Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 pozitivnih “korona” sprememb, ki bi jih morali ohraniti tudi po koncu epidemije

FESTA MASCHERINE

Di Luiza Kamalova|Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 25/05/20

Si res želimo nazaj? V obdobje pred t. i. "korona krizo"?

Ob začetku epidemije koronavirusa v Sloveniji in po svetu smo lahko pogosto slišali besede, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Da se življenje, kot smo ga poznali, spreminja. Vsekakor se to sliši veliko bolj grozno, kot v resnici je. Samo pogledati moramo na zadeve s svetle plati.

Kar nekaj ukrepov, ki smo jih bili deležni, nas je na neki način prisililo, da smo spremenili nekatere svoje navade. Številne spremembe so bile za nas celo koristne, zato bi bilo dobro, da jih ohranimo tudi po koncu krize. Sicer v nekoliko prilagojeni obliki, pa vendar. Hitenje in življenje drug mimo drugega menda nikomur ni bilo všeč.


MILI

Preberite še:
Njeni dvojčici sta se rodili, ko je bila na robu smrti zaradi koronavirusa

Čas za družino

Marsikdo je v tem obdobju ugotovil dve stvari:

  1. Kako malo časa je do zdaj preživljal s svojo družino.
  2. Kako je lahko preživljanje časa z družino za štirimi stenami tudi naporno in velik izziv.

“Končno imamo nekaj časa zase.” To je bil stavek, ki smo ga v času karantene lahko pogosto slišali. In čas za družino je vsekakor ena izmed njunih ukrepov, ki bi moral veljati tudi, ko se zadeve popolnoma umirijo.

Brez skrbi. Takrat ne boste zaprti v stanovanju in tudi prepovedi druženja ne bo. Lahko boste hodili na izlete, obiske, … Drugače bo, kot je bilo v obdobju karantene. Veliko lažje. Zato se lahko hitro zgodi, da bomo pozabili na pomemben nauk, ki smo se ga naučili – čas za družino ni nikoli stran vržen čas.

Happy - Family - Bed - Play
Olena Yakobchuk | Shutterstock

Higiena

Kmalu po začetku epidemije je po spletu začela krožiti grafika, na kateri je pisalo približno takole: “Leta 1990 smo mislili, da se bomo leta 2020 vozili z letečimi avtomobili, mi pa se učimo umivati roke.”

Na videz gre za zelo osnovno opravilo, pa vendar nanj pogosto pozabimo. In tudi to so razlogi, da se virusi hitreje širijo. Da ne omenjamo smrkanja in kašljanja kar vse povprek. Dejstvo, da smo ljudje (pre)pogosto brezbrižni, ko gre za zdravje, je gotovo eden od razlogov, da smo danes tu, kjer smo.


MYCIE RĄK

Preberite še:
Ob pogostem umivanju in razkuževanju rok ne pozabite na tole

Skrb za zdravje

Tretja točka je pravzaprav nadaljevanje druge. Naj zastavim eno preprosto vprašanje: Kolikokrat ste ostali doma zaradi prehlada? Ali pa: Kolikokrat ste v službo šli z vročino? Vzeli tableto in bolezen prebolevali na nogah?

Seveda to ne pomeni, da bi morali ob vsakem smrkanju ostati doma, pa vendar smo nekoliko pretiravali s tem, da smo za vsako ceno “rinili” na delo. Kot da se bo brez nas svet ustavil. Vse skupaj pa se je končalo tako, da smo prehlad ali virozo prebolevali dvakrat dlje, kot bi jo sicer, ob tem pa smo okužili še nekaj svojih sodelavcev.

V skrbi za zdravje moramo biti bolj odgovorni. Odgovorni do sebe in do drugih. In še en pomemben stavek, ki si ga moramo zapomniti:

Če sami ne bomo poskrbeli zase in svoje zdravje, tega ne bo storil nihče drug namesto nas.

SICK LITTLE GIRL

Preberite še:
Čas bolezni: Kako lahko ukrepate, da bo otrok čim manj bolan?

HANDS
Shutterstock | maridav

Femme dans le froid

Preberite še:
Kaj pravzaprav pomeni živeti tu in zdaj?

(Brezglavo) hitenje

Koronavirus nas je udaril tam, kjer najbolj boli. Ustavil nas je v našem hitenju. Ko smo hiteli od enega opravka k drugemu. Ko včasih niti nismo vedeli, kje se nas glava drži. Sestanki, nakupi, krožki, treningi, … Seznam naših opravil ni imel konca. Potem pa smo kar naenkrat obsedeli. Ker smo morali. Sledilo pa je čudenje nad tem, zakaj se v družini ne znamo več pogovarjati. Težko namreč obvladamo neko veščino, če je ne prakticiramo dovolj pogosto.

Samo upamo lahko, da nas je ta situacija izučila do te mere, da bomo ponovno spisali svoj seznam prioritet.


WOMAN ON COMPUTER

Preberite še:
4 navade uspešnih ljudi, ki lahko tudi vam izboljšajo življenje

Skrb za naravo

To je tema, ob kateri marsikdo (pre)pogosto raje samo zavije z očmi. A samo pomislite, kakšne spremembe je doživljala narava v obdobju, ko je večina sveta zaradi koronavirusa ostala doma. Naj omenimo samo onesnaženost zraka na Kitajskem, ki se je drastično zmanjšala ob uvedbi številnih ukrepov. V Benetkah pa so spet lahko videli dno kanalov, saj je voda postala toliko bolj bistra.

Brez gospodarstva, turizma in drugih panog si življenja seveda ne predstavljamo, a gotovo bomo v prihodnje morali ukrepati tudi na tem področju. Sicer se utegne narava ponovno obrniti proti nam.

Zagotovo bi se našel še kakšen ukrep oziroma navada, ki bi jo veljalo obdržati tudi v “pokoronskem” obdobju. Naj vas spoznanja, do katerih ste prišli v tem nenavadnem in izzivov polnem obdobju bogatijo tudi v prihodnje.


web 3 martin golob

Preberite še:
Martin Golob v karanteni zasut s pismi, prispejo tudi kisle kumarice in marmelada


CHILDREN DRAWING

Preberite še:
12 stvari, ki jih lahko počnete z družino, še preden otroci odrastejo


RELAX;

Preberite še:
Neprestano hitite? Kaj pravite na revolucijo “slow life”?

Tags:
koronavirusosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.