Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 25. februarja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Da vam ne bo dolgčas. Privoščite si virtualni ogled najznamenitejših muzejev na svetu!

NATIONAL GALLERY OF ART

Sam Amil | Flickr CC BY 2.0

Vittoria M. Traverso - objavljeno 20/03/20

Veličastna zbirka katoliške umetnosti je zahvaljujoč digitalni tehnologiji zdaj dostopna brezplačno

Dobra novica za vse, ki moramo ta čas preživeti brez druženja: na krizo, kakršne doslej nismo poznali, so se odzvale številne kulturne ustanove, ki so digitalnemu svetu odprle svoje bogate zbirke.

Predstavljamo seznam verskih umetnin, ki si jih katoličani lahko brezplačno ogledamo iz udobja domačega naslanjača.


ZIGA ZOIS

Preberite še:
Skrivnostni Slovenec, ki je imel v lasti eno najpomembnejših zbirk

Virtualen ogled Narodne galerije

Vrata so zaprle tudi slovenske galerijske in muzejske zbirke. V tem času Narodna galerija v Ljubljani ponuja virtualen sprehod, nanj se lahko odpravite na tej povezavi: https://www.ng-slo.si/si/virtualna-galerija.

Metropolitanski muzej, New York

Metropolitanski muzej v New Yorku je javnosti omogočil virtualni ogled okoli 375.000 podob že leta 2017 kot del pobude javnega dostopa do umetniških del.

Katoliški obiskovalci se bodo posebej razveselili muzejske zbirke renesančnih Marijinih upodobitev, od Crivellijevih del, ki kar kipijo od podrobnosti, do skladnega portreta Marije z Detetom Filippina Lippija. Prav tako ne gre spregledati osupljive zbirke zlatih križev. Od nežnih potez s čopičem Fraja Angelica do vznesenosti in naturalizma Pietra Lorenzettija. Metropolitanski muzej prav gotovo nudi dovolj umetniških del za vse okuse.

Galerija Uffizi, Firence

Znamenita Galerija Uffizi v Firencah, ki jo je po naročilu Cosme de Medicija leta 1560 zrisal Giorgio Vasari, je svoja vrata virtualnim obiskovalcem odprla v sodelovanju s spletno platformo Google Arts and Culture.

Od poznosrednjeveškega mojstra Giotta in njegove Madone na prestolu, do izbrane prefinjenosti Rafaelove Madone s ščinkavcem, pa svetovnih klasikov, kot sta Botticellijevo Rojstvo Venere ali Caravaggiov Bakh, je v virtualni galeriji na ogled dovolj mojstrovin, da si z njimi popestrite kakšno urico, preživeto v domači karanteni. Ob odlični uporabniški izkušnji tega digitalnega kataloga je virtualni obisk firenške galerije toliko prijetnejši.


visite enfants

Preberite še:
Znanstveniki dokazali, da obisk muzeja ali galerije podaljša življenje

Narodna galerija umetnosti, Washington D.C.

Ameriška prestolnica Washington slovi po občudovanja vrednem naboru muzejev, ki javnosti večinoma nudijo brezplačne oglede. Med epidemijo koronavirusa katoličani lahko še naprej uživajo ob delih tamkajšnje Narodne galerije umetnosti iz udobja domačega naslanjača.

Gotovo se bo našlo nekaj zanimivega za vsakogar: od renesančnega mojstra Antonella aa Messine in njegove Madone z Detetom, do živahnega portreta beneških cerkva in kanalov Williama Turnerja ter Paninijeve osupljive upodobitve notranjosti rimskega Panteona.

Narodni muzej Musée d’Orsay, Pariz

Tudi ta pariška znamenitost je v sodelovanju s spletno platformo Google Arts and Culture del svoje obsežne zbirke ponudila na ogled digitalnim obiskovalcem.

Z enim samim klikom si zdaj lahko ogledamo znameniti avtoportret Vincenta Van Gogha ali značilno delo Paula Cézanna Kvartopirci.

Za katoličane so posebej zanimive evokativne upodobitve pariške stolnice Naše Gospe neoimpresionističnega slikarja Maximiliena Lucea in ganljivo delo Willaim-Adolpha Bouguerauja Dante in Vergil v peklu, v katerem je upodobil dve prekleti duši, ki se bojujeta, prizor iz Dantejeve mojstrovine Božanska komedija.


JESUS PURGATORY

Preberite še:
Veste, katere barve v sakralni umetnosti nekoč nikoli niso uporabili?

Narodna galerija, London

Malo je muzejev, ki so digitalizirali tako veličastno zbirko katoliških mojstrovin kot londonska Narodna galerija. Zaradi izredne kakovosti digitalnih podob je ogled Leonardove Marije v votlini, Rafaelove Marije z nageljni in Caravaggiove Večerje v Emavsu pravi užitek.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


web3-martin-golob-druzina.jpg

Preberite še:
Kdo je Martinov Bog v belem?


KOBIETA Z TELEFONEM

Preberite še:
Teme, ki jih raje ne delite na socialnih omrežjih


MYCIE RĄK

Preberite še:
Ob pogostem umivanju in razkuževanju rok ne pozabite na tole

Tags:
umetnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.