Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pogosto ljubkovanje dojenčkov dolgoročno odlično vpliva na njihovo zdravje

NEWBORN SNUGGLING WITH MOTHER

Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 17/02/20

Znanost potrjuje še en razlog, zakaj naj novorojenčkom izkazujemo čim več telesne bližine

Dandanes nihče več ne trdi, da otroku lahko izkazujemo “preveč ljubezni”. Toda raziskave gredo še korak dlje, saj dokazujejo, da ljubkovanje dojenčkov lahko dejansko spremeni njihov DNK.


MATKA Z SYNEM

Preberite še:
To se dogaja v vaših možganih, ko se igrate z otrokom

Raziskava iz leta 2017, ki so jo opravili na kanadski univerzi, kaže, da se pri dojenčkih, ki imajo več telesnega stika s svojimi skrbniki, spremeni molekularni proces, ki vpliva na razvoj njihovih genov.

Ljubkovanje in DNK

Raziskovalci so prosili starše 94 otrok, naj po njihovem izpolnjenem petem tednu starosti beležijo svoje ljubkovalne navade, pa tudi vzorce dojenčkovega spanja in joka. Štiri leta in pol pozneje so znanstveniki otrokom odvzeli vzorce DNK, da bi ugotovili njihovo biokemijsko preoblikovanje ali t. i. DNK metilacije, ki spreminjajo delovanje genov in vplivajo na njihovo izraznost.


DAD WITH THE BABY

Preberite še:
Preprosta poteza očka, ki ni mogel pomiriti jokajočega dojenčka

Skupina je ugotovila metilacijske razlike na petih DNK območjih med dojenčki, ki so imeli več telesnega stika, in tistimi, ki so bili deležni manj ljubkovanja. Dva od teh območij najdemo v genih, povezanih z imunskim in presnovnim sistemom.

Kot lahko beremo v poročilu sodelujočih znanstvenikov, DNK metilacija “deluje kot označevalec običajnega biološkega razvoja in procesov, ki sodijo zraven”, pa tudi zunanjih dejavnikov, kot je otrokovo okolje. Zanimivo je, da je raziskava zahvaljujoč tem označevalcem ugotovila tudi razliko med dojenčki in njihovo epigenetsko starostjo – načinom biološkega staranja krvi in tkiv – glede na to, koliko telesnega stika so bili deležni.


PREGNANT

Preberite še:
4 neverjetna vedenja še nerojenih dojenčkov

Vpliv na duševni in telesni razvoj otroka

Izsledki so pokazali, da so imeli dojenčki z manj telesnimi stiki nižje označevalce za epigenetsko staranje, kar bi lahko škodljivo vplivalo na njihov razvojni napredek. “Spremljali bomo, ali ‘biološka nezrelost’, ki smo jo zaznali pri teh otrocih, opazno vpliva na njihovo zdravje, posebej na njihov duševni razvoj,” je pojasnila ena izmed članic raziskovalne ekipe.

Z nadaljnjimi raziskavami bodo znanstveniki morda odkrili, v kolikšni meri ljubkovanje dojenčkov dejansko vpliva na njihov zdrav biološki razvoj, posebej pri bolj razdraženih otrocih.


FAMILY

Preberite še:
Nova raziskava: bolj kot boste objemali svoje otroke, bolj pametni bodo

Izčrpanim staršem, ki svoje novorojenčke v naročju nežno zibate v spanec, pa bo ta podatek, če se izkaže za pravilnega, morda v tolažbo, saj boste vedeli, da s svojimi prizadevanji koristite tako duševnemu kot razumskemu razvoju svojega malčka.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič. 


WEB 3 MARIJA BURNIK

Preberite še:
“Starši otrokom prevečkrat rečemo ne, ker sem nam česa ne ljubi početi”


PENELOPE CRUZ

Preberite še:
Penelope Cruz se spominja dne, ko je mati Terezija spremenila njeno življenje


MANI, UNITI, INSIEME

Preberite še:
Kaj lahko storimo, da ob koncu življenja ne bomo ničesar obžalovali?

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.