Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 23. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Približajte otrokom velikonočno zgodbo prek poučnega stripa

STRIP VELIKI TEDEN

ARHIV BOHKOV KOTEK

Tereza Mohar - objavljeno 06/04/20

Mini povzetek evangeljskih sporočil o Jezusovem trpljenju, smrti in vstajenju

Situacija, v kateri smo se nenadoma znašli, je avtorico stripa Tanjo Pogorevc Novak spodbudila k temu, da je v svojem foto arhivu poiskala fotografije lesenih lutk, ki jih je posnela še v času, ko so nastajale. Kar nekaj se jih je nabralo. Dovolj, da se je dalo postaviti bistvo zgodbe velikega tedna.


BOHKOV KOTEK

Preberite še:
“Moj navdih sta otroka, ki ju želim vzgajati v skladu s krščanskimi vrednotami”

Strip je kot nekakšen mini povzetek evangeljskih sporočil o Jezusovem trpljenju, smrti in vstajenju. Strip ni obsežen, toda če ob slikah in danem besedilu dopolnimo zgodbo in spregovorimo še kaj več, je odličen pripomoček, da velikonočno zgodbo približamo otrokom.

Kako otrokom predstaviti bistvo velike noči?

“Moja otroka sta zdaj že najstnika. Včasih so ju navduševale lesene lutke, zdaj raje posegata po stripih in ilustriranih zgodbah. V času posta, ko smo se ob pričakovanju velike noči znašli v nenadni izolaciji, se je ponudila priložnost, da ju nagovorim na način, ki jima je blizu – torej s stripom. Cerkve so zaprte, verouka ni, če pa bosta dvakrat, trikrat prebrala strip o velikem tednu, bosta vsaj malo premišljevala o tem in doživela praznik na svoj način,” je prepričana Tanja Pogorevc Novak.

“To želim tudi drugim otrokom, staršem in katehetom. Mnogi po Svetem pismu težko posežejo, ker je zajetno in obupujejo nad količino. Prizadevajo si predstaviti otrokom bistvo praznika, pa morda ne vedo, kje in kako začeti.”


OTROSKI VEROUK

Preberite še:
Verouk, ob katerem otroci niti ne pomislijo, da bi po birmi “odpadli”

Za strokovno podporo in nasvete pri izdelavi stripa sta poskrbela župnik Janko Rezar in katehistinja Cvetka Žlof iz župnije Velenje – sv. Martin.

Kot katehistinja lutke uporabljam pri verouku v nižjih razredih osnovne šole. So zelo koristne, otroci se z njimi poistovetijo, zgodbo pa lažje ponotranjijo. V naši župniji so zelo različne družine – take, ki vero prakticirajo, in take, ki ne. Pomembno pa je, da naredimo še korak naprej: torej da se Božja beseda aktualizira v našem življenju. In ta strip velikonočno zgodbo, ki je “resnična zgodba o največji ljubezni”, približa prav vsakomur. Družine še spodbujam, naj si za veliki teden pripravijo načrt: kaj bodo počeli, kako bodo praznovali, kako se bodo spoznavali s simboliko velikonočnega tridnevja … Le tako prazniki ne bodo šli “v prazno” ali mimo nas. (Cvetka Žlof)

KIDS

Preberite še:
Kako otroke navdušiti za svetost?

V naši župniji smo lutke, ki so upodobljene v stripu, že uporabljali pri verouku in na oratoriju, kjer so jih otroci zelo dobro sprejeli. Strip temelji na Božji besedi, odlikujeta pa ga natančnost in verodostojnost. Družine vabim, da naj iz njega črpajo tudi za svoje vsakdanje življenje. Pomembno je, kako praznujemo! Tudi sam se rad spominjam, kako smo v otroštvu praznovali velikonočne in druge praznike. Zato je letošnja velika noč idealna priložnost, da družine obnovijo in poživijo svoje duhovno življenje. (Janko Rezar)

Strip je prosto dostopen vsakomur na Facebook strani Bohkov kotek. Ogledate pa si ga lahko tudi v spodnji fotogaleriji.
Preberite še:
Ljubljanska ubožnica, ki jo je zasnoval slavni Maks Fabiani


TEENAGER

Preberite še:
8 nasvetov za dober pogovor z najstnikom


MOM,DAUGHTER,ARGUE

Preberite še:
Nihče ne bo pometal z mano!

Tags:
velika nočvzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.