Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 trikov, da zjutraj ne boste več pozni

MOTHERHOOD

Zvica Kerkez - Shutterstock

Mathilde de Robien - objavljeno 20/02/20

Če sta vaša osrednja vzgojna stebra vpitje in hitenje, vam lahko teh pet trikov pomaga k mirnejšim jutrom in pripravam otrok za v šolo

Pravočasno oditi od doma ni nekaj posebno zapletenega. Zahtevno je biti pravočasno pripravljen. Obvladati fino sosledje neznatnih kretenj, kot so vstati, obleči, počesati in nahraniti svoje malo pleme (in samega sebe) v najkrajšem možnem času. Kolesje, ki se hitro zaskoči zaradi prevrnjene skledice kaše ali čevlja, ki je ponoči skrivnostno izginil in se je za njim izgubila vsaka sled – ter ga bomo našli dva dni pozneje na skrajno neverjetnem mestu. Da bi se izognili tovrstnim nevšečnostim, zaradi katerih se dan lahko začne z jokom in s škripanjem z zobmi, lahko preizkusite naslednjih nekaj nasvetov.


MORNING WOMAN GIRL

Preberite še:
Kako začeti dan, da ne bo že jutro polno nerganja

VEČER PREJ PRIPRAVITE VSE POTREBNO

Če vam uspe vnaprej kar najbolje predvideti potek jutra, lahko prihranite dragocen čas in mirnost. To je nedvomno zahtevno, vendar zelo dobrodošlo! Za to je treba vse vnaprej pripraviti: od mize za zajtrk do oblačil za otroke in zase, vmes pa šolske in športne torbe ter znamenite pare čevljev – lepo pospravljene in urejene. Ta priprava je toliko bolj dobrodošla, ko so vaši otroci že dovolj samostojni, da se znajo sami obleči ali si namazati kruh.


WAKE UP

Preberite še:
Se jutro ni začelo najbolje? Tako lahko opravite jutranjo molitev

shutterstock_221736814.jpg
Sea Wave - Shutterstock

PORAZDELITE SI VLOGE

Če imate srečo, da sta zjutraj navzoča oba z zakoncem, je pametno, da si natančno povesta, kdo bo kaj naredil. V nasprotnem primeru boste z grozo ugotovili, da otroci pripeti sedijo v avtu, a neoblečeni! On je mislil, da ste za to poskrbeli vi, in obratno. Skratka, porazdelite si otroke oziroma trenutke, ki jih je treba dobro upravljati (vstajanje, zajtrk, oblačenje, umivanje zob …). Lahko se zdi podobno vojaški disciplini, vendar je učinkovito in brezhibno.

NASTAVITE ALARME

Jutro razdelite na tri trenutke (zajtrk ‒ oblačenje ‒ priprava na odhod) in za vsakega nastavite alarm na pet minut, preden je treba zamenjati dejavnost. Z drugimi besedami, če morate biti oblečeni najpozneje do 7.45, nastavite vašo uro na 7.40, da bodo otroci razumeli, da nimajo več časa za basanje s kosmiči. Na tak način se naučijo sprejeti del odgovornosti, vi pa svojemu telefonu naložite nehvaležno delo gospodarja časa.


PRZEBUDZENIE

Preberite še:
Namesto budilke na radiu poslušajte Duhovno misel

web-snooze-button-sleep-alarm-clock-chrissy-wainwright-cc
Chrissy Wainwright-CC

VSTANITE ZGODAJ

Ni presenečenje dejstvo, da bolj zgodaj kot vstanete, več časa imate za mirne priprave. Za vse, ki resnično težko vstanejo, je skrajna rešitev v tem, da si alarm nastavijo na telefonu, ki ga odložijo na mesto zunaj spalnice. Tako bodo prisiljeni vstati, če ga bodo hoteli ugasniti. Dobra plat te metode je, da bodo zvečer lahko prej zaspali, saj ne bodo mogli izgubljati časa na družbenih omrežjih.

ODIDITE ZGODAJ SPAT

Če ste se po branju četrte točke odločili, da boste vstajali bolj zgodaj in če potrebujete svojih sedem ali osem ur spanja, je po vsej logiki nujno, da greste tudi prej spat. Dobra noč spanca vam bo pomagala lažje prebroditi nekoliko bolj napeta jutra.

Resnično podporo lahko vedno najdete v molitvi. Zvečer pred spanjem si vzemite čas in Gospodu izročite svoj dan, zlasti jutro, ki vas čaka. “Velike reči mi je storil vsemogočni,” vzklikne Devica Marija v svoji hvalnici. Morda bo enako storil tudi za vas. Kakor nas vabi sveta Terezija iz Kalkute, Gospodu zaupajmo svoje roke, noge, glas in srce, da nas vodi pri vsakem koraku, ki ga bomo z našimi otroki naredili v tem dnevu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


MOTHERHOOD

Preberite še:
5 ključnih sestavin, da materinstvo ne bo imelo grenkega priokusa


WDZIĘCZNOŚĆ

Preberite še:
Kako znova zanetiti iskrico v vajinem odnosu?


DAVID WISNIA

Preberite še:
“Čakala sem nate.” Zaljubila sta se v Auschwitzu, srečala po 72 letih

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.