Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

10 zakonskih parov, ki so postali svetniki (ali pa so v postopku za razglasitev)

COUPLES

Karel Dekempe/CC BY-SA 3.0 | Antoine Mekary/ ALETEIA | Public Domain

Meg Hunter-Kilmer - objavljeno 08/03/20

Zakon je Božji klic k svetosti in vodi zakonce po poteh, ki so edinstvene, prav tako kot oni

Predstavljamo vam 10 zakonskih parov, ki so živeli svetniško življenje. Naj bodo tudi nam v spodbudo in zgled.


ŚWIĘCI LUDWIK I ZELIA MARTIN

Preberite še:
Ljubezen na prvi pogled: kako sta se zaljubila sveta Ludvik in Zelija Martin

Sveta Ludvik in Zelija Martin sta bila leta 2015 razglašena za svetnika. Takrat se je katoliški svet razveselil tega zakonskega para, ki je svetost dosegel v svojem zakonu. A čeprav sta bila Martinova prva zakonca, ki sta bila uradno skupaj razglašena (brez drugih ljudi) za svetnika, je še veliko drugih poročenih mož in žena, ki so postali svetniki; še več pa je tistih, kjer še teče postopek za njihovo razglasitev.

Sveta Timotej in Mavra (umrla leta 286) sta bila mlada egiptovska zakonca, ki sta bila mučena med Dioklecijanovim vladanjem. Ker je bil Timotej bralec Božje besede, je bil dobro poznan uradnikom, ki so preganjali kristjane. Z Mavro sta bila poročena le dvajset dni, ko so Timoteja aretirali.

Mavri so rekli, naj ga prosi, da se odpove veri. A namesto tega ga je Mavra opogumila, naj ostane močan. Oba sta bila križana, obrnjena drug proti drugemu.


ADOPTION SAINTS

Preberite še:
15 rejencev in posvojiteljev, ki so postali svetniki

Sveta Gregor in Nona Nacianška sta bila starša cerkvenega učitelja Gregorja Nacianškega in njegovega brata svetega Cezarija ter svete Gorgonije. Nona je bila vzgojena krščansko, njen mož pa je bil pogan. Nona je dolgo molila za moževo spreobrnjenje in končno je doživel videnje, zaradi katerega se je spreobrnil. Vsi člani njune družine so bili razglašeni za svetnike.

Tudi sveta Bazilij in Emilija iz 4. stoletja sta bila starša otrok, čigar slava je zasenčila njuno: svetih Bazilija Velikega, Gregorja iz Nise, Makrine ml., Petra iz Sebaste, Teosebije in Navkracija. Ti sveti možje in žene (trije izmed njih so postali škofje) se za svojo vero lahko zahvalijo vzgoji, ki so je bili deležni od svojih svetniških staršev.




Preberite še:
7 filmov o svetnikih, ki vas bodo navdihnili

Sveta Henrik in Kunigunda sta bila cesar in cesarica Svetega rimskega cesarstva. Kot voditelja sta bila delovna in uspešna. Znana sta tudi po tem, da sta v svojem petindvajsetletnem zakonu živela vzdržno. Ko je Henrik umrl, je Kunigunda odšla v samostan k benediktinkam.

Sveti Frančišek Choe Kyong-Hwanin blažena Marija Yi Seong-Rye sta bila korejska zakonca, ki sta živela v času hudega preganjanja. Frančišek je svojo družino odpeljal ven iz mesta in ustanovil krščansko skupnost v divjini. Ko so jih aretirali, se je Marija tako prestrašila za zdravje svojega dojenčka, da se je odpovedala veri, da bi rešila dojenčka.

Ko so ju izpustili, je Marija obžalovala svojo odločitev; dojenčka je izročila družinskim članom, da bi skrbeli zanj, nato je v slovo poljubila še vse druge svoje otroke in se predala oblastem, ki so jo mučile, kot so pred tem mučile njenega moža. Njun sin, častiti Tomaž Choe Yang-eop, je bil drugi Korejec, ki je bil posvečen v duhovnika.




Preberite še:
Tako izgledajo obrazi svetnikov v 3D-tehniki

COUPLE PRAYING
By Billion Photos | Shutterstock

Sveta Peter Choe Chang-hubin Magdalena Son So-Byok sta imela že eno hčerkico, ko sta izgubila drugorojenega otroka, ki je bil še dojenček. In tretjega. In četrtega. Vse do devetega. Vsi so umrli kot dojenčki. Nazadnje se jima je rodila mala deklica, ki je preživela. Bila je kot balzam za žalujoča starša, čeprav sta zagotovo trpela zaradi vseh otrok, ki sta jih morala pokopati. Leta 1839, ko je bila njuna najstarejša hči Barbara že mlada mamica, njuna najmlajša hči pa je bila stara le dve leti, so družino aretirali. Vse tri odrasle so mučili in umorili.

Blažena Viktorija Rasoamanarivo  je bila malgaška plemkinja, ki se je spreobrnila v krščanstvo, in srce Katoliške cerkve na Madagaskarju v letih, ko so bili tuji misijonarji pregnani iz dežele. Poročena je bila z lahkoživim alkoholikom Ratsimatahodriakom. Čeprav so ji njeni prijatelji in družinski člani svetovali, naj ga zapusti, Viktorija tega ni storila. Čutila je, da je poklicana, da ostane z njim in ga ljubi navkljub njegovim številnim napakam.




Preberite še:
10 svetnikov se strinja, da je to najboljše orodje za premagovanje hudiča

Ko je imel mož nesrečo in je ugotovil, da se mu bliža smrtna ura, je prosil za sveti krst. Viktorija ga je krstila na njegovi smrtni postelji. Čeprav Ratsimatahodriaka zagotovo ne bo razglašen za svetnika, je v nebesih po milosti svojega zakona (in ljubezni svoje žene), ki mu je odprl srce za zakrament krsta.

Blažena Luigi in Maria Quattrocchi sta bila navaden zakonski par iz Italije s štirimi otroki. Luigi je bil sicer katolik, ki pred poroko z Mario ni hodil v cerkev, a si je svetništvo pridobil v zakonu. Maria je bila sveta žena, ki ji je bilo v nosečnosti vedno tako slabo, da je ob vsakem pozitivnem testu nosečnosti obupovala. Zakonca nista storila nič izjemnega, a ju je njun običajen zakon spremenil v izjemna kristjana, kar bi sicer moralo veljati za vsak zakon.


LUKE THE EVANGELIST

Preberite še:
Kratek vodnik o tem, kako prepoznati slavne svetnike po njihovih atributih

Božja služabnika Ciprijan in Dafroza Rugamba sta se poročila potem, ko je Ciprijan, nekdanji semeniščnik, popolnoma izgubil svojo vero. Dafroza je bila zvesta kristjanka, Ciprijan pa je bil ženskar, ki je imel v zakonu mnogo ljubic in tudi enega nezakonskega otroka. Skoraj dvajset let je Dafroza molila za moževo spreobrnjenje.

Ko je Ciprijan umiral, je doživel hipno spreobrnjenje. Uprl je pogled navzgor in poleg sebe ugledal svojo ženo. Bil je ozdravljen, Dafrozo pa je prosil odpuščanja. Z veseljem mu je vse odpustila in naslednjih dvanajst let njunega zakona je bilo radostnih. Zakonca so ubili (in še šest izmed vseh njunih otrok) na začetku genocida v Ruandi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar. 


HOSPITAL, MAN, WOMAN

Preberite še:
Z glasovi družinskih članov se lahko osebe, ki so v komi, hitreje zbudijo




Preberite še:
Greste na obisk k novorojenčku? Potem le upoštevajte te nasvete




Preberite še:
Hej, Martin, zakaj pa skačeš po bankovcu za 100 evrov?!

Tags:
svetnikizakonca
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.