Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nova formula, s katero bo vaše delo bolj učinkovito, ob tem pa ne boste utrujeni

PRACA

Alliance Images | Shutterstock

Joanna Operacz - objavljeno 19/05/20

Akcijski načrt za čim boljšo učinkovitost

Vsako delo, ki ga opravljamo, je lahko brez vmesnih odmorov precej neproduktivno. Kako ga organizirati tako, da bomo naredili čim več in čim bolje, hkrati pa se bomo še vedno dobro počutili in bili polni energije? Poskusite s sistemom 20 minut, dve uri, dva dni.


WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Veseli delavci dajo od sebe 13 odstotkov več. Zakaj?

Majhna opravila

Z 20 minutami dnevno lahko ohranjamo red doma – v tem času lahko na primer pospravimo kuhinjo po kosilu, na hitro uredimo kopalnico ali pospravimo hodnik. Vsaka od teh dejavnosti lahko seveda traja veliko dlje, a če ji posvetimo le 20 minut, lahko to postorimo spotoma in ne s prevelikim odporom. Prav tako nam zaradi nujnih gospodinjskih opravil ni treba prekiniti drugih dejavnosti.

Če imate majhne otroke, potem verjetno veste, da njihova pozornost za določeno igračo traja približno 20 minut. Ko je otrok večji in že lahko pomaga, misli, da mu je gospodinjsko opravilo dodeljeno zato, da mu uniči življenje. Lažje se bo sprijaznil z njim, če bo trajalo kratek čas. Ne bo se utrudil in imel bo občutek nadzora nad situacijo.


DOING DISHES

Preberite še:
Kakšna je dobra (in pravična) porazdelitev izvajanja gospodinjskih opravil

Tudi pri službenem delu si je na začetku delovnega dne smiselno vzeti prvih 20 minut za ustrezno pripravo delovnega kotička, preverjanje seznama opravil in elektronske pošte. S tem preprečimo, da bi se nam majhno in nezahtevno opravilo razvleklo čez ves dan.

Prav toliko časa dnevno – vsaj 20 minut – si je pametno vzeti za molitev.


WOMAN,STRESSED

Preberite še:
3 navade, ki uničujejo naš naravni ritem in nam dnevno škodujejo

Večja opravila

Dve uri na teden namenimo večjim gospodinjskim opravilom, na primer tedenskemu čiščenju: sesanju in brisanju tal, generalnemu čiščenju kopalnice, likanju.

Prav tako je delo v službi vsak dan dobro razdeliti na več epizod po dve uri. Če večino dneva sedite, za nekaj minut vstanite in naredite nekaj kratkih vaj. Če delo opravljate stoje, malo posedite. Privoščite si kavo oz. čaj in izmenjajte nekaj besed s sodelavci.

V vsakem primeru naredite nekaj minut predaha, tudi če se ne počutite utrujeni ali imate veliko dela. Bolje je, da “izgubimo” nekaj minut, kot pa da eno uro pozneje nismo sposobni narediti niti ene stvari več.
Preberite še:
Če med delovnim časom veliko sedite, upoštevajte te nasvete

Najtežja opravila in večji projekti

Vsaj dva dni časa namenite večjim opravilom, na primer generalnemu čiščenju doma ali zaključevanju neke faze projekta.

Prvi dan smo še polni navdušenja, vendar delujemo nekoliko kaotično. Drugi dan se že nekoliko utrudimo, na splošno pa že vemo, kaj in kako bi morali narediti. Misel na zaključek nam da energijo, da ideje tudi uresničimo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


KIEV, SURROGACY, NEWBORNS

Preberite še:
Pandorina skrinjica nadomestnega materinstva: 46 dojenčkov v hotelu v Kijevu čaka na odprte meje


POPE FRANCIS SALUS POPULI ROMANI

Preberite še:
Čudežne podobe, ki so svet rešile pred pandemijami in kugo


MILI

Preberite še:
Njeni dvojčici sta se rodili, ko je bila na robu smrti zaradi koronavirusa

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.