Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 opornih točk za premagovanje stiske

WOMAN DEPRESSED SAD

By Johan Larson | Shutterstock

Mojca Purger - objavljeno 03/05/20

Ker je človek telo, duša in duh, ne smemo pozabiti na nobeno od teh komponent, če želimo živeti v miru in enovitosti

Tudi tisti, ki sicer nimajo večjih težav z duševnim zdravjem, so se v tem času znašli na preizkušnji. Poleg ostalih sredstev za premagovanje stisk močno pomaga tudi duhovna drža. Zdravnik Aaron Kheriaty in teolog John Cihak sta v knjigi Depresija ni greh, ki je prevedena tudi v slovenščino, podala nekaj duhovnih nasvetov, ki smo jih izluščili, saj lahko koristijo vsakomur.


STRESSED WOMAN

Preberite še:
5 trenutkov stiske, v katerih se lahko zatečemo v Marijino naročje

Izprašajte si vest

Kreposti, kot so razumnost, pogum, zmernost in pravičnost, poleg njih pa še vera, upanje in ljubezen, nam pomagajo, da se lažje spoprimemo s težavami, ki nam pridejo na pot, lažje obvladujemo stres in se soočimo z neuspehi. Kreposti pa pogosto spodkopavajo pregrehe. Avtorja v knjigi podajata preprost primer. Naša ljubezen do Boga in bližnjega je tako bistvena, da ne moremo živeti brez njiju. Smrtni greh nevoščljivosti, ki je ena od skritih pregreh našega časa, spodkopava to ljubezen. “Nevoščljivost je oblika žalosti. Lahko poslabša depresijo, v skrajnem primeru pa je lahko izvor depresivnih znakov.” Izprašajmo si vest, da bomo ugotovili, ali nam morda kateri od grehov povzroča žalost.


PRAY

Preberite še:
Kako si v 5 preprostih korakih izprašamo vest

DEEP IN THOUGHT
Shutterstock

SAD WOMAN

Preberite še:
4 stvari, ki jih lahko poveste Bogu, če se v karanteni počutite osamljeni

Enovitost življenja

Marsikatero duševno stisko ali motnjo, tudi nekatere oblike depresije, povzroča ali ohranja človekovo prizadevanje, da bi živel v nizu protislovij, piše v knjigi Depresija ni greh. Človek ne more živeti dvojno, zato je zelo pomembno, da tako na telesnem, duševnem in duhovnem področju gojimo enovitost, da skrbimo za vsa tri področja, da se ne pretvarjamo. Za enovitost nam pomaga, da se prepričamo, da nas je Bog z razlogom poslal v to družino, v to službo, k tem prijateljem. Čeprav je na drugi strani ograje trava videti bolj zelena, je ključno, da odkrijemo svoje poslanstvo tam, kjer smo, v vsakdanjih dogodkih in okoliščinah svojega življenja.

Spokojnost reda

Vsi hrepenimo po miru na svetu in miru v naših družinah ter naših srcih. Sveti Avguštin je mir definiral kot spokojnost reda. “Kreposti miru in reda sta povezani. Red je nujen za notranji mir,” pišeta avtorja knjige. Pospravljanje stanovanja torej ni samo neljubo opravilo, temveč je lahko duhovna izkušnja, ko si konkretno prizadevamo za red in mir. Red potrebujemo tudi pri svojih vsakdanjih navadah. Ali spite dovolj? Zdravo jeste? Naredite preprosto vajo. Zapišite pet stvari, ki vam največ pomenijo, po vrstnem redu. Nato napišite še pet stvari, ki vam ne pomenijo največ. Če stvarem, ki vam ne pomenijo največ, namenjate veliko časa, je nekaj narobe.


WOMAN

Preberite še:
Imejte se radi, poskrbite zase, ker drugi ne bodo

PLANOWANIE
Shutterstock

Načrt duhovnega življenja

Vsak, kdor hoče narediti nekaj velikega, mora za to imeti načrt, da bo vedel, kaj je pomembno in kaj ni. Naš načrt duhovnega življenja bi moral vsebovati: molitev, prejemanje zakramentov, duhovno branje … Avtorja knjige močno priporočata duhovnega voditelja, ki nas bo spremljal in usmerjal na naši poti za Kristusom. Poskrbel bo tudi, da si ne bomo zadali preveč v prekratkem času, saj bomo v tem primeru morda spet doživeli poraz. “Bog od nas želi ljubezen, ne kaznovanje samega sebe.”


Young girl praying at home

Preberite še:
Kako se povezati z Jezusom, če ne morete prejeti svetega obhajila

Molitev, spoved, sveta maša

Ne bi nas smelo presenetiti, da je molitev naravna in zdrava za telo in dušo. Ker smo ustvarjeni po Božji podobi, smo ustvarjeni za molitev, ki je pogovor z Bogom. Spoved je zakrament veselja, ki nas odveže od stvari, ki so za nas slabe, ter nas odpre za dobro. Pri maši lahko pred Jezusa položimo vse svoje težave, skrbi. Zakaj bi iskali bioenergetike in druge alternativne zdravilce, če pa se lahko obrnemo na Boga, ki je najmogočnejši Zdravnik?

Posvečujoče delo in trpljenje

Je morda tudi preizkušnja, ki jo živimo v tem trenutku, priložnost za posvečevanje svojega življenja Bogu? Čeprav morda naša molitev, stiska ali delo ne prinašajo velikih rezultatov, je vse to pomembno zato, ker je opravljeno iz ljubezni do Boga in ljudi. “Sredi hude depresije, ko se zdi že umivanje zob neznosna naloga, se lahko bolnik nauči darovati tudi to drobno stvar Bogu z vso ljubeznijo in dobrim namenom, kar ga lahko zbere, in to mu pomaga pri okrevanju in zdravljenju.” Ne glede na to, kako malo imamo, še vedno lahko veliko damo. Pokličimo koga, ki je osamljen, in ga razveselimo. “Nikoli se nič ne izgubi, če je darovano Bogu in storjeno iz ljubezni.”

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


web 3 matjaz fegus

Preberite še:
“Škoda je, da bi zrli zgolj v blato, po katerem tacamo, ko je nad nami zvezdnato nebo”


M. Caruso

Preberite še:
Dovolj ji je bilo materinske neurejenosti in pajkic. Poglejte, kaj je storila!


web 3 karitas

Preberite še:
Slovenska karitas – tri desetletja blizu ljudem v njihovih stiskah

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.