Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 stvari, ki jih potrebujete za dober pogovor

web-women-chat-talk-shutterstock_343210949-por-loreanto.jpg

Shutterstock | loreanto

Maria José Fuenteálamo - objavljeno 13/03/20

To so ključi za to, da bo vsak pogovor umetnost

Pogovor se seveda odvije sam po sebi, gotovo pa ste že opazili, da obstajajo ljudje, s katerimi se vam je bolj prijetno pogovarjati. Pri tem pa ni nujno, da je ta oseba najbolj zanimiva na svetu, niti da je najpametnejša.

Verjetno tudi vi poznate koga, s katerim se nimate volje pogovarjati, ker vedno ponavlja isto, ker ne posluša … To je del človeškega vedenja, vedno pa obstajajo možnosti, ki nam omogočajo, da svoje vedenje izboljšamo. Ključe za dober pogovor smo oblikovali na podlagi nasvetov strokovnjakov za odnose javnostmi in protokol.


PRZYJACIÓŁKI

Preberite še:
Nasveti za globok pogovor s prijateljem

DA BI BILI DOBER SOGOVORNIK, MORATE ZNATI POSLUŠATI

Prvo osnovno in preprosto pravilo: več monologov ne prinese pogovora. Če govorimo samo o sebi, če zanimanje pokažemo samo takrat, ko smo na vrsti, potem nismo del pogovora, ampak prakticiramo monolog.

Poslušati sogovornika ali več sogovornikov je bistvenega pomena. Poslušajte z zanimanjem. Prav zaradi tega se namreč pogovor sploh začne.

Zanimanje lahko pokažete tako, da sogovornike občasno kaj vprašate o tem, kar vam govorijo.

Tudi če v nekem trenutku pogovora kaj zamudite, znova vprašajte z zanimanjem, toda ob tem ne prekinjajte sogovornika. S tem namreč zatrete pogovor.


SMARTPHONES

Preberite še:
30 idej, kako začeti pogovor z otroki

TUDI VAŠE TELO GOVORI ZA VAS

Ton, intonacija, vaš obraz, kretnje … vse je pomembno. Zagotovo poznate ljudi, na primer očeta ali mamo, ki svojemu otroku z odločno kretnjo in lepimi besedami povesta, da nečesa ne sme več početi.

Obstajajo tudi ljudje, ki govorijo povsem običajne stvari, a s tako hladnim tonom, da je v njem čutiti agresivnost. Analizirajte sami sebi. Lahko se snemate: zdaj nimate več izgovorov, vaš mobilni telefon ima snemalnik. V posnetku poslušajte svoj ton glasu, svoj način govora … To je osnovna točka.

Živimo sami s seboj, a nimamo nadzora nad tem, kako govorimo. Mikrofon, slušalke in ogledalo bodo zato vaši najboljši prijatelji. Pomembno je tudi: ko se z nekom pogovarjate, ga vedno glejte v obraz.


RELATIONSHIP

Preberite še:
Kratek vodič javljanja na telefonski klic

ROZMOWA Z DZIECKIEM
didesign021 | Shutterstock

COUPLE;AMOUREUX, DISPUTE

Preberite še:
Alergična sva drug na drugega, ne zmoreva se več pogovarjati. Kaj zdaj?

SPOŠTOVANJE: ČE GA IZRAŽATE, GA PREJEMATE

Pomanjkanje izobrazbe se kaže v tem, da želite na vsak način drugim povedati vse, kar veste. Tudi če ste najbolj modri, recimo da je pogovor ravno o gojenju koruze, kvantni fiziki oziroma področju, na katerem ste strokovnjak, morate biti do sogovornikov spoštljivi.

Umetelne stavke in presežek bogatih citatov pustite za komične junake nadaljevank in filmov.


DRUŽINA KALIGARIČ

Preberite še:
“Odnos je preveč resna stvar, da bi se pretvarjali!”

Veliko umetelnih stavkov daje občutek pomanjkanja vsebine. Če greste na zmenke, lahko zaradi tega postanete nezaželeni. Če niste smešni, ne poskušajte to biti na silo. Uporabite raje svoj nasmeh, saj je odličen zaveznik za dober pogovor.

Ob zapletenih vprašanjih se je skoraj bolje izogniti težavam. A to vedno počnite s spoštovanjem. Če se glede nečesa ne strinjamo, je bolje, da to pokažemo z argumenti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


ADHARA PEREZ

Preberite še:
Ima osem let, Aspergerjev sindrom in višji inteligenčni kvocient kot Einstein


WEDDING

Preberite še:
Nisem prepričan, da se želim poročiti


P. TOMAŽ HOČEVAR

Preberite še:
Od žurerja do posvečenega življenja: “To je bila izbira med življenjem in smrtjo”

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.