev po obhajilu, ko nas muči depresija

Molitev in premišljevanje ob svečah ima pet prav določenih prednosti:

MANJ MOTENJ

Najbolj praktična korist molitve ob svečah je manj motenj. Nekateri ljudje zlahka molijo ob prižganem televizorju v ozadju, za večino izmed nas pa so utripajoče luči in glasni zvoki moteči in nas hitro odvrnejo od molitve. Tudi če zgolj zatemnimo luči v hiši ali spalnici, bomo morda doživeli boljšo molitveno izkušnjo, saj se bo naš pogled lahko osredinil le na eno stvar.

BOLJ POMIRJUJOČE OZRAČJE

Nekaj je v trepetajočem plamenu sveče, kar v našo dušo vnaša občutek miru. Mnogi ljudje sveče uporabljajo v terapevtske namene in podoben učinek lahko dosežemo tudi pri vsakdanji molitvi.


PRAYER

Preberite še:
Molitev, da bi kljub vsemu verovali

SPOMINJA NAS NA STARODAVNO ZGODOVINO KRŠČANSKE MOLITVE

Kristjani v prvi Cerkvi so vse do izuma elektrike molili ob soju sveč. To dejstvo lahko neizmerno obogati našo molitev, saj nas spominja na vse kristjane, ki so v znamenju vere stopali po poti pred nami. Premišljujemo lahko o njihovem pričevanju vere in občutimo udobje njihovih molitev, ko še naprej s priprošnjo posredujejo za nas v občestvu svetih.

SPOMINJA NAS NA BOŽJO NAVZOČNOST

Nikolaus Gihr je v svoji knjigi The Holy Sacrifice of the Mass (Sveta mašna daritev, op. prev.) zapisal:

“Goreča sveča naj bi predstavljala … Jezusa Kristusa; za to je najprimernejša, če njeno svetlobo razdaja prvovrsten čisti vosek. Svetel plamen nad svečo predstavlja Jezusovo božanskost; sama sveča pa predstavlja Njegovo človeškost, medtem ko je stenj v sveči podoba Njegove duše, vosek, ki je proizvod deviške čebele, pa je znamenje Kristusovega prečistega telesa … Voščena sveča s svojim sladkim vonjem pa predstavlja bonus odor Christi, torej obilje milosti in kreposti, neskončne Kristusove svetosti.”


STEER

Preberite še:
Molitev, s katero boste znova imeli nadzor nad življenjem

Ko se zazremo v svečo, lahko v njej začutimo Božjo navzočnost med nami.

PREDSTAVLJA NAŠE ISKANJE BOGA

Jezus je rekel: “Jaz sem luč sveta. Kdor hodi za menoj, ne bo hodil v temi, temveč bo imel luč življenja” (Jn 8,12). Svetloba sveče nas torej spominja na to stvarnost in na dejstvo, da moramo slediti tej luči, tako da se umaknemo iz temine greha in vstopimo v “luč življenja”.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič. 


BIKE SUNSET

Preberite še:
Ideje za družinsko športanje


MARRIED,MARRIAGE

Preberite še:
Zakaj ni realno pričakovati, da bomo vse življenje zaljubljeni v svojega partnerja


ALENKA JERMAN

Preberite še:
“Trenutki, ko stvari nisem imela pod nadzorom, so bili grozni, a tudi najbolj poučni”

Tags:
molitevSveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.