Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Ideja za pohodniški izlet v osrčje Kamniško-Savinjskih Alp

WEB3-MOLICKA-PLANINA-SLOVENIA-URSKA-MAKOVEC

URŠKA MAKOVEC

Tina Martinec Selan - objavljeno 30/05/20

Ideja za družinski pohodniški izlet: kapelica sv. Cirila in Metoda na Molički planini

Če iščete idejo za čudovit pohodniški izlet v Kamniško-Savinjske Alpe, se lahko odpravite do kapelice sv. Cirila in Metoda na Molički planini. Slikovita kamnita kapelica, ki je posvečena misijonarskima bratoma, svetima Cirilu in Metodu, je bila dolgo časa najvišje ležeča kapelica na slovenskem ozemlju. Leži 1780 metrov nad morjem.


USKOVNICA

Preberite še:
Kapelice v slovenskih gorah: kam se odpraviti?

Bogata zgodovina kapelice

Prvo kapelico na tem mestu so postavili v avstro-ogrskih časih, leta 1898. Med drugo svetovno vojno je bila kapelica porušena zaradi plazu, potem pa so jo konec osemdesetih let ponovno postavili ter jo leta 1990 blagoslovili. Kapelica leži v samem osrčju Kamniško-Savinjskih Alp in ima resnično edinstveno lego nad Robanovim kotom.

Ob kovinskih vratih na pročelju kapelice je tabla, na kateri je napis:

“Prvo kapelo na tem mestu je l. 1898 postavila savinjska podružnica Slov. planinskega društva v spomin 60. letnice mašništva papeža Leona XIII. in 50. letnice vladanja cesarja Franca Jožefa. V petdesetih leti jo je porušil skrivnostni plaz. V Gospodovem letu 1989 po načrtih arch. Kvaternika ponovno zgrajena. 8. julija 1990 jo je blagoslovil mariborski škof dr. Franc Kramberger.”

MENINA PLANINA

Preberite še:
Izlet na Menino planino. Tudi za družine z majhnimi otroki

web2-molicka-planina-slovenia-urska-makovec
URŠKA MAKOVEC

Potek poti

Če gremo iz ljubljanske smeri, se peljemo skozi Kamnik in naprej, kot bi šli na Veliko planino. Cesta nas vodi proti prelazu Črnivec, ki je tudi priljubljena točka kolesarjev. Malo pred prelazom pa nadaljujemo vožnjo ostro levo proti Podvolovjeku in nadaljujemo mimo najbolj klasičnega izhodišča oziroma parkirišča, ki je izhodišče za pohod na Veliko planino. Nadaljujemo vožnjo proti Lučam in po nekaj kilometrih ovinkaste poti vidimo odcep za planino Podvežak, kjer pustimo avto.

Pot nas vodi polagoma navzgor, najprej po gozdu in nato po skalah, a je povsem varna tudi za otroke. Šele v drugem delu kamnita pot pelje tudi mimo nekaj brezen, kjer je treba malce pazljivosti, da ne zdrsnemo, a ne gre niti za plezanje niti za resnično izpostavljeno ali nevarno pot. Tudi v opisu poti na portalu Hribi.net je pot opisana kot lahka oziroma nezahtevna.


web 3 sveta ana podpec saint anna andrej praznik

Preberite še:
Starodavna cerkvica blizu Ljubljane, ki je kot nalašč za družinski izlet

MOLIČKA PLANINA
TINA MARTINEC SELAN | ALETEIA

Od parkirišča na Planini Podvežak do kapelice je po poti slabih 300 metrov višinske razlike, a ker je pot take narave, da se najprej dvigne in nato spusti, v resnici naredimo več, slabih 500 metrov višinske razlike. Odpre se nam čudovit pogled na Ojstrico. Pridemo do stare Kocbekove koče med Malo Ojstrico in Žvižgovcem, ki je bila prva slovenska koča v Savinjskih Alpah.

Na rahlem skalnem grebenčku nad kočo je postavljena kapelica sv. Cirila in Metoda, za njo pa se odpre slikovit pogled na Robanov kot. Celotna pot nam vzame med eno in dvema urama, odvisno od izkušenosti in kondicije pohodnikov, a primerna je tudi za tiste otroke, ki so že vajeni kakšne planinske poti in ki so vajeni prehoditi zmerno višinsko razliko.

V kapelici se v poletnih mesecih občasno obhaja tudi sveta maša (na primer na veliki šmaren), ki pa se dogaja na prostem, da lahko prisostvuje več ljudi, kajti kapelica je majhna.


web 3 licitacija zelimlje

Preberite še:
Znani obrazi pomagajo graditi dijaški dom v Želimljah – pomagajte tudi vi


WOMAN, PAIN, BED

Preberite še:
Ganljivo pismo mamicam, ki so izgubile otroka


FORGIVE

Preberite še:
Kaj se zgodi v vaših možganih, ko odpuščate?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.