Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zgodovinsko: papež bo ob 18. uri podelil izredni apostolski blagoslov mestu in svetu

web3;pope;francis;window;angelus;KS01

AFP PHOTO / OSSERVATORE ROMANO

Aleteia - objavljeno 27/03/20

Papež Frančišek nas vabi k posebni molitvi v petek, 27. marca, od 18. do 19. ure. Daje nam tudi možnost, da prejmemo popolni odpustek. Vabljeni k ogledu prenosa na Aleteia.si

S katerim dejanjem je papež lahko najbližje vernikom vsega sveta v trenutkih velike nevarnosti? Verjetno bi pomislili, da je to darovanje svete maše zanje, ki bi si jo prek video prenosov lahko ogledal ves svet. Toda to že počne vsak dan, saj sveto mašo iz doma svete Marte lahko spremlja kdorkoli kjerkoli po svetu.

Je pa res, da ogledati si mašo prek spleta ne pomeni udeležiti se svete maše. Niti ne moremo prejeti svetega obhajila. Taka sveta maša bi lahko torej bila velika pomoč, toda za ljudi pred zasloni ni zakrament.


MAN PRAYING

Preberite še:
Kaj moram storiti, da prejmem popolni odpustek?

Zakaj bo dogodek zgodovinski?

S katerim dejanjem je torej papež najbližje ljudem? To je edinstven blagoslov, ki ga lahko podeli le papež: apostolski blagoslov urbi et orbi ali po slovensko mestu (Rimu) in svetu. Ta blagoslov papež običajno podeljuje ob svoji izvolitvi ter na božič in veliko noč.

Tokratni blagoslov bo poseben tudi zato, ker bo Trg svetega Petra, kjer ga papež običajno podeli, prazen. Zbrani bomo lahko le pred različnimi zasloni v zavetju svojih domov. Neposredni prenos si boste lahko ogledali tudi na Aleteia.si.

V zgodovini Cerkve je blagoslov urbi et orbi dajal tudi možnost, da prejmemo popolni odpustek, torej odpuščanje časnih kazni za naše grehe. Več o tem lahko preberete v posebnem članku.
Preberite še:
Kako se spovedati v času, ko velja prepoved spovedovanja? Papež odgovarja

https://www.facebook.com/AleteiaSI/videos/240756767078595/

Pogoji za prejem odpustka

Za prejem odpustka moramo biti brez greha (tudi najmanjšega), opraviti sveto spoved, prejeti sveto obhajilo in zmoliti po namenu svetega očeta. In tudi v tem bo ta dogodek zgodovinski: nihče od nas se trenutno namreč ne more spovedati svojih grehov niti prejeti svetega obhajila. Zato papež naroča, naj svoje grehe povemo Bogu, se jih iskreno kesamo in se zavežemo, da bomo šli k spovedi, takoj ko bo mogoče. Zadostuje prejem duhovnega obhajila.

Kdo prejme blagoslov?

Po tradiciji je blagoslova urbi et orbi deležen vsak, ki ga prejme v veri in predanosti. Prejme ga lahko neposredno ali prek medijev.

Molitev se bo ob 18. uri začela s poslušanjem Božje besede, nadaljevala s papeževo meditacijo, prošnjo za končanje epidemije in češčenjem Najsvetejšega. Sledil bo blagoslov in možnost prejema popolnega odpustka.


EASTER CANDLE

Preberite še:
Velika noč, kakršne še ni bilo. Škofje podali natančna navodila


JESUS

Preberite še:
Zelo kratek križev pot
Preberite še:
Kako je italijanski duhovnik Jezusa ponesel med ljudi

Tags:
koronaviruspapež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.