Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Covid-19, virus strahu

WIRUS

Luca Lorenzelli | Shutterstock

Meta Košir - objavljeno 02/04/20

Strah in negotovost sta vse večja. Kako se v tem času pomiriti in zaupati?

Pred tedni se je vse skupaj zdelo še zelo oddaljeno. Zdaj smo v središču pandemije tudi mi. Kaj lahko naredimo? Samoizolacija in izogibanje stikov z drugimi ljudmi v kar največji možni meri.

Postavlja pa se drugo vprašanje: kaj narediti z občutki, ki so se ob tem prebudili v nas. Občutki strahu, tesnobe, panike. Občutek imamo, da nimamo nadzora, ne počutimo se varne. Našteta stanja lahko oslabijo delovanje našega imunskega sistema, prav tako je lahko izkrivljeno videnje realne situacije.


web 3 sabina kosmrl kaucic

Preberite še:
Koronavirus ‒ grožnja, ki nam odpira oči, da je naše življenje dar

Negativne misli in izguba nadzora

V teh trenutkih je najslabše, da se zapiramo vase in svoje strahove, saj to le poveča našo stisko. Negativne misli so zelo močan človekov sovražnik. Iskanje pozitivnih idej človeka spodbudi k razmišljanju in zmanjša strah. Dodatna oteževalno okoliščina je omejeno druženje. Toda zavedati se moramo, da so strogi ukrepi edina rešitev in nujni za upočasnitev in zaustavitev širjenja virusa. K večjemu občutku varnosti lahko prispevate tudi tako, da zaupate oblastem in zdravstvenim delavcem.

Ozavestite, kar čutite, in o tem spregovorite

Stanja, ki jih doživljate, poskušajte ozavestiti in se o njih pogovoriti. Konec koncev imamo zdaj več časa za pogovor s svojci ali prijatelji. Pri tem so nam v pomoč tudi moderni načini komunikacije, čeprav ne nadomestijo stika v tistem pravem pomenu. Vrednotimo, kar doživljamo, saj se na ta način čustva sprostijo. Vse kar doživljate, doživljate prav, zato naj vam ne bo neprijetno govoriti o tem.

K pozitivnemu razmišljanju in k manjšanju strahu pripomore tudi hvaležnost. Vsak večer, preden zaspite, pojdite v mislih skozi dan in izpostavite pet stvari ali dogodkov, za katere ste hvaležni, da so se vam zgodili tekom dneva.


PIO

Preberite še:
Strah je hujše zlo od zla samega. 12 misli patra Pija, ki vas bodo opogumile

UPSET WOMAN
Shutterstock

Ne pretiravajte z branjem novic

Velja poudariti tudi to, da neprestano preverjanje informacij o tem, kaj se dogaja v Sloveniji in po svetu, lahko poveča vaš občutek strahu in tesnobo. Prav je, da ste obveščeni, vendar s tem ne pretiravajte, saj lahko to še dodatno pripomore k občutku izgube nadzora.

Naj se vaša jutra ne začenjajo z branjem novic, prav tako naj ne bodo zvečer to zadnje informacije, ki jih preberete. Zavedajte se tudi, da je na spletu in raznih spletnih forumih veliko neverodostojnih informacij. Berite spletne strani, na katerih lahko dobite relevantne odgovore in novice.


RELAXING

Preberite še:
So slabe novice povsod okoli vas? Poskrbite, da vam ne bodo prišle do živega

Ustvarite si rutino

Dobro je, da si ustvarite rutino ter načrtujete, kaj boste čez dan počeli. Jutra poskušajte začeti sproščeno, naj bo to z meditacijo, molitvijo, jutranjo kavo oziroma na način, ki vam ustreza, vas umiri in vam da moči. Kot že rečeno, naj to ne bo branje novic, ki lahko takoj sprožijo strah in tesnobo.

Dan namenite različnim aktivnostim in hobijem, tako da ne boste večjega dela dneva preživeli pred televizorjem ali računalnikom. Priporočljivo je gibanje na zraku, seveda kolikor razmere dovoljujejo.


WOMAN,ALONE,COFFEE,HOME

Preberite še:
5 jutranjih rutin znanih osebnosti

PRZEGLĄD PRASY
Shutterstock

Vsak posameznik šteje

Naj razmišljanje “saj jaz ne morem ničesar spremeniti” ne prevlada. Vsak lahko nekaj prispeva k temu, da se pandemija upočasni. Umivanje rok, zadostna razdalja med ljudmi in zadrževanje doma. To zmore prav vsak.

Kljub težkemu obdobju, v katerem smo se znašli, je prav, da ne govorimo samo o tej pereči tematiki. Veliko je tem za pogovor in aktivnosti, ki nam lahko zapolnijo čas. Poglejte stare fotografije, berite knjige, veliko je tudi lepih spominov, ki jih je skupaj z bližnjimi vredno obuditi.

Lepi časi se bodo zagotovo vrnili in želim si, da jih bomo takrat znali še toliko bolj ceniti. Upam tudi, da se bomo tako posamezniki kot družba kaj naučili za lepšo prihodnost. Uspelo nam bo!


BRIGITA CHUUYA

Preberite še:
“Če mladi nimajo svojih sanj, jih prevzamejo od drugih in živijo sanje drugih ljudi”


CART

Preberite še:
Moški smo spet lovci. Gremo nad mamuta! Aja … v trgovino
Preberite še:
Izdelajte domačo butarico. Zanjo potrebujete le nekaj pripomočkov

Tags:
koronavirusosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.