Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

“Eden ima noge, drugi pa glavo,” se šalita. Spoznajte nora dvojčka!

TEAMTVILLING

Teamtvilling/Facebook

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 12/05/20

Popoln par sta!

Peder Mondrup ne hodi, ima možgansko paralizo, ampak skupaj z bratom Steenom se udeležujeta maratonov in triatlonov. Pogosto se šalita, da ima eden od njiju noge, drugi pa možgane. Sta torej popoln par. Skupaj sta dokončala 40 tekem, ki bi bile velik izziv celo marsikateremu zdravemu človeku.

Brata sta se rodila leta 1980 v Kopenhagnu, tri mesece pred rokom. Tehtala sta po komaj 1200 gramov. Pedru je med porodom primanjkovalo kisika, kar je privedlo do možganske paralize. Zato je že vse življenje na invalidskem vozičku. Njuno srečanje s športom se je zgodilo povsem naključno.




Preberite še:
Dvojčici, ki sta družinsko življenje postavili na glavo

Za zgled sta jima bila oče in sin

Leta 2008 je Steen Mondrup naletel na video Dicka Hoyta, upokojenega ameriškega poročnika, in njegovega sina Ricka, ki ima prav tako možgansko paralizo, podobno kot Peder. To je enega izmed bratov navdihnilo k odločitvi, da bi lahko skupaj začela teči maraton.

Brata Mondrup sta se maratonov udeležila že kar nekajkrat. Začela sta tudi triatlon ironman. Skupaj sta preplavala 3,8 kilometra, prekolesarila 180 kilometrov in pretekla 42,2 kilometra. Končati ironman je zahtevno že za zdravega, športnega človeka. V tem primeru pa se je Steen boril in s seboj vlekel še svojega brata. Ko sta premagala ta izziv, je Peder postal prva oseba z možgansko paralizo, ki je dokončala triatlon.

[protected-iframe id=”aabcb5541403786964756188964afab0-133580111-130919046″ info=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FTeamTvilling%2Fphotos%2Fa.668068106537236%2F3098729356804420%2F%3Ftype%3D3&width=500″ width=”500″ height=”380″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]


SUZANNE AND RACHEL GUY

Preberite še:
Pred 22 leti sta zavrnila splav. Zdaj pa njuna hči navdihuje druge

Nova identiteta in osvoboditev od invalidnosti

Začelo se je po telefonu. Steen je poklical Pedra in mu predlagal, da bi se udeležila polmaratona, ki se je odvijal nekje severno od Kopenhagna. Peder se je s predlogom brata strinjal. S Steenom sta skupaj tekmovala, on je sedel na dirkalnem invalidskem vozičku. Nadzorovanje telesa med dirko je bilo zanj pogosto težko in izčrpavajoče, ampak mu je uspelo.

Po končanem maratonu je Peder čutil ponos. “Prvič v življenju sem se počutil, da ljudje name ne gledajo kot na invalida. Namesto tega so me videli kot tekača. To mi je vsekakor dalo povsem novo identiteto in ustvarilo prostor, kjer sem od svoje invalidnosti lahko osvobojen,” je povedal takoj po končani tekmi.


TERRY FOX

Preberite še:
Junak, ki je v 143 dneh na eni nogi pretekel 5.000 kilometrov

Steen je pomagal, da je začel njegov brat dvojček v življenju videvati tudi pozitivne stvari in se ni več zgolj pritoževal nad težavami. “Če lahko pomagam Pedru, da vsaj nekaj ur ne bo sedel na invalidskem vozičku, potem bom naredil vse, kar je za to potrebno,” je poudaril Steen Mondrup.

Izkazalo se je, da Pedrova možganska paraliza bratov ne ovira pri športnih dejavnostih in ambicijah. Imata specialno pripravljeno opremo, npr. s pomočjo posebnih jermenov lahko Steen s seboj vleče napihljivi kajak, v katerem sedi njegov brat.

[protected-iframe id=”b2007435bfc71d5b22af6a31368841cf-133580111-130919046″ info=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FTeamTvilling%2Fphotos%2Fa.668068106537236%2F3098523333491689%2F%3Ftype%3D3&width=500″ width=”500″ height=”497″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]




Preberite še:
Svojega prijatelja nosijo v nahrbtniku – in z njim potujejo po svetu!

Eden ima noge, drugi glavo

Brata sta si v naslednjih letih zastavljala nove cilje. Do zdaj sta dokončala skupaj 40 tekaških tekem in triatlonov, ki so se odvijali po vsej Danski.

Kako se s tem spopadata? “Jaz sem noge, Peder pa glava,” razloži Steen. Prav na to ga opominja invalidni brat, ko Steen teče prehitro.

Zanju je šport način preživljanja prostega časa. Hkrati si želita, da bi navdihnila tudi druge, ki zaradi svoje invalidnosti v življenju morda ne vidijo smisla.

Ustanovila posebno združenje

Brata Mondrup sta pred nekaj leti ustanovila združenje z naslovom Team Tvilling. Zahvaljujoč tej organizaciji se lahko invalidne osebe in njihovi bližnji dogovarjajo za srečanja in skupaj tečejo. Do leta 2019 se je v združenja Steena in Pedra zbralo 500 aktivistov iz osmih podružnic na Danskem in iz ene na Norveškem.

Nazadnje sta se skupaj udeležila KMD Ironman Copenhagen Challenge. Med triatlonom je bila temperatura vode tako nizka, da je Peder dobil krče. Vseeno jima je nekako uspelo končati. Na progi morilske tekme je zanju navijala mama Else.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


ANZE ZORMAN

Preberite še:
Mladenič s cerebralno paralizo sporoča: Vzemite življenje, kakršno je


PAOLO PALOMBO

Preberite še:
Čeprav zaradi bolezni ne more govoriti, je svetu predal pomembno sporočilo


PIER GIORGIO FRASSATI

Preberite še:
Mlad, bogat, športnik, dobrodelen in … na poti, da postane svetnik

Tags:
šport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.