Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 12. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Življenje v velikih družinah je izpolnjujoče

big-family-shutterstock_1057933211

Por Julia Zavalishina | Shutterstock

María Verónica Degwitz - objavljeno 02/05/20

Danes so velike družine neobičajne. Preberite si, kaj potrebujejo, da zacvetijo

Vsakokrat, ko povem, da imam pet otrok, sem deležna začudenih pogledov in celo neodobravanja. Vedno se najde kdo, ki mi pravi: “Ti si nora.” In midva z možem vedno odvrneva, da to drži, ker moraš biti res malo nor, da si danes upaš imeti veliko družino.

Pred osmimi meseci se je rodila moja peta hči in njeno rojstvo nam je prineslo neopisljivo srečo. Navkljub strahu pred neznanim se zdi, kot bi prišla k nam zato, da potrdi, da ima od nekdaj mesto v naši družini – potrebovala je le nekaj časa, da je prispela do nas.

Z vami bi rada delila nekaj stvari, ki naši družini na poti pomagajo.


SIBLINGS

Preberite še:
6 znakov, da prihajate iz velike družine

Čas za spanje je bistvenega pomena

Otroci potrebujejo počitek za zdrav razvoj, starši pa potrebujemo nekaj časa, da se med seboj povežemo, zato se o času za spanje ne pogajamo. Z možem poskrbiva, da imajo otroci dovolj spanja in da se midva lahko umirjeno pogovoriva, si ogledava kak film ali pa v miru rešiva kakšno nedokončano nalogo. To zahteva skoraj vojaško disciplino, saj vedno naletiva na upor, a se splača potruditi.

Samostojnost ne pomeni zapuščenosti

Temeljni del vzgoje je, da dosežemo, da otrok zmore vedno več in več del opraviti sam. Če imate več otrok, je to bistvenega pomena. To ne pomeni, da bi otroke prepustili usodi, ampak da se zavedate, da je učenje samostojnosti pomemben del njihovega razvoja. Naša vloga je v tem, da jim stojimo ob strani in jim pri tem pomagamo.


KENNEDY WASHINGTON CAGNEY

Preberite še:
9 velikanov zgodovine iz velikih družin

SIBLINGS
Shutterstock | brocreativ

FAMILY

Preberite še:
12 prednosti mamic z veliko otroki

Nujno potrebujete čas zase

Poleg tega, da potrebujete čas zase, potrebujete tudi čas za svojega zakonca in za vsakega otroka posebej. To je ena izmed najtežjih stvari, če imate več otrok in so vsi majhni. A ko z vsakim otrokom posebej preživimo nekaj časa, lahko bolje razumemo, kaj preživlja, kako čuti in kaj mu je v spodbudo. Otroci so zares hvaležni za čas, ki ga preživijo samo z mamo ali očetom, zato je pomembno, da si zanje vzamemo čas tudi takrat, ko menimo, da časa nimamo.

Otroci potrebujejo manj, kot si mislite

Ljudje nama mnogokrat pravijo, da je nemogoče imeti veliko družino, saj to pomeni, da otrokom ne bova mogla dati vsega tega, kar potrebujejo. Presenečena sva bila, ko sva odkrila, da otroci ne potrebujejo mnogo stvari: le izobraževanje, zdravstveno oskrbo, obleko, hrano in veliko ljubezni. Druge stvari niso nujno potrebne. Otroci se resnično dobro razvijajo, če jim nudimo le osnovne stvari. Poleg tega pa je v hiši, kjer je zabavno in kjer občasno naredimo kaj neobičajnega, vedno prostor za nepozabne spomine, in to brez velikih stroškov.


KASTELEC FAMILY

Preberite še:
Družina, ki lahko sestavi nogometni ekipi in mini orkester

Recept, ki bi veljal za vse, ne obstaja

Vsak otrok je drugačen, zato univerzalna pravila v vzgoji ne veljajo. Svoje otroke morate spoznati, da boste spoznali njihovo čustveno govorico, da boste ugotovili, katere vrline morajo še razviti, kako se najlažje učijo in podobno. Le če razumemo, kaj vsak izmed naših otrok potrebuje, jim lahko pomagamo pri razvoju in rasti.

Organizacija je temeljna

Potrebujete seznam opravil, urnik in koledar. Vse te stvari morate nenehno imeti v glavi. Vse te otrokove dejavnosti je umetnost spraviti v dan, ki ima 24 ur, a je možno. Bistveno je, da skušate razmišljati vnaprej in da ste zelo točni.


DUŻA RODZINA

Preberite še:
5 stvari, ki so mi bile pri odraščanju v veliki družini všeč

BIG FAMILY
Roman Samborskyi | Shutterstock

Znebite se strahu, da bi naredili slab vtis

Velike družine smo lahko precej občutljive na to, kar drugi mislijo o nas. Že tako ne izpolnjujemo pričakovanj družbe in “kršimo njena pravila”, ker imamo toliko otrok, in zato imamo občutek, da moramo dokazati, da je vse v redu. Pogosto smo obremenjeni s tem, da moramo poskrbeti, da bo vse teklo kar najbolje in da se bodo naši otroci lepo obnašali in podobno. Znebiti se morate strahu in se osredotočiti na dobro svoje družine. To je sicer lažje reči kot uresničiti.

Nekateri otroci potrebujejo več pomoči kot drugi – in to je povsem v redu

Mnogi izmed nas smo odrasli v prepričanju, da je enakost največja dobrina, a življenje nas je naučilo, da enakost v družini ne pomeni nujno tudi pravičnosti. Zaradi različnih razlogov lahko en otrok bolj potrebuje pomoč staršev kot drugi. Tako je prav in tudi nujno potrebno in zaradi tega se ne smemo čutiti krivi. Vsak otrok mora dobiti to, kar potrebuje.
Preberite še:
5 katoliških naukov, ki osvobajajo družine

Bodite pristni

Včasih lahko prebiranje knjig, spremljanje Instagrama in analiziranje vzgojnega stila naših sosedov za nas pomeni vir pritiska. Vsaka družina je edinstvena, in kar deluje pri sosedovih, morda ne bo delovalo pri vas. Če se ne boste ukvarjali s pričakovanji drugih, boste lahko svobodno izbrali lastni vzgojni slog.

Velikodušnost je ključ do sreče

Kadar svoje srce odpremo za druge in si prizadevamo za njihovo dobro, se čutimo izpolnjeni. To je ljubezen in bolj kot ljubimo, srečnejši bomo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


PYTANIA

Preberite še:
Kako otroku primerno odgovarjati na številna vprašanja


M. Caruso

Preberite še:
Dovolj ji je bilo materinske neurejenosti in pajkic. Poglejte, kaj je storila!


web 3 martin golob

Preberite še:
Martin Golob v karanteni zasut s pismi, prispejo tudi kisle kumarice in marmelada

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.