Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

5 svetnikov, ki bodo v vaš dom prinesli veselje in humor

JOY HOME SAINTS

Public Domain | Opus Dei Communications Office/Flickr CC BY-SA 2.0

Philip Kosloski - Gelsomino del Guercio - objavljeno 20/05/20

Ti svetniki so tudi druge učili, naj bodo veseli, in to celo v preizkušnjah

Kristjani nismo zelo znani po svojem veselju, kar je velika škoda. Veselje in smisel za humor sta bila ključna elementa v življenju mnogih svetnikov – in ti so tudi druge učili, naj bodo radostni, celo v času stiske.

Tudi papež Frančišek je poudaril podobno, ko je v svoji apostolski spodbudi Veselite in radujte se napisal: “Kar je bilo doslej rečeno, ni izraz zaviralnega, žalostnega, kislega, melanholičnega duha ali plitve podobe brez energije. Svetnik živi veselo in s smislom za humor. Ne da bi zgubil smisel za stvarnost, druge navdihuje s pozitivnim duhom in upanjem.”

Predstavljamo vam nekaj svetnikov, ki so to veselje izražali v svojem življenju.


MOTHER DAUGHTER LAUGHING

Preberite še:
Veste, kakšen je smeh, ki osvobaja?

Sveti Janez Bosko in njegova Družba veselja

Sveti Janez Bosko je poznan po svojem veselem obnašanju – takšen je bil že kot deček. Že zgodaj v življenju je ustanovil Družbo veselja. Henri Gheon v svoji knjigi Skrivnost svetega Janeza Boska razlaga, da so se člani “ob večerih srečevali na svojih domovih, kjer so brali, molili, se učili, opominjali in spodbujali k poboljšanju … Ko so končali obveznosti, so odšli na ulice in peli ter se smejali, odšli do kapelic ob poti, nabirali borovnice in gozdne jagode v gozdu”.

Don Bosko je bil že kot otrok spreten žongler in akrobat in je tako rad zabaval svoje prijatelje. To veselje se je nadaljevalo tudi v odraslosti. Nekoč je v pismu zapisal: “Sem človek, ki ima rad veselje, zato bi vas vse rad videl vesele. Če boste naredili tako, kot vam rečem, boste veseli in radostni v srcu.” Živeti za Boga je bil za don Boska ključ do trajnega veselja.


FAMILY, HAPPY, OUTDOOR

Preberite še:
5 ključev do dobre vzgoje in izobrazbe po nasvetu svetega Janeza Boska

DON BOSCO
Fr Lawrence Lew, O.P.-(CC BY-NC-ND 2.0)

Veselje svetega Dominika Savia

Sveti Dominik Savio je bil učenec svetega Janeza Boska in je podobno kot on prevzel veselo naravo. Nekoč je prijatelju rekel: “Svetost je v tem, da smo vedno veseli. Skušamo se izogibati grehu, našemu velikemu sovražniku, ki nas oropa Božje milosti in miru srca, skušamo pa tudi natančno izpolnjevati svoje dolžnosti.”

Svoje prijatelje je skušal razvedriti, ko so bili potrti, imel pa je tudi talent za pripovedovanje veselih zgodb. Savia so drugi fantje poznali kot veselega, celo takrat, ko je bil v težavah.


DOMINIK SAVIO

Preberite še:
Svojemu vzgojitelju don Bosku je dejal: “Naredite iz mene svetnika!”

DOMINIK SAVIO
Wikipedia | Domena publiczna

Nasmeh svetega Tomaža Mora

Sveti Tomaž More je imel radosten odnos do življenja, celo takrat, ko so ga vsi okoli njega preganjali. Njegov edinstven pogled na življenje lahko zaslutimo v njegovi molitvi, ki jo je naslovil Molitev za dobro voljo:

O Gospod, nakloni mi dobro prebavoin tudi kaj za prebavljanje.Daj mi zdravo teloin dovolj dobre volje, da bom zanj skrbel.Nakloni mi, o Gospod, preprosto dušo,ki bo ohranila vse, kar je dobro,ki se ne bo zlahka prestrašila grehain bo znala stvari ponovno postaviti na pravo mesto.Daj mi dušo, ki ne bo poznala dolgčasa,godrnjanja, vzdihovanja in pritoževanja,in ne dopusti, da bi se preveč ukvarjals tisto vsiljivo stvarjo, ki se imenuje “jaz”.Nakloni mi, Gospod, smisel za humorin milost, da se bom znal pošaliti;tako bom v življenju našel nekaj radostiin bom znal razveseliti tudi druge.Amen.

beautiful and happy woman

Preberite še:
12 dobrih razlogov za nasmeh

Veselje svetega Filipa Nerija

Svetega Filipa Nerija običajno poznamo kot zavetnika veselja in zabavnega svetnika. Rad se je šalil iz sebe in humor uporabil za to, da je ostal ponižen.

Shaun McAfee je o njem napisal: “Neri je na pomembne dogodke prišel z napol obrito brado, svojim učencem je na ulici dajal napačna navodila, bral je knjigo šal … S temi stvarmi je v drugih ljudeh zbujal različne odzive, a na koncu se je vedno končalo enako: z večjo ponižnostjo in večjo potrpežljivostjo.”


MASS,YOUNG CHILD

Preberite še:
Otroške domislice pri maši: da umreš od smeha

PHILIP NERI
Public Domain

Sveti Jožefmarija Escriva in njegov optimizem

Sveti Jožefmarija Escriva je živel veselo življenje in je tudi druge učil, kako živeti krščanski optimizem. Pogosto je pisal o veselju, tudi v knjigi Brazda, iz katere je sledeči odlomek:

“Naloga kristjana je, da zlo utopi v obilici dobrote. Ne gre za vprašanje negativne kampanje, da bi bili proti nečemu. Nasprotno, živeti moramo pozitivno, biti moramo polni optimizma, mladostnosti, veselja in miru. Biti moramo razumevajoči do vseh – do tistih, ki hodijo za Jezusom, in do tistih, ki so ga zapustili ali pa ga sploh ne poznajo. Biti razumevajoči ne pomeni, da se zadržujemo ali ostanemo brezbrižni, ampak da smo dejavni.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.
Preberite še:
Duhovniki so dolgočasni in zagrenjeni? Ta video vas bo prepričal o nasprotnem


POPE JOHN PAUL

Preberite še:
“Moj papež” praznuje svoj rojstni dan, letos bo star že 100 let!


FIGURA Z FATIMY

Preberite še:
V čem bi bila rada podobna Mariji

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.