Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Duhovnikovo pismo nečakinji ob njenem prav posebnem dnevu

FIRST COMMUNION

Shutterstock | dar1930

Robert McTeigue - objavljeno 14/05/20

V skupini otrok, ki bodo letos prvič prejeli sveto obhajilo, je tudi Brigita, moja nečakinja. Ker se slovesnosti ne bom mogel udeležiti, sem ji napisal pismo. Z dovoljenjem njenih staršev ga delim z vami

Draga Brigita,

žal mi je, da ne bom pri sveti maši, pri kateri boš prvič prejela sveto obhajilo – verjemi mi, to bo resnično velika nedelja! Kot veš, sem duhovnik – prav tak kot tvoj župnik Janez. Tako kot on obhajam maše, pridigam, spovedujem, krščujem – krstil sem tudi tebe in tvojo sestro, blagoslovil sem zakon tvojih staršev. Pišem ti torej kot ponosni, srečni stric in kot zelo hvaležen duhovnik.

Vem, da odlično bereš in prepričan sem, da razumeš res veliko od tega, kar ti želim danes povedati. Če ti kaj ne bo jasno, če bo pretežko, ne skrbi, to boš razumela, ko boš starejša. In prav zato upam, da boš to pismo prebrala vsako leto znova.

Veš, da se v naši družini vsi učimo ljubezni. Z vsem srcem se trudimo, da bi se medsebojno imeli radi, da bi imeli radi svoje prijatelje, sosede, same sebe, predvsem pa, da bi ljubili Boga. V naši družini velik pomen pripisujemo tudi dobri vzgoji. Vemo, kako pomembno je, da bi bili do drugih vljudni, da bi jih spoštovali, uporabljali besedici “prosim” in “oprostite”. Vemo, da je zelo pomembna tudi beseda “hvala”.


Carlo Acutis, un geek au paradis

Preberite še:
Obhajilo – avtocesta v nebesa

Upam, da boš nekega dne razumela, zakaj si največji “hvala” zasluži Bog – zlasti za dar svete maše in obhajila. Med sveto mašo nam naš nebeški Oče podarja nenavadne darove, ki so dokaz njegove ljubezni do nas. Med mašo vidimo, da je Jezusova ljubezen močnejša, kot sta greh in smrt. Med mašo lahko malo pokukamo, kako je v nebesih – tudi tam vsi ljudje ljubijo Boga, ga obožujejo in se veselijo njegove ljubezni. Med mašo, ko prejemamo obhajilo, se najbolj približamo največji in najbolj čudoviti ljubezni – samemu Jezusu, skritemu v kruhu in vinu.

Jezus nas tako zelo ljubi, da želi živeti v našem telesu, mislih, srcu in duši. Ko smo mu tako blizu, mu lahko povemo o naši ljubezni do njega, o tem, kaj potrebujemo, in o vseh ljudeh, ki so prav tako potrebni njegove pomoči. In ko ga poslušamo – v tišini, osredotočeno, pozorno – lahko slišimo, začutimo in spoznamo njegovo dobroto in njegovo ljubezen. Slišimo lahko Jezusove obljube, da bo večno z nami in da nas bo vodil do doma Očeta, kjer bomo vsi večno živeli.


FIRST COMMUNION

Preberite še:
Prvo sveto obhajilo: je vaš otrok res pripravljen nanj?

Draga moja, upam, da se boš vedno spominjala tega čudovitega dne, ko je tvoje telo prvič napolnila Jezusova prisotnost. Upam, da mu boš večno hvaležna za dar svete maše in obhajila ter da ju boš imela rada. In kaj lahko ti podariš Bogu? To, da boš med sveto mašo predano molila, da boš osredotočena in pozorna. Na ta način mu najbolje pokažeš svojo hvaležnost.

Upam, da boš, ko boš starejša, hvaležna za ljudi, ki ob tebi in s tabo ljubijo Boga. In upam, da boš priča temu, da se svete maše udeležujejo tudi angeli in svetniki, ki nam pripovedujejo o nebeški sreči.

Brigita, povedati ti želim še veliko več – in prepričan sem, da bi mi tudi ti želela veliko povedati. Komaj čakam, da se poleti spet srečava in se pogovoriva, pa tudi, da greva skupaj k maši.

Z ljubeznijo,

stric Brane

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


ROSARY

Preberite še:
Kako si z rožnim vencem lahko razložimo sveto obhajilo


STATYSTYKI KOŚCIELNE 2019

Preberite še:
Kako pravilno prejemati obhajilo ‒ na jezik ali na roko?


KOMUNIA ŚWIĘTA

Preberite še:
Sveto obhajilo: Prejel si Jezusa, zdaj pa čaka, da se zganeš

Tags:
obhajilo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.