Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj potrebujemo zakonske zmenke?

COUPLE, COFFEE, SOFA

StockLite | Shutterstock

Iwona Jabłońska - objavljeno 30/04/20

Veliko je zakoncev, ki redno najdejo čas za zmenek, so pa tudi številni pari, ki za to nikoli nimajo časa. Glede na svoja opažanja lahko rečem, da tisti, ki poskrbijo za skupen čas v dvoje, skrbijo za svoje razmerje, precej lažje prebrodijo krize in se tudi precej težje znajdejo v kakšni. Rezultat je torej jasen, toda ali se je tako lahko odpraviti na zmenek?

Pogosto se kot past izkaže razmišljanje, da vendar skupaj preživljamo veliko časa – doma, ob koncih tedna … Zakaj bi torej organizirali še dodatne aktivnosti. Saj vendar hodimo ven s celo družino (vključujoč otroke) in skupaj aktivno preživljamo čas.

Skupen vsakdan, odnos z otroki in družinski odnosi so seveda zelo pomembni, toda ne smemo pozabiti na čas v dvoje.


COUPLE AT HOME HOLDING CANDLE

Preberite še:
Vama je zmanjkalo idej za zmenke? Tu jih je nekaj

Kaj prinašajo zmenki?

Povezujejo

Vsakdan, posebej če imamo majhne otroke, pogosto spremljajo pogovori, ki so omejeni na organizacijo. Načrtujemo dejavnosti, skrbimo za dom, prehrano, otroke, z njimi preživljamo čas … Realnost je, da smo zvečer izmučeni. Na dolgi rok se v takšen življenjski slog prikradejo utrujenost, frustracija, vzajemna pričakovanja in prepiri.

Vse to spremlja še stres, povezan s službo, zdravjem ipd. Zato moramo nekaj časa preživeti sami z ljubljeno osebo, se z njo pogovoriti o čem drugem kot o domu, se nasmejati, prijeti za roke, objeti, se lepo obleči. Hitro se izkaže, da drugače gledamo na svet, da smo bolj optimistični, boljše volje, da imamo več moči in da se lažje distanciramo od težav vsakdanjega življenja.


web 3 matej petra bercan

Preberite še:
Preden sta šla na zmenek, je morala v delavnici še kaj pobrusiti

COUPLE COOKING
Di Grusho Anna- Shutterstock

Izboljšujemo domačo atmosfero

Ko smo zadostili potrebi po bližini in čas preživljamo z ljubljeno osebo ter na ta način skrbimo za naš odnos, porast oksitocina avtomatsko nariše nasmeh na našem obrazu in želimo biti prijaznejši do svojih bližnjih.

Zakonska zveza, ki jo negujemo, seveda cveti in od tega ima koristi celotna družina. Mi smo zadovoljni in to izkazujemo drug drugemu, naši otroci pa to opazujejo in posledično občutijo varnost in veselje.


DATE

Preberite še:
Kako na zmenku s sozakoncem spet začutiti metuljčke

Poglabljajo naš odnos

To je ključno za razvoj zakona. Težko je govoriti o globini, če ne vemo, kaj druga oseba trenutno preživlja, kaj jo zabava in kaj žalosti. Zaradi izkušenj, rojstva otrok in številnih drugih razlogov se spreminjamo. Čeprav spremembe pri svojem partnerju opazimo, je včasih to težko sprejeti ali razumeti. Zato potrebujemo skupen prostor za dialog, ki nam bo omogočil, da sledimo temu, kaj se dogaja z ljubljeno osebo. Seveda bi bilo najbolje, če bi se lahko kam odpravili, toda to ni vedno mogoče. Včasih zadostuje dobra hrana in sveča. Vse to se lahko odvije v zavetju doma, potem ko se otroci odpravijo spat.

Zmanjšujejo možnost varanja

Seveda nikoli ne predpostavljamo, da bi naš partner lahko storil kaj takega. Saj imamo vendar svoje vrednote. Ali pač?

Z vami bi rada delila zgodbo, ki zadeva osebo, ki mi je blizu. Zakonca sta bila skupaj že vrsto let. Sčasoma sta se začela oddaljevati, prenehala sta skrbeti za svoje razmerje. To, da sta skupaj, je postalo samoumevno tako za njiju kot tudi za njuno okolje.


MAN AN WOMAN IN PAJAMAS

Preberite še:
Zmenek v pižami

Ona je vedno več časa preživljala s svojim šefom, ki je bil prav tako poročen in je preživljal težko obdobje v zakonu. V obeh zakonih so začeli zanemarjati zakonske odnose in zato sta oba potrebovala nekoga, ki bi jima prisluhnil. Zaradi številnih pogovorov in razumevanja sta sčasoma postala očarana drug nad drugim. Toda vedela je, da tako ne more nadaljevati, to je bilo v nasprotju z njenimi vrednotami. Hitro je prišla streznitev, zato je dala odpoved in prekinila vsakršen kontakt z nekdanjim šefom, partnerju pa je razložila, kaj se je zgodilo.

Seveda ni dovolj, če za zakon skrbimo le na zmenkih, toda moramo jih imeti v mislih, saj nam pomagajo ohranjati zakonski ogenj in ne dovolijo, da bi ugasnil.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


GDY SEKS PRZESTAJE CIESZYĆ

Preberite še:
10 razlogov, zakaj v zakonu ne čutim več enake strasti


YOUNG COUPLE, COUPLE,

Preberite še:
Ko eden od zakoncev ne veruje


WEB 3 SARA IN SIMON BREZOVNIK

Preberite še:
Če jo je nesel po 454 stopnicah, jo zmore prenašati tudi v zakonu

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.