Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kakšen je vaš odnos s Svetim Duhom?

godong-fr012211a.jpg

Fred de Noyelle I Godong

Philip Kosloski - objavljeno 30/05/20

Ali je Sveti Duh za vas tujec ali nedoumljiva sila? Ali pa je vaš prijatelj in oseba, ki jo ljubite?

Praznik binkošti nam daje edinstveno priložnost, da premislimo o svojem odnosu do Svetega Duha. Izmed treh Božjih oseb v Sveti Trojici je Sveti Duh tisti, ki ga pogosto najmanj razumemo.

Sv. Jožefmarija Escriva je v pridigi z naslovom Veliki neznanec premišljeval o tej skrivnosti in kristjane izzval, naj podrobno preučijo svoj odnos do Svetega Duha.
Preberite še:
Kdo sploh je ta Sveti Duh?!

Takole piše:

In tako si lahko zastavimo vprašanje, ki ga je postavil apostol: “Mar ne veste, da ste Božji tempelj in da Božji Duh prebiva v vas?” To lahko razumemo kot vabilo, da se z Bogom spoprimemo na bolj osebni in neposredni ravni.

Escriva nadaljuje: “Za nekatere je Paraklet ali Tolažnik žal Veliki tujec, Veliki neznanec. Je zgolj ime, ki se omenja, ne pa tudi Nekdo, ni ena izmed treh Oseb (v enem Bogu), s katero se lahko pogovarjamo in s čigar življenjem lahko živimo.”

Sveta Trojica je seveda ena največjih skrivnosti krščanstva. Katekizem Katoliške cerkve takole pojasnjuje: “Ne priznavamo treh bogov, ampak enega samega Boga v treh osebah: ‘enobistveno Trojico'” (KKC 253).


web 3 andrej segula

Preberite še:
Kako sta si podobna veter in Sveti Duh?

Poleg tega …

… so Božje osebe stvarno različne med seboj. “Bog je eden, toda ni samotarski. Oče, Sin in Sveti Duh niso samo imena za različne modalnosti božje biti, saj so stvarno različni med seboj” (KKC 254).

Ta globoka skrivnost pomeni, da lahko razvijemo svoj odnos z osebo Svetega Duha in jo prosimo za pomoč v svojem vsakdanjem življenju. Sveti Duh ni tujec ali nekakšna nedoumljiva sila, temveč oseba, ki jo lahko ljubimo.

Vse to si človeški um težko predstavlja, toda gre za eno temeljnih resnic naše vere, o čemer bi morali premišljevati, ko obhajamo binkoštni praznik.

Vprašajte se: “Kako jaz gledam na Svetega Duha? Kakšno vlogo igra v mojem življenju? Ali Svetega Duha ljubim?”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


web 3 martin golob

Preberite še:
Kaj se mora zgoditi, da sem prijazen tudi s tistimi, ki z mano niso?


LURD PRI ŠENTJERNEJU

Preberite še:
Ste že obiskali Novi Lurd na Dolenjskem?


FACE MASK

Preberite še:
Konec epidemije: kako se izogniti frustracijam ob vračanju v “normalo”

Tags:
Sveti Duh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.