Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Maša v koronačasu: kamera, mešalna miza in kup blazin

web 3 mitja markovic

ZAJEM ZASLONA

Lojze Grčman - objavljeno 20/04/20

Če se vam ni sanjalo, kako nastanejo spletni prenosi maš, bo po ogledu tega videa drugače

Župnija Videm ob Savi domuje v kraju, ki je del Krškega. Je prafara, saj zgodovinski viri krščansko skupnost pri svetem Rupertu omenjajo že v 12. stoletju. Vodi jo župnik Mitja Markovič, ki pa nikakor ni starokopiten ali ujet v slavno zgodovino. Prav nasprotno! Kot številni drugi duhovniki tudi on pripravlja vsakodnevne prenose svetih maš, ki so zelo odmevne in gledane. O njih je že pripovedoval tudi za Aleteijine bralce.


WEB 3 MARTIN GOLOB

Preberite še:
Koronavirus je v Cerkvi poskrbel za revolucijo

Za priljubljenost svojih prenosov je poskrbel tako z nagovori, ki se dotaknejo številnih, kot velikim posluhom za vključenost e-občestva v vlogi bralcev ali s prošnjami, razmišljanji ter tudi z izpopolnjeno tehnično opremo prenosov. Ozadje teh je župnik Mitja, sicer tudi goreč skavt, predstavil v posebnem videu.

[protected-iframe id=”7187b70b7f57c6fcfa6854fedb628bf1-133580111-130922336″ info=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FZupnijaVidemKrsko%2Fvideos%2F3008524675860159%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]

Skrbi za oboje – vsebino in ovoj

“Naš profesor retorike na teološki fakulteti Janko Čar nam je velikokrat dejal, da mora biti lepa vsebina posredovana v lepi obliki. Pri sveti maši ne gre le za lepe, ampak najlepša stvari. Poslušamo Božjo besedo in obhajamo zadnjo večerjo. Zato se je treba tako potruditi,” pripoveduje eden dveh župnikov v Krškem, edinem mestu na Slovenskem, ki je razdeljeno na dve škofiji.

Videm, ki pokriva levi breg Save, namreč spada pod celjsko, župnija Krško na desnem bregu pa pod novomeško.


Martin Golob

Preberite še:
Nedelja Božjega usmiljenja: “Ljudje zelo potrebujemo tega usmiljenja. Tudi drug do drugega”

“Jasno pa je, da je najpomembnejša vsebina. Če je lep ovoj, a notri ni vsebine ali je vsebina ničvredna, tudi ovoj hitro zavržemo,” poudarja Mitja Markovič: “Ko pogledam v kamero, v resnici zdaj ne vidim več kamere, ampak vas, občestvo, ki je zbrano pri sveti maši.”

Video s snemalnim ozadjem še enkrat razkriva, kako zelo se duhovniki trudijo, da ljudem omogočajo prenose svetih maš. Boglonaj!


WEB 3 MARTIN GOLOB

Preberite še:
Koronavirus je v Cerkvi poskrbel za revolucijo


ALEŠ ČERIN

Preberite še:
Kako sem si v času bolezni uredil življenje v bolniški sobi
Preberite še:
Ko skupaj na kmetiji živijo kar štiri generacije, ni prostora za zamere in škodoželjnost


KRYZYS W RELACJI

Preberite še:
Kako sobivati z različnimi značaji, ko smo zaprti doma

Tags:
spletsveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.