Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 23. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Najboljši način, kako si lahko mame napolnijo baterije

MATKA Z DZIECKIEM

Drazen Zigic | Shutterstock

Mathilde de Robien - objavljeno 05/04/20

Težko si je vzeti čas, a vendar lahko mame, ki si vzamejo čas za počitek, dajo svoji družini veliko več

Čeprav je stavek Vzemite si čas zase znan marsikateri mami, je od ideje do izvedbe lahko dolga pot. Delo, gospodinjska opravila, preživljanje časa z otroki, preživljanje časa z možem. Kdaj bi si lahko vzele še čas zase?

Če pa že uspemo eno uro zase nekako stlačiti v urnik, se pojavi vprašanje, kako lahko kar najbolje izkoristimo ta čas. Kako se lahko izognemo občutku krivde, ker menimo, da je to, kar počnemo, nekaj nenujnega?


SZCZĘŚLIWA KOBIETA

Preberite še:
Majhne in preproste stvari, ki vam napolnijo baterije

Začnite počasi

Uvrstiti čas zase na seznam vaših obveznosti je nujno in se še kako izplača.

Da bi čas, ki je namenjen samo vam, dobro izkoristili, je pomembno, da se dobro poznate. Morate vedeti, kaj vas osrečuje in kaj vas bo spravilo v boljšo voljo. Lahko je to telovadba v fitnesu ali pa dober roman. Morda bi želeli biti prostovoljka ali se udeležiti večerje s prijateljicami.

Eline Landon, francoska avtorica knjige o izgorelosti mam, svetuje, da na začetku mame ciljajo na “skromne začetke”, kot je na primer srkanje kave na kavču, sprehod okoli hiše, tuširanje, branje (za začetek eno poglavje).

Najbolj pomembno je, da mama ugotovi, kaj je tisto, kar ji bo pomagalo, da se spet poveže sama s seboj.

Dva pomembna pogoja: čas zase mora biti na sporedu redno in mora biti vir miru.

MOM,BABY,SLEEP

Preberite še:
Novodobna mama, ženska ki (z)more vse

Brez krivde

Tudi ostali člani družine bodo imeli koristi od časa, ki si ga bo mama vzela zase. Brez tega ženska namreč tvega, da bo postala izčrpana mama in večno tečna žena.

Da bi mama in žena drugim lahko dajala dobro, mora to prejeti tudi sama.


MUM; TIRED; TABLE

Preberite še:
Mama je vreme družine

Neizčrpen vir: Jezus

Za kristjane je čas, ki si ga vzamemo za pogovor z Jezusom, lahko nekaj zelo bogatega ter predstavlja vir tolažbe in moči.

S pomočjo molitve lahko vzpostavimo močno vez s Tistim, ki zmore vse. Landonova spodbuja k temu, da odpremo svoja srca, občutja in čustva. “Jezus jih razume, postavil jih bo v red in nam pomagal, da bomo našli mir.”

Začnete lahko s kratko dnevno molitvijo, pozneje pa lahko na primer tudi enkrat med tednom svoj prosti čas namenite za obisk svete maše. V marsikateri župniji imajo svete maše, ki so namenjene prav mladim mamicam.

Vse te aktivnosti vam bodo omogočile, da boste napolnile svoje baterije. S tem, ko si boste vzele čas zase in se tudi duhovno obnovile, boste svoji družini lahko dale največ.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.
Preberite še:
Mama četverčkov: Rekli so, da moje telo tega ne bo zmoglo


BRIGITA CHUUYA

Preberite še:
“Če mladi nimajo svojih sanj, jih prevzamejo od drugih in živijo sanje drugih ljudi”


OJCIEC Z SYNEM

Preberite še:
Kako očetu vrniti njegovo mesto v družini?

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.