Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 23. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ali res moram gledati prenos maše, če ne morem v cerkev?

STREAMING MASS

Shutterstock

Patrick Briscoe - objavljeno 28/03/20

Ogled svete maše prek televizijskih ali računalniških zaslonov ni obvezen, če škofje podelijo spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši, še vedno pa velja tretja Božja zapoved

Ob prepovedi obhajanja javnih bogoslužij v številnih državah po svetu se nekateri katoličani sprašujejo: “Ali moram mašo spremljati prek televizije ali računalnika?” Z drugimi besedami, ker ne morem k sveti maši v župnijsko cerkev, ali je greh, če se je ne udeležim virtualno?

Ne, ni obvezno spremljati svete maše prek računalnika ali televizije (ali pa ji prisluhniti prek radijskih valov). Je pa takšen način udejstvovanja tudi velik pokazatelj naše ljubezni do Boga.

Vsi tisti, ki se pritožujete zaradi počasnega interneta ali preobremenjenosti omrežja ali pa napačno oznanjenih terminov prenosa svete maše, nič ne skrbite, mašo si lahko ogledate tudi za nazaj.

Maša na Aleteii

Na Aleteii sveto mašo prenašamo vsak dan iz različnih slovenskih župnij.


MSZA W TELEWIZJI

Preberite še:
Kje lahko najdem prenose nedeljske svete maše?

Čeprav so mnogi škofje vernikom podelili spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši (spregled je uradni izraz za sprostitev običajne prakse), je naša dolžnost, da po svojih najboljših močeh nedeljo obhajamo kot Gospodov dan.

Pri tem lahko upoštevamo nekaj preprostih nasvetov:

V NEDELJO NE OPRAVLJAJTE SLUŽBENIH OBVEZNOSTI

Ko delamo od doma, nas lahko premami skušnjava, da v nedeljo ravnamo tako kot vse druge dni. Uprite se ji z vsem srcem. Nedelja je namenjena Gospodu. Ne dovolite si, da bi vas v nedeljo ujel ritem običajnega delovnega dne.

VENDARLE SE UDELEŽITE TELEVIZIJSKE ALI RADIJSKE SVETE MAŠE

Ne, to ni nujno, je pa hvalevredno. Če je ne morete spremljati “v živo”, si prenos oglejte pozneje. Mnoge župnije imajo arhivirane prenose bogoslužij. V tem primeru lahko mašo spremljate po tem, ko je že končana; naj vas ne skrbi, ker ne sodelujete “v živo”.

PREBERITE NEDELJSKO BOŽJO BESEDO

Morda je ogled svete maše na televiziji pri vas doma preveč podoben drugim dejavnostim (ogledu filmov, igranju video igric itd.). Razumljivo je, da otroci lažje sodelujejo pri družinski molitvi. Če je tako, na glas preberite nedeljsko Božjo besedo. Morda lahko skupaj prisluhnete posnetku pridige domačega župnika ali pa naj razmislek o Božji besedi predstavi kdo od družinskih članov. Drug drugemu zaupajte svoje molitvene namene.


FAMILY

Preberite še:
Molitev, ki bo pomagala razrešiti spore v družini

MOLITE BREVIR

Brevir je bogoslužna knjiga z dnevnimi obveznimi molitvami za duhovnike pa tudi laike. To je najstarejša oblika molitve, ki se je ohranila od prvih kristjanov; ti so se zbirali pri molitvi psalmov in očenaša. V nekoliko spremenjeni obliki se je ohranila do današnjih dni. Molitev brevirja med laiki Cerkev prav posebej spodbuja.

SPREMENITE SVOJO RUTINO

Lahko se odločite, da je nedelja dan brez televizije in računalnika, ali pa zvečer odigrate kakšno družinsko igro. Z družino se odpravite na sprehod. Odločite se za novo postno pobožnost, recimo molitev žalostnega dela rožnega venca ali pa križevega pota.

Ko nedeljo ohranjamo sveto, s tem podarjamo svoj čas Gospodu. To načeloma počnemo z uradno obliko češčenja, kot ga je predpisala Cerkev, z udeležbo pri sveti maši. Duhovnik je Kristusov namestnik, ki Gospodu daruje vse naše molitve, nam pa posreduje Božji blagoslov. Tudi brez udeležbe pri sveti maši lahko združimo svoja srca pri mašni daritvi. Kljub temu smo poklicani, da nedeljo ohranjamo sveto.


SAD

Preberite še:
Ves svet se je naenkrat znašel v postni pokori. Vsi smo na kolenih

Znašli smo se v težkih časih, v obdobju odrekanja in žalosti. To je del našega posta: odpravili smo se v puščavo, kjer se žrtvujemo in molimo, kakor je storil Jezus. Prosimo Boga, naj bodo ti naši dnevi rodovitni. Njegova milost bo delovala na neskončno tihih in presenetljivih načinov! Resnično prosimo Boga, da tega ne bi zgrešili!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


SABINA KOŠMRL KAUČIČ

Preberite še:
Ko vse to mine, bomo lahko bolj cenili stvari, ki jih prej nismo opazili


CAKE

Preberite še:
Nekaj idej, kako praznovati rojstni dan v času karantene
Preberite še:
Ganljivo srečanje pravnukov in prastarih staršev: pozdrav skozi steklo

Tags:
koronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.