Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kakšne izzive epidemija koronavirusa prinaša družinam?

FAMILY

Monkey business images - Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 13/03/20

Glede na dogajanje po svetu smo jo nekako pričakovali, a vseeno je težko, ko je zares prišla: epidemija zaradi izbruha koronavirusa

Že ptički čivkajo o ukrepih, ki jih mora zato sprejeti vsak od nas, če želimo odgovorno zajeziti oziroma vsaj številčno ter časovno omejiti okužbo v naši državi. Marsikateri ukrep bo kar precej posegel v naša (trenutna) življenja in nas vse krepko stresel iz lastne cone udobja. A na mestu je, da jih dosledno upoštevamo, če želimo dobro sebi in drugim.


DOING DISHES

Preberite še:
Kakšna je dobra (in pravična) porazdelitev izvajanja gospodinjskih opravil

Zaprtje šol in vzgojno-izobraževalnih ustanov

Z vidika širjenja virusa med populacijo je pomembno, da se prepreči vsakršna zbiranja večjega števila ljudi na enem mestu. Sem seveda spadajo tudi šole, univerze in druge vzgojno-izobraževalne ustanove. Šole bodo staršem po e-pošti pošiljale snov ter naloge in delovne liste, da bodo otroci vsaj deloma lahko snov predelali doma.

To bo seveda zahtevalo precejšen angažma staršev, po drugi strani pa je to tudi dobro, saj bomo otroke na nek način morali zaposliti. Bo pa dejstvo, da bodo otroci doma, za marsikaterega starša predstavljalo precejšen problem zaradi varstva – razen seveda za tiste, ki se bodo lahko z delodajalci dogovorili za delo od doma oziroma že imajo tak tip zaposlitve. Prav tako bo polna hiša otrok včasih zagotovo naporna za starše.


GAME

Preberite še:
“Smrtno resne” ali noro zabavne družabne igre

Omejitev vseh stikov

V človeški naravi je, da se v stiski čutimo drug drugemu še bližje ter da še bolj potrebujemo človeško bližino, zato se v primerih naravnih nesreč in drugih nesrečnih dogodkov ljudje takoj zberejo skupaj, da si nudijo medsebojno podporo in ljubezen, da skupaj molijo …

V času, ki je poln negotovosti, skrbi in tudi strahu, pa se moramo zaradi časovne zamejitve širjenja virusa odpovedati druženju in srečanjem, ki bi nam bila lahko vir utehe in sprostitve.

Ravno vidik druženja je tisti, v katerega epidemija koronavirusa strogo poseže. Zdi se kar malce nenaravno in strašljivo. A zdaj je treba stisniti zobe, ohranjati stike prek telefona in drugih (spletnih) kanalov ter se potruditi, da spoštujemo socialno izolacijo, saj bomo le tako uspešno zajezili širitev okužb ter tudi s tem pripomogli k hitrejši vrnitvi v normalno stanje.


CHILD TABLET

Preberite še:
Namesto da kličete inštruktorja. Koristne spletne aplikacije za vašega šolarja

Treba je opozoriti, naj omejitev druženja in tesnih stikov spoštujejo tudi mladi, ki bodo sicer imeli v teh dneh več časa in jim bo druženje toliko bolj mikavno.

Pazimo na najstarejše in ogrožene skupine

K omejitvi stikov sodi tudi omejitev druženja z babicami, dedki ter drugimi ogroženimi skupinami, ki jih okužba z virusom lahko še posebej prizadene, npr. bolniki. Otroci bodo morda nekoliko težje sprejeli, da čeprav ni šole, vseeno ne smejo k babici in dedku, a če želimo našim starejšim le najboljše, bomo začasno omejili stike z njimi.

Kar se nam morda zdi “le prehlad”, ali pa tega, da smo okuženi, zaradi dobrega imunskega sistema sploh ne zaznamo, je za starejšega ali za kroničnega bolnika lahko huda okužba z zapleti, ki ogrozijo njegovo življenje.


DZIECI

Preberite še:
Ste za družabno igro? Poglejte, kakšne koristi imajo!

Spremenjen družinski ritem

Brez šole, obšolskih dejavnosti, ki otroke veselijo, brez srečanj in druženj ter celo brez nedeljske svete maše bo naše življenje začasno precej drugačno, okrnjeno. Ta čas preizkušnje si bomo morali osmisliti na drugačen način. Prva in skoraj edina stvar (seveda poleg upoštevanja varnostnih ter higienskih priporočil), ki jo lahko v teh trenutkih naredimo, je molitev za zdravje ter darovanje vseh stisk v roke Najsvetejšega, ki ima edini to moč, da vse obrne v dobro.


MUM WORK

Preberite še:
12 nasvetov za uspešno delo od doma


web 3 sabina kosmrl kaucic

Preberite še:
Koronavirus ‒ grožnja, ki nam odpira oči, da je naše življenje dar


PUSTE ŁAWKI W KOŚCIELE

Preberite še:
Izredna navodila slovenskih škofov: odpoved vseh svetih maš do preklica

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.