Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 nevarnosti, ki ogrožajo naše odnose

RELATIONSHIP,CONFLICT

Shutterstock

Dolors Massot - objavljeno 28/02/20

Zakaj izgubljate prijatelje? Zakaj nimate močnejših vezi z drugimi ljudmi? Ugotovite, ali se morda pojavlja kateri od naslednjih vzrokov v vaših odnosih

Ko odrastemo, se vezi prijateljstva utrdijo in postanejo močne. Vendar pa ni vedno lahko najti prijateljev ali jih obdržati v svojem življenju. Zakaj torej prijateljstva zvodenijo? Se vam je že kdaj zgodilo, da ste prenehali govoriti z nekom ali pa se je odnos postopoma slabšal in nato popolnoma “izginil”? To se lahko zgodi na katerikoli stopnji odnosa, od prvih korakov prijateljstva do ljubezni v paru ali v zakonu.


SPEED DATING

Preberite še:
Kako v sedmih korakih povabiti na zmenek

Ugotovite, kaj je vaš problem

Kje je vzrok, ki ogroža vaše odnose? Če težavo poimenujemo, jo bomo lažje zaznali in je ne bomo več ponavljali. Pred vami je seznam sedmih vzrokov, zaradi katerih se lahko odnos poruši ali popolnoma izgine.

LENOBA

Odnosi vedno zahtevajo, da samega sebe vsaj za nekaj časa pustimo ob strani. Če želite iti na sestanek ali zmenek, se morate premakniti. Zaradi lenobe iščemo izgovore, da bi skupne načrte spremenili ali jih ne bi naredili. To vedno škodi prijateljstvu ali dvorjenju.

Zato premagajte udobje domačega kavča in osebnega užitka. Fizična lenoba namreč prej ali slej pomeni tudi intelektualno lenobo. Razbijte svojo rutino igranja računalniških iger ali gledanja filmov in serij. Nastavite časovno omejitev in raje določite prednostne načrte s prijatelji ali družino.


GIRL DATE

Preberite še:
Kako prvi zmenek nadaljevati v drugega?

KRITIKA

Nagnjenost k dajanju negativnih komentarjev nas oddaljuje od drugih. Če gre za komentarje o resničnih stvareh, nas od drugih oddaljujejo, ko kritike niso izrečene, da bi pomagale tej osebi. Če pa so izmišljene, pomeni, da smo do svojih prijateljev nezvesti. Nihče ne želi nepoštenih prijateljev.

Če vas pri drugi osebi nekaj moti, bodite plemeniti in ji to tudi povejte. Kritika je lahko zelo koristna, če jo povemo z namenom, ker drugemu želimo dobro. Poiščite pravi trenutek – to nas včasih prisili, da smo potrpežljivi, da ne izustimo kritik v trenutku, ko smo zaradi nečesa užaljeni ali jezni.


RANDKOWE GIERKI

Preberite še:
Je bil prvi zmenek polomija? Kdaj dati drugo priložnost?

ČAS

Ali svojim odnosom posvečate dovolj časa? Poleg pisanja sporočil morate biti z drugo osebo, se zanimati za njene stvari, govoriti in odkrivati sebe pred drugim ter pustiti, da to naredi tudi druga oseba. Le tako boste vedeli več o drugem in drugi od vas.

Pri odnosih morate biti velikodušni v tem, da naredite usluge, za katere si morate vzeti čas. Morate biti pa tudi velikodušni v poslušanju, spremljanju in “premikanju”, da se s prijateljem lahko srečate. Vprašajte se: Ali ste pripravljeni “izgubljati čas” s to osebo?

PREDSODKI

Vnaprej pripravljeni predsodki so ovire, ki zavirajo začetek prijateljstva. Vzajemnost in spoštovanje nista mogoča, če obstajajo predsodki. Obstajajo predsodki zaradi družbenih, etničnih ali verskih vprašanj, ki nam preprečujejo prijateljstvo s kolegi, sosedi ali družino.


GOSSIP

Preberite še:
Kako se spopasti s kritiko?

MARRIED,COUPLE,LOVE
Shutterstock

Ali vas predsodki blokirajo pred prijateljstvom s to osebo? Z njo se pogovorite o tistem vidiku, ki vas skrbi, ali poiščite več informacij o njej. Ne sodite je, ampak bodite pozorni na njeno vedenje in njene besede. Ne dovolite si, da vaše mnenje obvladujejo trendi na družbenih omrežjih, in stvari preverite sami.

TIŠINA

Ko nas nekaj moti in ne govorimo o tem, nas tišina oddaljuje od druge osebe. Tišina je lahko tudi oblika nezainteresiranosti ali prezira. Molk lahko tudi povzroči, da začnemo v glavi pisati seznam zamer: negativnih stvari, ki jih nismo pripravljeni pozabiti. Če se želite boriti proti tišini, se morate soočiti s težavo, se o njej pogovarjati in rešiti konflikt.


ASERTYWNOŚĆ

Preberite še:
Zakaj se bojimo reči ne?

POVRŠINSKOST

Znanec od druge osebe ne pričakuje več kot to, da se poznata. Če pa hočemo prijateljstvo, ni dovolj, da se srečujemo na zabavah, si privoščimo pivo v skupini ali se pozdravimo sredi praznovanja. Lahko celo načrtujemo potovanja s “prijatelji”, vendar v resnici tako ne ustvarimo prijateljstva.

Resnično poznate svoje prijatelje? Ali poleg smeha in skupnih zabav veste, o čem sanjajo in za kaj jim je mar? So res del vašega življenja in ste vi del njihovega? Se jim razkrijete takšni, kot ste? Če bi se vam kaj resnega zgodilo, bi lahko računal nanje in oni na vas?

Izstopite torej iz površinskosti in poiščite globlje pogovore, s katerimi boste imeli zaupanja vredne vezi.


COUPLE

Preberite še:
6 nasvetov nekega zdravnika, da bi bili srečni v zakonu

EGOIZEM

Imate to prijateljsko razmerje le zato, ker vam koristi? Razmišljate, da ste nad drugo osebo ali večvredni? Iščete ekonomsko, socialno ali čustveno pridobitev v tej zvezi – v prijateljstvu ali skupni hoji? Sebični smo, če nam je samo do lastnega zadovoljstva, če počnemo le tisto, kar nam je všeč, če drugi osebi ne pustimo, da spregovori, ali če nas ne zanimajo njena mnenja ali želje.

Kako lahko premagate sebičnost? Pomislite na drugega: kaj mu je všeč, katere težnje ima, kaj lahko naredite zanj. Če boste upoštevali vse te nasvete, bodi vaši odnosi zagotovo boljši in bolj kakovostni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič. 


BEN AFFLECK

Preberite še:
Ben Affleck priznava: “Razveza je bila največja napaka v mojem življenju”


WOMAN WAITING TO EAT

Preberite še:
Zakaj se postiti tudi ob sredah?


NEBOT BAYANO

Preberite še:
V družino sprejela svojih šest nečakov, ki so v nesreči izgubili starše

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.