Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

6 filmov za letošnji postni čas

LENTEN MOVIES

Icon Distribution Inc. | Filmax Entertainment | DreamWorks

David Ives - objavljeno 07/03/20

V vseh najdemo dejavnike samožrtvovanja, ki so lahko spodbuda za naše postne odpovedi

Molitev, post in dajanje miloščine so morda res trije stebri postnega časa, toda bodimo stvarni: to običajno niso sestavine, iz katerih bi posneli film, ki bo privabljal množice gledalcev. Toda če te stebre razumemo kot duhovne vaje iz samožrtvovanja, namenjene, da nas odvrnejo od nas samih in usmerijo proti Bogu ter potrebam drugih, potem nam tu in tam lahko celo uspe najti film z ustrezno vsebino. Za vas smo izbrali šest filmov z noto samožrtvovanja, ki so lahko spodbuda za vaše postne odpovedi.


MĘŻCZYZNA

Preberite še:
Iščete postni navdih? Preberite 12 najlepših misli o postnem času

Nesrečniki (Les Misérables)

Televizijska priredba klasičnega romana Victorja Hugoja iz leta 1978 morda ni najboljša različica za filmske navdušence, je pa izredno primerna za postni čas. Film se izogiba večini odlomkov Hugojevega romana, ki govorijo o francoski revoluciji, in se v celoti osredinja na 20-letno preobrazbo Jeana Valjeana iz grešnika v nesebičnega darovalca, k čemur ga spodbudi preprosto dejanje milosti, ki mu jo na začetku njegove poti izkaže škof. Gre za malce drugačen pogled na sicer znano in pogosto predstavljeno zgodbo, ki pa je zagotovo vreden ogleda.

Egipčanski princ (The Prince of Egypt)

Izvirnemu animiranemu filmu o Mojzesu so glas posodili številni znani igralci, pesmi, ki jih boste slišali med ogledom, pa si boste požvižgavali še dolgo po koncu filma. Risanka o Mojzesu, ki je žrtvoval svoje idilično življenje, da je postal Božji služabnik in je svoje ljudstvo popeljal v obljubljeno deželo, je postala že prava klasika. Če drugega ne, vas bo navdušil prizor prehoda čez Rdeče morje, ki je terjal kar dve leti filmskih priprav.


MĘŻCZYZNA PRZED TELEWIZOREM

Preberite še:
11 najboljših filmov o posvečenem življenju

Molokaj (Molokai: The Story of Father Damien)

Vse verske zgodbe pa ne potrebujejo takšnih spektaklov. Včasih potrebujemo tudi kaj bolj umirjenega in takrat bo najprimernejši film o svetem očetu Damijanu. David Wenham (poznamo ga kot Faramirja iz Gospodarja prstanov) je v tem preprostem biografskem filmu upodobil življenje belgijskega duhovnika in misijonarja, ki je skoraj 20 let skrbel za gobavce, izgnane v kolonijo na havajski otok Molokaj. Zanje je žrtvoval vse, na koncu celo svoje življenje. Včasih Bog od nas zahteva, da žrtvujemo vse, toda ko se to zgodi, so rezultati osupljivi.

V višave (Up)

Ko govorimo o nesebičnem darovanju, ni treba, da so vsa naša dejanja nekaj tako posebnega. Za zgled si vzemimo film V višave: ta večinoma prikazuje razposajene dogodivščine v amazonskem pragozdu, v prvih 15 minutah pa bomo videli morda najpopolnejši filmski prikaz včasih velikih, pogosteje pa manjših žrtev, ki jih zakonci drug drugemu ljubeče darujejo vsak dan, ne le v postnem času. Film je izvrstno narejen in edini razlog, zakaj si ga morda ne boste želeli ogledati skupaj z otroki, je ta, da raje ne bi bili priče nenadzorovanemu potoku solza, ki jih bo oblil ob koncu uvoda v zgodbo.


3 FILMY DLA SINGIELEK

Preberite še:
3 filmi, ki si jih mora ogledati vsaka samska ženska. Lahko nas veliko naučijo!

Pot (The Way)

Če vas film V višave ni povsem čustveno izmučil in če v telesu premorete še kakšno solzico, si oglejte še Pot, film o caminu. Posnela sta ga oče in sin, Martin Sheen in Emilio Estevez, zgodba pa pripoveduje o starejšem Američanu, ki se odpravi v Španijo, da bi prehodil 800 kilometrov romarske poti sv. Jakoba, na kateri je življenje izgubil njegov sin. Ko mož in njegovi popotni prijatelji počasi napredujejo po naporni poti proti Stolnici sv. Jakoba v Composteli, ugotavljajo, da Bog od nas ne pričakuje le žrtvovanja zunanjih stvari, pač pa tudi notranjih. Znebiti se moramo vsega, kar nas ovira na poti proti Bogu: predsodkov, zamer, zmedenih misli …

Kristusov pasijon (The Passion of the Christ)

Vse poti pa na koncu seveda vodijo k znamenitemu Kristusovemu pasijonu. Za mnoge katoličane je ogled filmske mojstrovine režiserja Mela Gibsona v postnem času obvezen. In če v letošnjem postu iščete filme s tematiko samožrtvovanja, boste težko našli boljšega.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
Hej, Martin, zakaj pa skačeš po bankovcu za 100 evrov?!
Preberite še:
Greste na obisk k novorojenčku? Potem le upoštevajte te nasvete


HOSPITAL, MAN, WOMAN

Preberite še:
Z glasovi družinskih članov se lahko osebe, ki so v komi, hitreje zbudijo

Tags:
post
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.