Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Moški s torinskega prta ni bil mrtev, kaže medicinska študija

TURIN

Shutterstock | gonewiththewind

Dolors Massot - objavljeno 11/04/20

Preiskava dr. Bernarda Hontanilla temelji na dejstvu, da podoba torinskega prta predstavlja "znake življenja, nezdružljive s truplom"

Izvor torinskega prta in podoba, ki jo prikazuje, še naprej izziva različne študije med znanstveniki. Toda nedavna medicinska preiskava bi lahko spremenila dosedanje obravnavane hipoteze.

Doktor Bernardo Hontanilla, specialist plastične kirurgije na univerzi v španski Navarri, je objavil članek v znanstveni reviji Scientia et fides (Znanost in vera), v katerem izpostavlja svoje sklepe. Kot je pojasnil za Aleteio, podoba s torinskega prta “ustreza živemu človeku”.


SHROUD OF TURIN

Preberite še:
Dokazi Kristusovega vstajenja na torinskem prtu

Dr. Hontanilla je strokovnjak na področju kirurgije obraza, ki ima za seboj 25 let poklicnih izkušenj. V svoji raziskavi ponuja naslednje podatke.


SHROUD OF TURIN

Preberite še:
Torinski prt na ogled prek televizije in spleta

Prisotnost podnosnih brazd na obrazu iz torinskega prta

“Na prtu so jasno vidne podnosne brazde. To so vdolbine ali pregibi, ki jih imamo na desni in levi strani nosu in se spuščajo do ust,” pojasnjuje zdravnik. Pri truplu te brazde niso vidne, saj se s smrtjo mišice sprostijo in pregib izgine.

Ti utori v primeru živega človeka izginejo le v primeru ko pride do paralize obraza.

“Prisotnost teh gub je nezdružljiva s truplom, saj izključujejo krče obraza, ki se na sliki ne pojavijo,” sklene Hontanilla.


SHROUD OF TURIN

Preberite še:
Nova raziskava poraja vprašanja o starosti torinskega prta

Torinski prt na ogled prek televizije in spleta

Od velike sobote, 11. aprila, pa do 17. aprila je prt na ogled prek televizijskih in spletnih medijev.

Zaprta usta

Zdravnik trdi tudi, da ” se mišice po telesu ob umiranju sprostijo, kar povzroči odpiranje ust. Na torinskem prtu pa ni tako: ustnice človeka so zaprte.”

Prisotnost zaprtih ustnic in prisotnost brazd hkrati je nezdružljiva s truplom.


SHROUD OF TURIN

Preberite še:
Dokazi Kristusovega vstajenja na torinskem prtu

Trije znaki telesa, ki želi vstati

Dr. Hontanilla se je oprl na tridimenzionalni (3D) model, narejen po podobi iz torinskega prta, ki prikazuje moškega z atletsko zgradbo telesa, visokega med 1,70 in 1,80 metra. Prosil je, naj model v ležečem položaju premaknejo v položaj sedenja.

Rezultat tega, kar je opazil v takšni pozi, mu je bil všeč: “S tem se iztegne vrat nazaj, vidimo asimetrično pokrčenje nog (koleno se nekoliko upogne pri eni nogi, na drugo pa ne), podplat stopala pa obstane v zraku. Hkrati roke dosežejo spolovila in jih pokrivajo.” Hontanilla doda: “Kar prikazuje torinski prt, je niz gibov, ki jih človek naredi, ko hoče vstati.”

SKETCHES
Gentileza

EUCHARIST

Preberite še:
Posnetek krvaveče hostije, ki utripa kot goreče srce

“Znaki smrti in znaki življenja”

Čeprav je do zdaj vedno veljalo, da je torinski prt ponazarjal podobo mrtvega človeka, dr. Hontanilla zatrjuje, da ima prt “znake smrti in znake življenja”. Med znaki življenja so ti, ki kažejo, da moški iz prta želi vstati.

Izmed znakov smrti, ki jih je moč najti na torinskem prtu, so tu ostanki krvi: “Na obrazu in hrbtu je kri iz časa pred smrtjo, posmrtni ostanki krvi so najdeni na strani, okoli rane.”


WOMAN SUFFERING

Preberite še:
Zakaj obstaja trpljenje?

Je Jezus Kristus moški s torinskega prta?

Za doktorja Bernarda Hontanilla podatki njegove študije “ne zmorejo odgovoriti na vprašanje, ali govorimo o Jezusu Kristusu, ker bi za to potrebovali DNK analizo in jo primerjati z Njim, niti niso dokaz o vstajenju, ampak to znanstveno delo lahko prispeva k temu, da lahko z gotovostjo trdimo, da na osebi glede torinskega prta v raziskavi ni najdenega nič nezdružljivega z evangeljskim zapisom, niti v povezavi z Jezusovim vstajenjem.”

Članek, ki ga lahko v celoti preberete v reviji Scientia et fides (Znanost in vera), podrobneje navaja tudi obrazno muskulaturo obraza ali čas, ko se je pojavila paraliza obraza zaradi smrti.

Hontanilla ne zanika, da s svojo teorijo, podoba “človeka s torinskega prta” združuje “znake smrti in znake življenja”.

Izračun časa, ko je bila v prt “vtisnjena” podoba

Če bi šlo za lik Jezusa Kristusa, bi morala podoba na prtu nastati med 18 in 30 urami po smrti, kar se tudi ujema z evangeljskim zapisom, vendar dr. Hontanilla poudarja, da je ta zadnji izsledek zgolj hipotetičen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


MARTINA GOLAVSEK

Preberite še:
“Ko sem izvedela, da so odpovedane vse svete maše, sem eno uro samo jokala”


MOJCA SOJAR

Preberite še:
Velikonočni zajtrk in vstajenjska maša naj bosta tudi letos najpomembnejša obreda v letu


Pool of Bethesda

Preberite še:
Sprehodimo se po Jezusovih stopinjah

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.