Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Vajin odnos v izolaciji: širita ljubezen, ne panike

wtherydi4795ppva2aecfnx3sn2ci0vfaez7milw3f7cwvgtp0hpkhhcwsyw-8uud_wz60vf2ra1vwouak6myat1bou

©mast3r | SHUTTERSTOCK

Meta Košir - objavljeno 14/04/20

V času epidemije koronavirusa se je veliko spremenilo. Tako javno kot zasebno življenje. Naši odnosi so na preizkušnji. To še zlasti velja za partnerski odnos

Med terapevtsko prakso se pogosto srečam z izgovorom partnerjev, da jima za partnerstvo in samo za njiju zmanjka časa. Zdaj, ko je po številnih domovih časa veliko več kot običajno, se pojavi težava, da ga partnerja ne znata razporediti. Izolacija od socialnega kroga ljudi, službe, telovadnic in ostalih obveznosti, ki običajno zapolnijo dan, je indikator tega, kakšni so pravzaprav naši partnerski odnosi: polni ali iztrošeni ali morda le navada.
Preberite še:
“Medtem ko smo prej lahko blefirali in iskali bližnjice, je zdaj ta izkušnja neizprosna”

Doma se čuti napetost

Čas izolacije je v mnoge domove prinesel veliko napetosti in konfliktov, saj smo primorani večino dneva preživeti doma, skupaj. Če sta se že prej soočala s številnimi težavami v odnosu, vama svetujem, da se za trenutek ustavita in začneta reševati nesoglasja. Poskusita poiskati vzrok za vajino napetost in se o tem pogovorita. Povejta si tudi, kaj ob konfliktih in napetostih čutita, zakaj izrečeta žaljive besede, zakaj sta jezna … Pomembno je, da si znata povedati, kaj čutita in da se pri tem ne obtožujeta. Predvsem pa ne pozabita, kaj je tisto, kar vaju povezuje.

Če so bile vajine težave v preteklosti bolj redkost, zdaj pa so pogostejše, vama polagam na srce, da v tem kriznem času ne sprejemata drastičnih odločitev. Počakajta, da se stres in panika, ki ju doživljata, umirita.

V teh časih poskusita ostati mirna, predvsem pa spoštljiva drug do drugega. Pri prepirih bodita pozorna na to, da vajina dinamika ne bo podobna bojnemu polju. Spori se lahko rešujejo tudi tako, da ni končnega zmagovalca in poraženca, nesporazum pa je vseeno razrešen, vidva pa razbremenjena.


COUPLE

Preberite še:
Nekaj nasvetov, da naš zakonski odnos med samoizolacijo ne bo preveč trpel

Vajina odločitev je, kako bosta preživljala čas

Vajina odločitev je, da si čas organizirata tako, da se bosta oba dobro počutila. Ni treba, da ves čas preživljata zlepljena skupaj na kavču. Pojdita na sprehod, opravita video klice s prijatelji in svojimi bližnjimi, ne pozabita pa na tiste vajine teme in pogovore, ki sta jih dolgo časa odlagala in prelagala. Imata priložnost, da iz te težke situacije vajin odnos pride močnejši, kot je bil. Vajina odločitev je, če bosta to znala izkoristiti.

Prav pomladni čas, ki se združuje tudi z velikonočnim časom, je gotovo najboljša priložnost za poglobitev medsebojnih odnosov in vzpostavitev novih.


COUPLE

Preberite še:
36 vprašanj, s katerimi se boste znova zaljubili

Odnos je delo

Partnerstvo je nenehno medsebojno delo, ki od obeh zahteva veliko komunikacije, podpore, kompromisov in strpnosti. Le redke stvari v partnerstvu so samoumevne, za vse ostalo se bosta morala zelo potruditi. Temelj vsega je, da zmoreta biti iskrena v medsebojni komunikaciji. Predvsem pa verjeti v to, da sta vredna ljubezni. Pri vajinem pogovoru so vama lahko v pomoč naslednja izhodišča:

  • Pričakovanja. Ali skupaj ustvarjata to, kar sta drug od drugega pričakovala?
  • Spolnost. Se počutita ljubljena, globoko povezana in slišana v spolnosti?
  • Komunikacija. Si omogočata priložnost za pogovor, ko vidita, da se v čem ne strinjata? Se lahko sprejmeta v tem, da imata o določeni problematiki različne poglede?
  • Partnerstvo ni spreminjanje drug drugega, je sprejemanje.

COUPLES

Preberite še:
10 zakonskih parov, ki so postali svetniki (ali pa so v postopku za razglasitev)

Pogosto si zamislimo, kako bo potekal pogovor, ko pa ga s partnerjem izvedemo, vidimo, da je o čustvih, o tem, kaj doživljamo in kako nam je, pogosto zelo težko govoriti. Naj vas to ne ustavi. Časa je več kot običajno, zato ne hitita. Vzemita si čas, dajta si prostor in priložnost, da spregovorita.

Za konec pa še tole: naj ne bo vsaka napetost povod za konflikt in vzrok za paniko in naj ne bo mirnost v partnerstvu izgovor za to, da vajinega odnosa ni treba nadgrajevati in izpopolnjevati.


STRIP VELIKI TEDEN

Preberite še:
Približajte otrokom velikonočno zgodbo prek poučnega stripa


SHROUD OF TURIN

Preberite še:
Torinski prt na ogled prek televizije in spleta
Preberite še:
Če med delovnim časom veliko sedite, upoštevajte te nasvete

Tags:
koronavirusodnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.