Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je vašega otroka strah koronavirusa? Tako mu lahko pomagate

KIDS, PROTECTIVE, MASKS

Sharomka | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 10/03/20

Predstavljamo vam devet nasvetov, kako ohraniti mirno kri v času, ko se borimo s koronavirusom

Verjetno je tudi vaš otrok že slišal za novi koronavirus covid-19. Morda vam je tudi zaupal, da ga je strah ali je o njem imel nočne more. Nič presenetljivega, saj nas nenehoma bombardirajo s strašljivimi novicami ali pa so se panike nalezli od sošolcev in njihovih staršev.


LITTLE BOY, MEDICAL MASK,

Preberite še:
Koronavirus in sveti Rok, h kateremu se zatekamo v času epidemij

Če imate doma osnovnošolce, si za boljše razumevanje situacije oglejte ta video. Da bi ohranili mirno kri svojih otrok in celotne družine, pa upoštevajte naslednje nasvete.

Prave informacije so ključnega pomena

Vašemu otroku mora biti jasno, kaj se dogaja v svetu. Predstavite mu virus in opišite, kako se širi, toda osredotočite se na to, kako se države proti njemu borijo s preventivnimi ukrepi.

Ostanite pozitivni

Raje od števila žrtev izpostavite, koliko oseb je virus preživelo. Otrokom, ki obožujejo superjunake, lahko razložite, kako se zdravniki in medicinsko osebje po vsem svetu bori proti virusu kot pravi heroji.
Preberite še:
Našli smo odlično zdravilo proti strahu pred koronavirusom!

Pomirite jih

Pogosto poslušamo in beremo grozljive novice, zato morate otroku razložiti, da virusi krožijo že od nekdaj in da zdravniki poznajo natančne ukrepe.

Bodite praktični

Najbolje, da otroke karseda vključite v boj proti koronavirusu, zato se prepričajte, da upoštevajo previdnostne ukrepe in navodila zdravstvene stroke. Strnjena priporočila Svetovne zdravstvene organizacije pravijo, da si je treba pogosto umivati roke, ohraniti moramo razdaljo vsaj dveh metrov od potencialnih bolnikov, ne dotikajmo se obraza, kašljajmo in kihajmo v robčke ali komolec, če opazimo znake obolenja, poiščimo zdravniško pomoč. (V francoskih šolah so se celo domislili pozdrava z nogami!)

Ne spremljajte novic

Včasih ima lahko zasičenost z novicami tudi negativen učinek. Pazite, da otroci ne berejo ali gledajo preveč novic, saj lahko postanejo panični.


MĘŻCZYZNA NA WÓZKU

Preberite še:
Na bolezen nismo nikoli dovolj pripravljeni

CLEANING
Shutterstock | Studio Romantic

Bodite jim zgled

Morda ste tudi sami malce zaskrbljeni, toda otrokom morate pokazati, da imate stvar pod nadzorom. Ohranite mirno kri in sledite priporočilom. Če se boste počutili bolje, si lahko priskrbite najosnovnejše potrebščine in se pripravite na samoizolacijo. Vedite pa, da je to skrajni primer.

Naj bodo prijazni

V takšnih okoliščinah pogosto krivimo določeno skupino ljudi. Ker je virus izbruhnil v kitajskem mestu Vuhan, po vsej Evropi beležijo številne napade na Kitajce. Svojega otroka opomnite, da za naravne katastrofe nikoli ne smemo kriviti samo določene skupine ljudi.
Preberite še:
Učinkovita molitev v le šestih besedah

Poskrbite za starejše sosede in sorodnike

Starejši so najbolj na udaru, zato otroke morda skrbi za starejše sorodnike in družinske prijatelje. Če so v samoizolaciji, jim lahko dan polepšate tako, da jih pokličete ali jih obiščete in prinesete najnujnejše, vendar v tem primeru upoštevajte previdnostne ukrepe. Otroke lahko prosite, naj jim nekaj narišejo ali ostanejo v stiku z njimi prek družbenih omrežjih.

Molite in prosite

Ko ste zaskrbljeni, ne pozabite na molitev! Prosite Boga in se obrnite na svoje najljubše svetnike. Otrok se bo pomiril, če se zaveda, da so Gospod in njegovi nebeški pomočniki vedno na njegovi strani.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedel in priredil Rok Furlan


DOMINIK SAVIO

Preberite še:
Svojemu vzgojitelju don Bosku je dejal: “Naredite iz mene svetnika!”


COUPLE

Preberite še:
6 korakov, kako ženi izkazati ljubezen


DRUZINA GOLTNIK

Preberite še:
“Občutek, ko se ti rodi otrok, je podoben kot takrat, ko si izrečeš zvestobo na poroki”

Tags:
bolezenotrocizdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.