Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Konec epidemije: kako se izogniti frustracijam ob vračanju v “normalo”

FACE MASK

Gustavo Fring | Pexels CC0

Mathilde de Robien - objavljeno 29/05/20

Medtem ko se stvari počasi postavljajo nazaj na svoje mesto, je čas po epidemiji in karanteni prav tako lahko poln izzivov

Strogi ukrepi, ki so jih zaradi širitve novega koronavirusa uvedli tako v Sloveniji kot tudi v številnih drugih državah, so pri marsikom pustili posledice oziroma frustracije. S postopnim sproščanjem ukrepov so se nato nekateri viri stresa sicer razbremenili, a so se hkrati ustvarili novi.

Omenimo le upoštevanje razdalje do drugih ljudi, nošenje mask, omejitev števila ljudi npr. pri sveti maši, prestavljena poroka in podobno. Vse to za marsikoga predstavlja veliko frustracijo.


CHEF

Preberite še:
Nova realnost: kako se vesti v barih in restavracijah, da se izognemo okužbi

Ne glede na to, ali so velike ali majhne, se v tem obdobju zagotovo spopadamo s številnimi neuresničenimi željami. To še toliko težje sprejmemo, saj družba pred krizo niti ni bila navajena takšnih omejitev. Vse je bilo relativno lahko dobiti, in to takoj ali vsaj zelo hitro.

Kljub temu pa nam lahko, in to je dobra novica, te frustracije pomagajo, da rastemo, postajamo močnejši in si zastavljamo nove cilje.

Zakonska svetovalka in družinska terapevtka Bérengère de Charentenay predlaga te štiri korake za premagovanje frustracij.

Sprejmite svoja čustva

Frustracija na plan izvabi še nekatera druga čustva: jezo, žalost, razočaranje, strah, … Zato je pomembno, da svojo frustracijo prepoznamo in se odločimo, kaj bomo z njo naredili. Naš odziv nanjo je pomemben. Ali bomo dovolili, da nas povozijo različni negativni izbruhi in pritoževanje, ali pa se bomo odločili, da vse skupaj uporabimo kot odskočno desko za pozitivno ukrepanje.

Sprejmite omejitve

Nismo edini, ki moramo sprejeti nekatere omejitve. Vsi smo v tem skupaj. Življenje je polno frustracij, s katerimi se soočamo v življenju. Samo pomislimo na ločitev otroka od svoje mame. Čeprav je težko, je to ključ do otrokove rasti in osamosvajanja.


FESTA MASCHERINE

Preberite še:
5 pozitivnih “korona” sprememb, ki bi jih morali ohraniti tudi po koncu epidemije

Naredite korak nazaj

Ko se znajdemo v stiski zaradi različnih frustracij, imamo dve izbiri: ali bomo obtičali na mestu ali pa bomo stopili korak nazaj in poiskali drugo pot.

Če ne morete obiskati sorodnikov, ki so v tujini, organizirajte srečanje prek video klica.

Vedno se najde rešitev, le nekaj iznajdljivosti potrebujemo.

Izogibajte se igranju žrtve

Premagati frustracijo pomeni, da sprejmemo realnost takšno, kot je. Namesto da bi trpeli in igrali vlogo žrtve, lahko iz te situacije ustvarimo priložnost za to, da izkusimo nekaj drugega, česar morda niti nismo načrtovali.

Poglejmo vase. Kaj nas motivira, zaradi česa se počutimo žive, … Zastavimo si nove, konkretne in dosegljive cilje. Tako bomo prevzeli nadzor nad svojim življenjem in osvobodili svojo ustvarjalnost in domišljijo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


WOMAN, READING, SOFA

Preberite še:
9 knjižnih klasik, ki govorijo o epidemijah in smrti


URŠKA IN ROŽLE VALJAVEC

Preberite še:
“Prejela sva globok mir, notranje veselje, da je Rožle res pri Bogu, da je srečen v nebesih”


SUZANNE AND RACHEL GUY

Preberite še:
Pred 22 leti sta zavrnila splav. Zdaj pa njuna hči navdihuje druge

Tags:
koronavirusosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.