Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj se zgodi v vaših možganih, ko odpuščate?

FORGIVE

Shutterstock | fizkes

María del Castillo - objavljeno 27/05/20

Učinki odpuščanja in koraki do odpuščanja

Na splošno smo navajeni, da odpuščanje obravnavamo kot zadevo, povezano z moralno dimenzijo ljudi. Odpuščanje bi tako lahko povezali z nekakšnim čiščenjem duše ali uma osebe v odnosu do človeka, ki nas je prizadel.

Ker pa smo v življenju povezani, so vse naše dimenzije (biološka, čustvena, socialna, psihološka, duhovna) povezane med seboj. Kar vpliva na eno področje, na tak ali drugačen način vpliva na vse.


SAD

Preberite še:
Ko oprosti ni dovolj

Raziskovalci že leta proučujejo psihološke in fiziološke vidike odpuščanja. Dokazujejo koristne učinke odpuščanja tistim, ki so nas prizadeli.

Čeprav gre za postopek, ki ga ni mogoče izsiliti (zlasti v prvih trenutkih), nas k odpuščanju lahko nagnejo neposredne koristi pri duševnem zdravju, ki jih ima oseba, ki odpušča.

Učinki odpuščanja

Zmanjšanje stresa

Kadar ne odpustimo, si možgani že prisotnost osebe, ki nas je užalila in ji ne odpustimo, razlagajo kot grožnjo, aktivirajo iste fizične reakcije, ki se sprožijo predvsem v nevarnih situacijah.

Po drugi strani pa se ob odpuščanju zaradi sočutja in velikodušnosti, ki jih s tem gojimo, počutimo dobro in smo pomirjeni sami s seboj. S tem se fiziološka aktivnost našega telesa spet ustali.


LETTER

Preberite še:
Kako odpustiti drugim in se znebiti svoje bolečine

Izboljšanje odnosov z drugimi

Prisotnost tistih, ki smo jih označili za “sovražnike”, v nas vzbuja potrebo po nezaupanju. Možgani pošljejo podobno sporočilo: “Če je ta oseba izdala moje zaupanje, mi nič ne zagotavlja, da me tudi drugi ne bodo izdali.” Vendar se z odpuščanjem v naš življenjski prostor spet vrača dojemanje varnosti.

Več ustvarjalnosti in mentalne sposobnosti

Vsakdo, ki kuha zamero do drugega, porabi veliko fizične in čustvene energije, zaradi česar slabše opravlja delo in sprejema slabše odločitve vseh vrst.

Z odpuščanjem je naša pozornost spet usmerjena v naše projekte in želje, ideje in ustvarjalnost pa so na višji ravni.

Koraki do odpuščanja

1Priznajte svojo bolečino in ji dajte pravi pomen

Odpustiti ne boste mogli, če poskušate zanikati bolečino, ki jo čutite. Na tak način vam bolečine tudi ne bo uspelo premagati. Gre za to, da morate zamero videti v pravem razmerju in se izogniti temu, da se ves čas vidite kot žrtev.

2Pomislite na situacije, ki vam povzročajo bolečino

Polarizacija sveta na dobre in slabe ljudi ni realna, zato nam ne pomaga gledati na problem z ustrezne perspektive. Vsi smo kdaj ranili druge. Kdor vas je ranil, je v življenju zagotovo storil tudi kaj dobrega.

3Razumevanje sočloveka

Oseba, ki vas je prizadela, ni naredila prav in mora odgovarjati za svoja dejanja. A naj vas to ne odvrne, da bi se za trenutek postavili na njeno mesto in skušali razumeti njene razloge. S takšnim pogledom na okoliščine tistega, ki vas je ranil, vam bo lažje odpustiti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


Anita Baldisserotto

Preberite še:
Pot Anitinega spreobrnjenja: “Če obstajaš, Jezus, mi daj razumeti, daj mi znak!”


FASHION

Preberite še:
Barvne kombinacije, ki so vedno videti šik




Preberite še:
Po 36 letih v zaporu zaradi zločina, ki ga ni storil, je stopil na oder in navdušil

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.