Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je risanje zelo primeren konjiček za obdobje karantene

DZIEWCZYNKA RYSUJE

Evgeny Hmur | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 23/04/20

To velja tako za odrasle kot za otroke

Če razmišljate, kako bi najbolje preživeli svoj prosti čas v obdobju karantene, se morda lahko lotite risanja s svinčnikom. Risanje je zelo pomirjujoča dejavnost, poleg tega pa je izjemno koristna za posameznikov učni razvoj.


QUARANTINE

Preberite še:
11 nasvetov za preživljanje časa v karanteni

Ne umetniška dela, temveč …

Po besedah ameriškega profesorja za likovno vzgojo D. B. Dowda je risanje dejavnost, ki ljudi pogosto odvrača, saj so prepričani, da niso dovolj nadarjeni. Mnogi umetniško znanje povezujejo s strokovnimi spretnostmi, namesto da bi v umetnosti uživali kot v ustvarjalnem procesu. “Ta izhodiščna zmešnjava ovira naše razumevanje risanja, zaradi česar ga ne dojemamo predvsem kot orodja za učenje,” pojasnjuje Dowd.

Torej, čeprav niste Leonardo da Vinci, ni nobene ovire, da ne bi vzeli v roke svinčnika in skicirali tistega, kar trenutno vidite. Če boste o tem razmišljali kot o dejavnosti, ki je pridržana le za umetnike, boste zamudili priložnost za pridobitev nekaterih izredno koristnih spretnosti, ki jih lahko razvijete z vajami iz risanja. Dowd vztraja, da pri tem ne gre za ustvarjanje umetniških del, ki bi si zaslužili nagrado, kajti “če stopite korak nazaj in risanje sprejmete kot simbolno označevanje, boste ugotovili, da rišejo vsi ljudje. Diagrami, zemljevidi, čečkarije, emotikoni: vse to so risbe!”
Preberite še:
10 hobijev, zaradi katerih smo pametnejši

DRAWING
Shutterstock | Toa55

Koristne spretnosti

Z risanjem lahko obrusimo nekatere temeljne spretnosti: “Risanje spodbuja natančno opazovanje, analitično razmišljanje, potrpežljivost, celo ponižnost.” To se zdi zelo pomembno v dobi, ki se vse bolj zanaša na digitalni svet.

Dowd svari pred nevarnostjo, da bi se preveč zanašali na tehnologijo, in kako programska oprema, kot so Googlove podobe, lahko dejansko omeji naše možnosti – ob poplavi ponudbe si na hitro ogledamo že obstoječo podobo in si ne prizadevamo, da bi iskali podrobnosti. Ne zanašamo se na svoje spretnosti opazovanja, ki po mnenju izvedenca za umetnostno zgodovino “vključijo naše čute in okrepijo izkušnjo, zaradi česar se svet nenadoma zdi večji, ne manjši”.


MATKA Z SYNEM

Preberite še:
To se dogaja v vaših možganih, ko se igrate z otrokom

Ponižnost, potrpežljivost, pozornost

Zanimivo je, da smo po Dowdovem mnenju ljudje zaradi risanja tudi bolj ponižni. Če si vzamemo čas in resnično opazujemo stvar, ki jo želimo narisati, je prepričan Dowd, spoznamo, kako malo v resnici vemo. Povsem preprosto: “Zaradi risanja smo bolj počasni, potrpežljivi in pozorni,” kajti “že samo opazovanje je spoštljivo, bolj kot vse drugo”.

Medtem ko mnogi starši svoje otroke spodbujamo k risanju, nikoli ni prepozno, da tudi sami postanemo ustvarjalni. Če bomo poskusili narisati tihožitje, bomo s tem dobili priložnost za občudovanje Božjega stvarstva. Če se bomo lotili risanja preprostega lista, bomo opazili sleherno podrobnost in vlogo, ki jo vsako vlakno igra v njegovem nastajanju.

Če ta način opazovanja razširimo na vse stvari okoli sebe, nas bo življenje gotovo navdihnilo in počaščeni bomo, da smemo biti del te lepote.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


FAMILY PROŠT

Preberite še:
Mamica četverčkov: Bog naju je pustil čakati, da sva bolj dozorela in se še bolj povezala


KORONAWIRUS

Preberite še:
Ste siti karantene? Naredite tole kratko vajo


DOBROCZYNNOŚĆ

Preberite še:
Kaj pa Sveto pismo pravi o covidu-19?

Tags:
koronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.