Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Končno imam čas za branje! Toda kaj brati, ko so knjižnice zaprte?

GIRL READING A BOOK

PEXELS

Tereza Mohar - objavljeno 03/04/20

Zvrsti knjig, ki vam lahko v času izolacije krajšajo čas. Nekatere izmed njih imate zagotovo že doma

Pogosto smo se izgovarjali: “Nimam časa za branje!” Kljub temu da mnogi delamo od doma, skrbimo za dom, gospodinjstvo in otroke, nekateri pa morajo kot običajno v službo, nam ostane še kakšna urica časa, ki jo lahko izkoristimo za branje.


MATKA Z CÓRKĄ

Preberite še:
Kakšne knjige bodo vašim otrokom pomagale, da bodo vedno bližje Bogu?

Kako do knjig?

A kako do knjig, ko pa so knjižnice in knjigarne zaprte? Ena izmed možnosti so spletne knjigarne, ki tudi te dni delajo s polno paro. Za vse, ki ste vešči računalnika, nakup ali izposoja elektronskih knjig ne bo nikakršen problem. Gotovo pa imate nemalo knjig tudi doma, če se le ozrete po policah vaše dnevne sobe ali pobrskate po podstrešju.

Otroška in mladinska literatura

Če imate otroke, vam v dneh šolanja na domu mladinske knjige morda že gledajo vrh glave. A vseeno so otroške in mladinske knjige lahko vir navdiha in sproščenosti.

In tudi če nimate svojih otrok, je lepo spet prijeti v roke kakšno knjigo iz otroštva. Spomini nas ob branju ponesejo nazaj in spet se bomo počutili otroško svobodne. Pomislite, kaj ste radi prebirali. Je bila to Pika Nogavička, Matilda ali Pet prijateljev? Morda pa Pastirci ali legendarni Kekec?


PIPPI LONGSTOCKING

Preberite še:
Spoznajte “knjižno mamo” Pike Nogavičke

Študijska in tuja literatura

V času študija nam branje kakšne debele knjige ali skripte ni predstavljalo nobene težave. A vse tiste številne informacije, ki smo se jih pridno “gulili” za izpite, so nam hitro ušle iz glave. Zato je zdaj idealen čas, da obnovite svoje študijsko znanje.

Ste se učili nemško, francosko ali rusko, sedaj pa komaj še spravite skupaj kakšen stavek? Tudi knjiga v tujem jeziku bo prišla prav za osvežitev in obuditev znanja iz srednješolskih ali študijskih let.

Knjižnice uspešnice

Pogosto smo si rekli: “O, to pa res moram prebrati!” A nam je v vsakodnevni naglici seveda zmanjkalo časa. Ko pa smo se končno odpravili v knjižnico, smo ugotovili, da je določena knjiga rezervirana že za dva meseca vnaprej.

Zdaj je napočil čas, da preberete vse uspešnice, ki so na vašem knjižnem seznamu. Nič zato, če so morda že malo “zastarele”, saj imajo knjige to dobro lastnost, da jim rok uporabe nikoli ne preteče.


Alenka Javornik, Polona Pečovnik Kopač

Preberite še:
“Pametne naprave moramo starši umakniti, nastaviti pa knjige”

Priročniki

Ste si vedno želeli, da bi znali izdelovati ljubke igrače iz volne, sešiti svojo odejico ali narediti izdelek iz lesa?

Vzemite v roke kakšen priročnik in zaživite svojo ustvarjalnost. Najsi bo to na vrtu, za šivalnem strojem ali v domači garaži.

Poezija

Priznati moramo, da poezija ni najbolj priljubljena knjižna zvrst. Največkrat jo razumemo kot nekaj, kar pišejo romantične duše ob večerih. V roke pa jo (z izjemo šolarjev in učiteljev) vzamemo le malokdaj.

Morda se vam doma “valja” kakšna pesniška zbirka, ki ste jo nekoč davno dobili v dar, in je pozabljena obležala na polici. Zdaj je čas, da jo vzamete v roke. Presenečeni boste nad njeno lepoto in bogastvom slovenskega jezika.


ALESSANDRO D' AVENIA

Preberite še:
Želite bolje razumeti svoje otroke? Berite knjige tega italijanskega pisatelja!

Knjige z versko tematiko

Prva na tem mestu je vsekakor knjiga vseh knjig – Sveto pismo. Verjemite, ima aktualne odgovore na vsa vaša vprašanja, upe in strahove. A obstaja še vrsta drugih knjig z versko tematiko, ki vam bodo približale to, kar verujemo, ter razjasnile marsikatero versko zagato.

Zagotovo pa so prava duhovna zakladnica knjige o svetnikih. Mnogi svetniki so knjige pisali sami, še več pa je takih svetnikov, o katerih so življenjepise pisali drugi.

Tako nam na primer zgodba svete Terezije Deteta Jezusa odkriva lepoto družinskega življenja in življenja v skupnosti ter njenega čustvenega sveta; življenjepis svetega patra Pija se bere kot kakšna napeta pripoved in nas kliče na odgovorno pot vere; knjige o svetemu Janezu Bosku pa so prava zakladnica vzgojnih nasvetov tudi za današnji čas.
Preberite še:
7 navedkov sv. Janeza Pavla II. za zbistritev misli


WEB 3 JANEZ PAPA

Preberite še:
Mariborski frančiškani darovali mašo v čast Materi Božji za zdravje
Preberite še:
“Nič te ne sooči s seboj tako neposredno kot lasten otrok”

Tags:
knjigekoronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.