Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

To je najbolj primerna oblika vadbe za krepitev imunskega sistema. Jo že izvajate?

FITNESS

Shutterstock | Lucky business.

Calah Alexander - objavljeno 28/05/20

Krepitev imunskega sistema je danes še posebej pomembna, vendar ni vsaka vadba enako učinkovita

Vsi vemo, kako pomembni sta prehrana in vadba za ohranjanje zdravja. Morda pa ni toliko znano, da je pri tem pomembna tudi vrsta vadbe, ki jo izvajamo. Nekatere od njih lahko začasno celo oslabijo imunski sistem, zaradi tega pa smo bolj izpostavljeni bolezni. Razkrivamo, katera vrsta vadbe je najprimernejša za ohranitev imunskega sistema v čim boljšem stanju.


WOMAN RESTING FROM RUNNING

Preberite še:
Resnica o tem, zakaj nimate dovolj energije za telovadbo

Več ne pomeni bolje

Ko gre za vadbo in imunski sistem, več ne pomeni tudi bolje. Več raziskav je pokazalo, da dolgi in naporni treningi (npr. 10 kilometrov teka ali večurna intenzivna vožnja s kolesom) začasno za več ur poslabšajo imunsko vzdržljivost. Delujejo namreč kot stresorji, ki povzročajo povišanje stresnih hormonov in vnetja. Čeprav je ta odziv začasen, lahko postane resnična težava, če se s tovrstno vadbo ukvarjate vsakodnevno.


WOMAN RUNNING

Preberite še:
Fizična vadba, ki krepi spomin in se bori proti stresu

YOGA
Shutterstock | PH88

Vztrajnost

Namesto dolgih in napornih vadb so najboljša vrsta vadbe za imunski sistem pravzaprav kratke vaje z visoko intenzivnostjo vadbe, imenovane tudi HIIT vadbe. Visoko povišanje srčnega utripa (do 80–90 odstotkov vašega maksimuma, zaradi česar boste pošteno utrujeni) spodbuja proizvodnjo mikrofagov, belih krvnih celic, ki napadajo bakterije in viruse. Kratek in intenziven napor bo omogočil izboljšanje imunskega odziva, pri tem pa vaše telo ne bo prešlo v stresno stanje. Ni pomembno, kakšno vrsto vadbe izberete, celo z energično hojo po stopnicah lahko spodbudite tvorjenje mikrofagov. Po tem pa se boste tudi bolje počutili.


web 3 toni brinjovc

Preberite še:
Kako je fizioterapevt in vaditelj aerobike postal župnik

Sprememba lokacije

Ko je mogoče, izberite vadbo na prostem. Na svežem zraku boste manj izpostavljeni virusnim delcem, ki vstopajo v naše telo prek dihalnih poti, poleg tega obstaja tudi vedno več dokazov, da visoka raven vitamina D, ki ga absorbira naše telo na sončni svetlobi, nudi tudi zaščito pred hujšimi oblikami razvijanja covida-19, ki je minule tedne nepredstavljivo hromil naš običajen vsakdan. Ugotovili so, da je bila nizka raven vitamina D povezana s hudimi in dolgotrajnejšimi primeri razvoja bolezni, medtem ko je bilo zdravljenje pri ljudeh z višjo ravnjo vitamina D lažje.

WOMAN EXERCISING
Shutterstock

EXERCISING

Preberite še:
Telovadite skupaj z dojenčkom. Tu so štiri vaje

Zabavajte se

Da se boste vadbenega programa držali, je pomembno, da se ob tem zabavate. Premikanje našega telesa bi moralo biti prijetno, zato je bistvenega pomena, da to dojemamo kot obliko sprostitve in zabave, ne pa kot kaznovanje. Če čutite odpor do vsakodnevne telesne aktivnosti, se je bodisi ne boste lotili ali pa bo vaše telo začelo sproščati stresne hormone. Zato je pomembno, da preizkusite raznolike vadbe, saj boste le tako ugotovili, kaj vam najbolj ustreza.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


web 3 dejan pavlin

Preberite še:
Od reševalca življenj do reševalca duš in še česa




Preberite še:
Kaj storiti, ko so otroci žrtve sporov med starši in morajo prenašati sporočila


POPE AUDIENCE

Preberite še:
7 nasvetov papeža Frančiška za ljubezen med zakoncema

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.