Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Po štirih splavih in odsotnosti Boga je postala zagovornica življenja

MARIBEL CAMACHO

Gentileza

Lucía Chamat - objavljeno 17/03/20

Kolumbijka Maribel Camacho je dolga leta živela daleč od Boga. Danes se dejavno udejstvuje pri gibanju 40 dni za življenje

Kolumbijska gledališka igralka Maribel Camacho se je rodila v komunistični družini. Njena mati je pripadala tej ideologiji, fotografije marksističnih voditeljev pa so zasedale posebno mesto v njeni hiši. A babica ji je na skrivaj pripovedovala o Bogu, v srcu je tako ves čas vedela, da obstaja.


WILLIAM MAILLIS

Preberite še:
Star je 11 let, hodi na univerzo in želi dokazati, da Bog obstaja

Svobodno odraščanje

Ko je bila stara 12 let, sta se njena starša ločila in Maribel je odraščala preveč svobodno: “Nisem imela očetovske figure, preveč je bilo motečih elementov in počela sem, kar sem želela.”

Vedno je bila obdana z ateisti. Prek nekaterih prijateljic se je soočila s splavom. “Takrat sem to videla kot rešitev neke življenjske okoliščine. Ni nam bilo jasno, da spočetje nosimo v sebi,” je pojasnila za Aleteio.


LISSA MCGOWAN

Preberite še:
Medicinska sestra, ki je skrbela za malega dečka, je pred 34 leti skrbela tudi za njegovega očeta

COLOMBIA
Gentileza

THERESA BURKE

Preberite še:
“Splav ženski pravi: bolje je uničiti otroka kot imeti tebe za mamo”

Naredila več splavov

Pri 15 letih je prvič splavila. V naslednjih letih je to storila še trikrat, saj je splav po njenem takratnem prepričanju vedno veljal za najboljšo možnost. Vsi, s katerimi so si bili blizu, so bili enakega mnenja.

Šele pred zadnjim splavom je Maribel nekdo pojasnil, da ima splav hude duhovne posledice, ni pa pojasnil, zakaj. A Maribelin oče, ki je zdravnik, ji je rekel, da je splav v njenem primeru nujen, ker bo začela delati in zaradi tega ne more biti mati.


ABBY AND DOUG JOHNSON

Preberite še:
Abby Johnson: “Ljubezen me je vodila s klinike za splav”

Napeti družinski odnosi

Ob vsem dogajanju tudi družinski odnosi niso bili dobri. Maribel in njen brat sta zapadla v kajenje marihuane, uživanje kokaina in alkohola. “Brat je živel življenje v vrtincu nasilja, bil je tudi v zaporu. To je bila zame zelo trda resničnost, ki sem jo doživljala še celo močneje od svoje lastne.”

Vse to, skupaj z neurejeno spolnostjo, škodljivimi čustvenimi odnosi in preizkušanjem novih ideologij, kot je “new age”, je Maribel privedlo do obdobij depresije in več poskusov samomora.




Preberite še:
Nosečnost pri 16: od uporniške najstnice do skrbne mamice

Krščena pri 24 letih

Ker pa Bog vedno pošilja angele, da reši svoje najbolj oddaljene otroke, je njen brat s pomočjo kapucinov v Bogoti začel proces ozdravitve odvisnosti od drog in tako začel s svojim spreobrnjenjem in obnovo celotne družine.

Nova prelomnica je bil prejem svetega krsta, ki ga je Maribel skupaj z bratom prejela pri 24 letih. Z majhnimi, a odločnimi koraki je v svoje življenje sprejela živega Boga, ki ji ga je babica predstavljala, ko je bila še otrok.




Preberite še:
“Po krstu je neki glas v meni rekel: Zdaj si na varnem”

COLOMBIA
Gentileza

S pomočjo dveh skupnosti katoliške karizmatične obnove je šla tudi skozi osvobodilne in zdravilne procese, da bi zapustila življenje greha in duhovnega nemira.

Prek Device Marije je pot do Boga našla tudi Maribelina mati, ki je prej prav tako doživela močno čustveno krizo.


NICKY CRUZ

Preberite še:
Iz obupa v upanje. Nicky je veljal za brezupen primer, nato pa …

Čeprav je Maribel več let živela v odvisnosti in je njena družina prestala močne preizkušnje – med drugim tudi raka na materničnem vratu, ki ga je pred prebolela pred kratkim –, se vsi člani še naprej krepijo na duhovni poti: “Trenutno živim z mamo in bratom. Z očetom imam dobre odnose, podpira me pri mnogih stvareh, zato vem, da bo Bog dal tudi njemu popolno spreobrnjenje. Posvetili smo se predvsem ljubezni in odpuščanju.”

MARIBEL CAMACHO
Gentileza

Zagovornica življenja

43-letna Maribel je prepričana, da ženska, ki v sebi nosi breme splava, doživlja notranjo praznino, ki jo lahko zapolni samo Bog. “Posledice so vidne do smrti. Čeprav mi je Bog odpustil, je bilo težje odpustiti sebi in se znova ljubiti. Kar naprej razmišljam o tem, da bi bil moj prvi otrok danes star skoraj 28 let, in sanjam o preostalih treh dojenčkih, ki se niso rodili.”

Drugi način za ozdravitev, ki ga je našla, je bilo služenje. Maribel je danes predstavnica gibanja 40 dni za življenje. Zagovarja in deluje za življenje. “Moje življenje se sedaj vrti okoli žensk, ki trpijo nosečniške krize in upajo, da bodo v splavu našle odgovor na to, kar menijo, da je njihova težava,” razlaga Maribel, in dodaja, da se zato posveča svetovanju materam, ki menijo (tako kot je nekoč sama), da je splav edina rešitev.

“To niso le celice, ki bivajo znotraj vas, to je življenje otroka, ki se bo končalo z agresivnimi postopki, ki na mamicah pustijo tudi resne posledice, kot so depresija, jeza ali krivda, ki sem jih v svojem primeru želela izgnati z drogami in alkoholom.”

Čeprav je zelo boleče, ko podoživlja svoje trpljenje, je prepričana, da je to vredno storiti. Njeno pričevanje namreč lahko reši življenje marsikaterega še nerojenega otroka.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


CLARE OF ASSISI

Preberite še:
Sveta Klara, redovnica iz 13. stoletja, si je prva ogledala prenos svete maše “v živo”


NICKY CRUZ

Preberite še:
Iz obupa v upanje. Nicky je veljal za brezupen primer, nato pa …


FATHER-PRAYING-KIDS-BED

Preberite še:
Ko je večerna molitev bolj podobna rock koncertu ali rokoborbi …

Tags:
preizkušnjesplavspreobrnjenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.