Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Preveč ljubeči starši. Je to sploh mogoče?

PARENT WITH CHILD

Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 17/03/20

Toliko mamic srčno ljubi svoje otroke, a se še niso naučile ljubiti razumno

Tako mamice kot tudi očetje radi rečejo, da so otroci njihov največji zaklad in da bi zanje naredili vse. Želijo jim biti v oporo, jih spremljati in jim pomagati na njihovi življenjski poti. Vse lepo in prav, če pri tem ne bi pretiravali. Pa je to sploh mogoče?

Priznana pedagoginja Maria Montessori v knjigi z nasveti Nagovor staršem opozarja, da starši zlahka dopustijo, da nespametno ravnajo s svojimi otroki. A ne dobesedno, pač pa v prenesenem pomenu.


DRUŽINA RENKO

Preberite še:
“Nikoli nihče ne bi smel napovedati, kaj bo z otrokom, ker ne more”

Oblikovanje otrokovega značaja

Vzemimo za primer otroka, ki ves čas meče na tla ropotuljico. Mama mu jo nekaj časa potrpežljivo pobira in vrača v njegove roke, potem pa mu ropotuljico vzame, saj meni, da je poreden in da to dela zanalašč. Njegovo vedenje želi preprečiti, saj meni, da lahko zaradi tega odraste v muhastega otroka. Njena ljubezen tako počasi oblikuje otrokov značaj.

Številni starši menijo, da je otrokov značaj nekaj, kar moramo sproti oblikovati s popravljanjem in discipliniranjem. A to še zdaleč ni res.

Za vas je morda metanje ropotuljice na tla monotono početje, za otroka pa je to odkrivanje nečesa novega. Če boste otroka dobro opazovali, boste videli, kako počasi postaja gospodar svojih malih prstkov in kar vriska od veselja, ko spusti ropotuljico na tla. Pri tem pa v njem ni niti kančka porednosti.


SCHOOL

Preberite še:
Otroci morajo biti v učilnici veseli, ne popolni

PLAYING WITH CHILD
Shutterstock

CHILD IN THE GARDEN

Preberite še:
Želite, da bi bil vaš otrok bolj samostojen? Preizkusite te štiri nasvete

Ko pomagamo preveč

Maria Montessori poudarja tudi, da morajo starši razumeti, da se otrok razvija spontano. Ker pa so starši običajno zelo neučakani in ker imajo svojega otroka radi, mu želijo prevečkrat in prehitro pomagati.

V dobri veri, da bodo otroku olajšali pot, ga prikrajšajo za njegov naravni razvoj. Če otroku preveč pomagamo, ga preveč opozarjamo in popravljamo, povzročimo, da se njegova energija preusmeri. Obrne se proti njemu, kar pa lahko povzroči številne duševne težave, strah, lenobo, …

Starši si pogosto tako zelo želijo, da bi njihovi otroci zrasli v dobre ženske in moške, da jih popravljajo in frustrirajo na vsakem koraku.

Starši kot opazovalci

Vloga modrih in ljubečih staršev je, da stojijo ob strani, gledajo otrokove dejavnosti, opazujejo njegovo rast in je ne poskušajo izsiliti. Mama naj pomaga samo takrat, ko je treba.

“Otrok ni vosek, ki bi ga morali oblikovati. Tako kot lahko otrok s posebej zasnovanimi vajami oblikuje svoje mišice, lahko oblikuje tudi svoj gnetljivi um.”


Little boy lauging

Preberite še:
3 stvari, ki se jim izogibajte, če želite, da je vaš otrok srečen


ISAIAH SAYING MASS

Preberite še:
Kako se otroci igrajo mašo


MELITA KORDEŠ DEMŠAR

Preberite še:
“Praktične izkušnje dela dajo otroku zdravo samozavest”

Tags:
družinavzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.