Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Nasvet duhovnega učitelja, kako premagati žalost

DEPRESJA

ShotPrime Studio | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 25/05/20

Sveti Frančišek Saleški nam ponuja nekaj praktičnih nasvetov, kako premagati obdobja žalosti

Različne okoliščine v nas prebudijo globoke občutke žalosti. Morda smo še prej uživali srečo in je bil naš odnos z Bogom in drugimi velik vir svetlobe. Zdaj pa imamo občutek, kot da smo v temi – nimamo energije, da bi delali stvari, ki jih običajno delamo.

Zagotovo obstajajo biološki dejavniki, ki prispevajo k občutkom tesnobe, žalosti ali depresije (in seveda moramo narediti vse, kar lahko, da jih odpravimo), a pomembno je, da se po pomoč zatečemo tudi k Bogu.


WOMAN DEPRESSED SAD

Preberite še:
6 opornih točk za premagovanje stiske

“V življenju ne bom nikoli več vesel”

Sveti Frančišek Saleški v svoji knjigi Uvod v pobožno življenje pripoveduje o dogodku iz življenja redovnika novinca, Geoffroya de Peronna:

Nenadoma je bil oropan vse tolažbe in sredi svoje notranje teme je začel razmišljati o prijateljih in sorodnikih, od katerih se je ločil, in o svojih posvetnih dejavnostih in zanimanjih, vse dokler skušnjava ni bila tako velika, da so opazili tudi drugi. Eden izmed tistih, s katerimi si je bil najbolj blizu, je opazil, v kako hudi stiski je, zato ga je ljubeče nagovoril in ga skrivoma vprašal: “Kaj to pomeni, Geoffroy? Zaradi česa si tako otožen in žalosten? To ni v tvoji navadi.” Geoffroy je nato globoko zavzdihnil in odgovoril: “Žalost sem jaz sam, moj brat, v življenju ne bom nikoli več vesel.”

FAMILY

Preberite še:
4 nenavadni načini, kako premagati težke dneve

Francis de Sales
Public Domain

Geoffroy je dopustil, da je njegova žalost zatemnila njegov pogled na svet.

Frančišek Saleški nas spominja, da včasih Bog dopusti takšno situacijo, da preskusi našo ljubezen do njega. Zlahka lahko ljubimo Boga v času veselja, toda ali ljubimo Boga tudi v času žalosti?

To je isti dobri Bog, ki nam včasih v svoji modrosti odvzame mleko in med svoje tolažbe, da bi se naučili jesti suh krepčilen kruh goreče predanosti in se vadili s pomočjo skušnjav in preizkušenj. Sušo moramo potrpežljivo prenesti, ker jo on pošilja, da bi nas potrdil.

DEPRESSED,WOMAN

Preberite še:
Ste depresivni? Molite to močno molitev proti potrtosti

Ohranimo upanje in iščimo luč

Sveti Frančišek Saleški nam priporoča, naj v času takšne preizkušnje Bogu še bolj goreče zaupamo.

Nikoli ne smemo izgubiti poguma sredi naših notranjih stisk ali reči, kot je rekel Geoffroy: “Nikoli več ne bom vesel.” V temi moramo iskati luč, enako pa v najsvetlejšem duhovnem veselju ne smemo reči: “Nikoli ne bom žalosten.” Raje se spomnimo besed modreca: “V dneh blaginje se spominjaj nesreče.” Spodobi se, da sredi preizkušenj ohranimo upanje, strah v blaginji, v obeh primerih pa ostanimo ponižni.

BIEGANIE

Preberite še:
Fizična aktivnost je odličen protistrup za depresijo

V žalosti ne ostanimo sami

Frančišek Saleški predlaga, naj o svoji žalosti s kom spregovorimo.

Zelo učinkovito zdravilo za našo žalost je, da jo zaupamo duhovnemu prijatelju, ki nam lahko pomaga.

Nikoli se ne moremo proti žalosti boriti sami. Dokazano je, da ko o svoji stiski spregovorimo z zaupnim prijateljem, duhovnim spremljevalcem ali celo psihologom, tema lahko izgine.

Zavedajmo se, da nismo sami in da so se celo svetniki borili s takšnimi občutji. Učijo nas, naj v takšnih preizkušnjah vztrajamo in svoje srce usmerimo na Jezusa Kristusa, ki zmore pomiriti vsakršno nevihto.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.
Preberite še:
To je Tomaž. Deček, ki sanja o tem, da bi se lahko vozil s kolesom


PRACA

Preberite še:
Nova formula, s katero bo vaše delo bolj učinkovito, ob tem pa ne boste utrujeni


MATKA I CÓRKA

Preberite še:
Mama, hvala ti za to največje darilo, ki si nam ga lahko dala

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.