Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Tako izgledajo obrazi svetnikov v 3D-tehniki

sans-titre-2.png

© Cicero Moraes / Wikimedia

Domitille Farret d'Astiès - objavljeno 23/02/20

Kakšni so bili svetniki? Tehnološki napredek zadnjih nekaj let je znanstvenikom omogočil, da so poskusili čim bolj zvesto obnoviti videz velikih svetnikov Cerkve

Pri delu so si pomagali z relikvijami, ki so jim pripisane. Rezultat, največkrat v 3D-tehniki, je včasih presenetljiv in celo osupljiv ter nam daje drugačen pogled na svetnike.

Ko se ekipe raziskovalcev ukvarjajo z relikvijami, lahko vedno pričakujemo kakšne odmevne rezultate, zlasti kadar se lotijo iskanja resničnih potez osebnosti, ki so nam domače in znane. O tem dobro priča turinski prt, na podlagi katerega so znanstveniki naredili Jezusovo podobo v 3D-tehniki.

Poskusi rekonstrukcije so se v zadnjih letih zaradi tehnološkega napredka pomnožili. Tako so se na podlagi njihovih domnevnih relikvij raziskovalci od Brazilije, Francije, Italije do Češke lotili rekonstrukcije znanih cerkvenih osebnosti. Verujočim nudijo jasnejšo sliko o tem, kakšni so bili mnogi navdihujoči svetniki.

[protected-iframe id=”3ce76bee188d9760adfc21b9bd884a23-133580111-130922336″ info=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAleteiaSI%2Fvideos%2F2930107950387357%2F&show_text=0&width=476″ width=”476″ height=”476″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


web 3 martin golob

Preberite še:
Postni čas ni trening v hujšanju ali nizanje mojih zmag, ampak …


PO KOLĘDZIE CHODZI TYLKO KSIĄDZ

Preberite še:
Kako naj se obnašam do svojega očeta?


LEAH DARROW

Preberite še:
Od kariere v modnem svetu do katoliške pričevalke

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.