Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 12. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj početi z otroki v času izolacije?

PLANSZÓWKI

Studio Romantic | Shutterstock

Anja Rajter - objavljeno 18/03/20

Možnosti je veliko, čeprav nam je težko, ker moramo biti zaprti med štiri stene …

Najbrž se spomnite filma La vita e bella (Življenje je lepo) z Robertom Benignijem v glavni vlogi. Te dni mi vztrajno hodi na misel tisti del zgodbe, v katerem oče svojemu sinčku vojno predstavlja kot pustolovščino. In kako je, čeprav je vedel, da gre pred strel, sinu zmogel tudi v zadnjih trenutkih življenja polepšati skrivanje v omarici.


ITALIA COVID19

Preberite še:
Nad koronavirus tudi s pesmijo, glasbili in lonci

Morda si lahko kakšen večer znova ogledamo ta film. Pa ne zaradi žalostne zgodbe. Ampak v navdih, kako svojim otrokom podariti čudovite počitnice kljub težkim razmeram po svetu in v naši deželi.

Prisilne počitnice

Ja, naši otroci imajo počitnice, ki niso po naši izbiri, so pa nujne za ohranjanje zdravja in življenj. Skoraj zagotovo otroci so ali pa še bodo iz šole dobili navodila za domače delo. Preostali čas pa vam bodo mogoče skakali po glavi, še posebej če živite v strnjenem naselju in je druženje s sosedi odsvetovano.

Zato smo vam pripravili nekaj idej za družinsko preživljanje samotnih dni.


FAMILY

Preberite še:
Kakšne izzive epidemija koronavirusa prinaša družinam?

Glasbeni festival

Poiščite najljubše pesmi in jih pojte v družinskem krogu. Lahko si kakšno tudi izmislite ali iz nje naredite bans.

Pripravite domači festival, karaoke ali pokaži, kaj znaš. Otroci bodo uživali v dvodnevnih pripravah na véliki dogodek. Koncertni listi, vaje za nastop … Tudi vidva nastopajta. Lahko recitirata katero od pesmi slovenskih pesnikov, pripravita plesno točko, skeč z oponašanjem otrok … Še bolje: očka lahko skupaj z otroki pripravi proslavo za mamico. Kmalu bo 25. marec.

Skupna kuha ali peka

Večji otroci že lahko samostojno skuhajo puding ali testenine, pripravijo palačinke (tudi sirove), mlajši lahko pomagajo potresati dobrote na testo za jabolčni zavitek ter prinašajo sestavine pri pripravi biskvitnega testa.

Lahko si naredite polletno zalogo zamrznjene in suhe hrane. Otroci bodo z veseljem vrteli ročico pri rezanju jušnih rezancev ali valjanju testa za lazanjo, mečkali testo za slivove cmoke ali delali svaljke … Pomagajo pa lahko tudi pri pripravi orehov za velikonočno potico.


web 3 sabina kosmrl kaucic

Preberite še:
Koronavirus ‒ grožnja, ki nam odpira oči, da je naše življenje dar

Poleg tega lahko spečete tudi piškote! Dekleta lahko pripravljajo krone, čarobne paličice in vilinska krila, fantje pa dinozavre, tovornjake in vesoljske postaje. Res je, da boste po delu z otroki imeli precej več dela s čiščenjem kuhinje kot sicer, bodo pa otroci navdušeno jedli te dobrote in skozi leta veliko raje ter veliko bolj spretno pomagali.

Če živite sredi narave, lahko očka skupaj z otroki sestavi hišico na drevesu ali bunker v gozdu. Če pa ste v stanovanju, bodo za vesoljsko ladjo ali čarobni dom čudovito služile odslužene rjuhe in odeje.

Izklopite wi-fi in si raje privoščite večer družabnih iger

Mlajšim otrokom lahko brez slabe vesti privoščite ure in ure branja pravljic, vsi skupaj pa lahko imate dan brez spleta in medijev ter izklopite wi-fi. Otroci so nam hvaležni, če ne brskamo vsako minuto za novimi informacijami.


LITTLE BOY, MEDICAL MASK,

Preberite še:
Koronavirus in sveti Rok, h kateremu se zatekamo v času epidemij

Večeri družabnih iger, kot so enka, črni Peter, človek, ne jezi se in dobble za mlajše ter tarok in druge namizne igre za starejše. To bo čudovit skupen čas.

Lahko pripravite še domačo izdelovalnico velikonočnih voščilnic. Prebarvate stene v otroških sobah. Preuredite zamrzovalnik in pojeste nekaj sladoleda, da bo prostor za zamrznjena kosila … Možnosti je veliko, le malo ustvarjalnosti potrebujemo.

Čas za vaju

Otrokom pripravita animirani film (v teh dneh jim dodatna ura gledanja v ekran ne bo škodila), vidva pa si v zasebnosti spalnice privoščita najljubši film, romantično masažo ali molitev ob poročni sveči. Ko bosta vidva mirna in povezana, bodo tudi otroci bolj mirni in sodelujoči.


GIUSEPPE CORBARI

Preberite še:
Ker je bil v cerkvi žalosten in osamljen, je svoje župljane kar natisnil


Ignaz Semmelweis

Preberite še:
Katoliški zdravnik, pionir umivanja rok v boju proti okužbam


RELAX

Preberite še:
5 korakov, s katerimi lahko pozitivno spremenite svoje življenje

Tags:
bolezendružina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.