Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Kako otroke vzgajati za ta svet?

CLEANING

Shutterstock | Rawpixel.com

Marjeta Bec - objavljeno 21/03/20

Kako nama z možem cerkveno leto pomaga pri vzgoji otrok

Večina slovenskih otrok življenja v resničnem pomanjkanju ne pozna. Naši otroci so preskrbljeni z vsem, kar potrebujejo za življenje. Še več, dobijo celo mnogo tistega, kar si želijo, pri čemer to ni vedno tisto, kar tudi v resnici potrebujejo. Večina naših bivališč je polna krame, ki za življenje ni potrebna. Zaradi obilja, v katerem živimo, imamo tudi veliko več dela.

Če se samo ozrem po našem domu, mi je jasno, da bi mi vsak teden ostalo precej prostega časa, če bi imeli manj stvari. Vsako jutro, ko vstanem, se pred polno omaro oblek sprašujem, katero oblačilo naj izberem, ko nimam vendar nič pametnega za obleči.


S. METKA KASTELIC

Preberite še:
“Šele ko občutimo pomanjkanje, takrat znamo dati stvari pravo vrednost”

Krepitev vzdržljivosti in potrpežljivosti

Z možem sva ugotovila, kako zelo nama pri vzgoji otrok pomaga cerkveno leto. Vodi nas skozi obdobja, ko se zazremo vase, se ustavimo, preverimo, kakšne vrednote živimo kot posamezniki in v družini.

Postni čas je eden tistih svetih časov, ki nam pomaga pri vzgoji za odpoved, za krepitev vzdržljivosti in potrpežljivosti.

Odpoved razvadi grizenja nohtov

Lansko leto se je takrat 10-letna hči odločila, da se bo v postnem času odvadila grizenja nohtov. Nič nama z možem ni razlagala o tej svoji postni odpovedi.

Ko je mož po veliki noči presenečeno ugotovil, kako lepe nohte ima, mu je šele povedala, da si je za postno nalogo zadala odpoved tej razvadi. Kar sapo nama je vzelo. Občudovala sva njeno odločitev, njeno vztrajnost in dejstvo, da tega sploh ni obešala na veliki zvon, čeprav je bila to zanjo v resnici velika stvar.


FAST

Preberite še:
Bog nas enako ljubi, če se odpovedujemo ali ne. Zakaj se torej odpovedovati?

Vzgoja za odpoved je v resnici težka

Otroci živijo v svetu, kjer so z vseh strani bombardirani s potrošništvom. Z obljubo, da srečo v življenju prinašajo materialne stvari. Starši si zato včasih želimo, da bi otroke zavarovali pred tem svetom tako, da bi jih pred skušnjavami preprosto skrili.

Pri nas doma recimo nimamo televizije, kar pomeni, da se z možem ne prerekava z otroki, koliko časa lahko preživijo pred televizijo. Zato pa vsak dan bijemo borbe o tem, koliko risank oz. pesmic na Youtubu oz. časa za računalnikom lahko dobijo. Veliko lažje bi nama bilo, če tudi računalnika ne bi imeli.


Marko Juhant

Preberite še:
Marko Juhant: “Včasih se je treba pri vzgoji malo zabavati”

Jezus ni prišel v popoln svet

Starši bi radi obvarovali otroke pred vsem hudim, kar vključuje tudi skušnjave tega sveta. Toda ali ni naša naloga ravno v tem, da jih naučimo živeti po vrednotah v svetu, v katerem smo? V tem času, v tej državi, v tem kraju in tej ulici?

Jezus nas ni prišel odrešit v popoln svet, ki Odrešenika ne potrebuje. Prišel je v ranjen, greha poln svet in v njem pričeval. Ali ni to tudi naša naloga? Da otroke vzgajamo za ta svet.

Če se zapremo v komune z enako mislečimi ljudmi, ki živijo po istih vrednotah, nam bo sicer lažje. Prihranjeni nam bodo besedni boji z našimi najstniki. Naših vrednot nam ne bo treba vedno znova utemeljevati in z zgledom potrjevati. Toda prepričana sem, da to ne bi bilo v skladu z Božjo voljo.


Parents - Child - Education - Argument

Preberite še:
Kaj storiti, ko vzgoja vnaša razdor med zakonca?

Pomen odpovedi

Zato je postni čas dobra iztočnica, da otrokom predstavimo pomen odpovedi. Ob vsem materialnem obilju namreč ne moremo reči, da živimo tudi v obilju dobrih medsebojnih odnosov.

Morda bi se namesto sladkarijam ali risankam raje odločili za odpoved nenehnemu pritoževanju. Ali pa se vadili v tem, da znamo drug drugega pohvaliti. Za skuhano kosilo, pomito posodo, oprana oblačila, dobro oceno.

Morda bi si v tem postu lahko podarili nekaj posvečenega časa. Z možem sva se odločila za slednje. Zato bova letos v postu ob jutrih skupaj brala knjigo Življenje z namenom. Da bi, kot pravi apostol Janez, imela življenje in ga imela v obilju (prim. Jn 10,10).

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


SAD

Preberite še:
Ves svet se je naenkrat znašel v postni pokori. Vsi smo na kolenih


web3-martin-golob-druzina.jpg

Preberite še:
Kdo je Martinov Bog v belem?


KOBIETA Z TELEFONEM

Preberite še:
Teme, ki jih raje ne delite na socialnih omrežjih

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.