Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 26. februarja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako ravnati s človekom, ki se hitro razburi in ne prenese kritike

suspicious

Fizkes - Shutterstock

María del Castillo - objavljeno 21/05/20

Kako nekomu na primer povedati, da svojega dela ni ravno najbolje opravil?

Vsi smo že kdaj imeli opravka z osebo, ki je zelo občutljiva in se burno odzove že na najmanjšo kritiko. Če smo še tako prijazni, se bo vedno lahko našel nekdo, ki se bo odzval bolj agresivno in ga bo prizadela že malenkost.

Kako se lahko pripravimo na takšno “srečanje”? Najprej moramo razumeti, da je stanje, h kateremu že po naravi vsi stremimo, sreča. Nihče se ne razjezi iz užitka.

Kako potem lahko pomagamo ljudem, ki so zelo občutljivi in se hitro razjezijo? Odgovor je preprost: razmišljajte, zakaj se je oseba, s katero imate opravka, razjezila.

Obrambni mehanizem

Takšna reakcija je pri osebah pogosto obrambni mehanizem, saj so zelo občutljive. Menijo, da se bodo s tem zaščitile pred bolečino. Njihovo iracionalno prepričanje je običajno takšno: “Prej kot se bom razjezil, prej bom preprečil drugi osebi, da bi me prizadela. To je moja strategija, da premagam strah pred trpljenjem.”

Pogosto vidijo grožnjo tudi tam, kjer je ni.

Prav zato ukvarjanje s takšnimi ljudmi zahteva veliko truda. Pa vendar je vredno, da odkrijemo osebo, ki se skriva za tem obrambnim mehanizmom. Naša osnovna naloga je, da ji pomagamo, da v nas ne vidi grožnje.

Pripravite se na prve odzive

Povsem možno je, da bo nekdo že v povabilu na kavo videl nekaj, kar bi ga lahko ogrozilo in bo zaradi tega takoj postal sumničav do vaših namer. A ne obupajte. Pomagajte mu razumeti, da nimate nikakršnih slabih namenov. Če vam ne bo uspelo prvič, poskusite še drugič.

Razkrijte svoje namere

Že takoj na začetku pojasnite, kaj želite. “Potrebujem tvojo pomoč.” “Zanima me tvoje mnenje.” Tako bo oseba spustila svoj zid in se bo počutila vredno.

V primeru, da ji morate pojasniti, da je storila neko napako, se osredotočite na to, da pojasnjujete, kako bi bilo nekaj dobro narejeno, in ne, kaj je bilo tisto, kar je bilo slabo.

Poslušajte

Pomagajte osebi, da se bo znala izraziti s pravimi besedami. Pomagajte ji pojasniti svoja čustva. Na primer s stavkom: “S tem želiš povedati, da …”

Ljubezen naj bo na prvem mestu

Vsi želimo ljubezen najprej prejeti in jo šele nato vrniti. V primeru ljudi, ki so zelo občutljivi in se hitro vznemirijo, pa strah pred trpljenjem zamegljuje njihovo sposobnost imeti rad. Odkrijejo jo lahko samo s pomočjo izkušenj, ob katerih občutijo to ljubezen.

Nastavite ogledalo in ne obsojajte

“Razumem tvojo jezo in verjamem, da imaš razlog, da se počutiš tako. Vseeno pa mislim, da ni dobro, da govoriva v takem tonu.”

Bodite naravni

Lahko se zgodi, da boste v želji, da ustrežete občutljivi osebi, pretiravali v naklonjenosti in prijaznosti. Zato je pomembno, da ste čimbolj naravni, vljudni, a ne ravnajte z osebo, kot da je iz stekla. Če jo boste obravnavali kot močno in zaupanja vredno, se bo počutila veliko bolj samozavestno.

Notranja trdnost

Če ne glede na vaš trud še vedno naletite na negativen odziv, se zavedajte, da ta jeza ni usmerjena neposredno v vas. Gre zgolj za odziv na podlagi čustev, ki jih oseba v tistem trenutku ima.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


JOY HOME SAINTS

Preberite še:
5 svetnikov, ki bodo v vaš dom prinesli veselje in humor


PRACA

Preberite še:
Nova formula, s katero bo vaše delo bolj učinkovito, ob tem pa ne boste utrujeni


FUTURE

Preberite še:
3 koraki do bolj zavestnega življenja, da to ne bo šlo kar tako mimo nas

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.