Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Vloga krstnega botra je nenadomestljiva

WEB-PRAYER-MOTHER-CHILD-SLEEP-shutterstock_311714897-Halfpoint-AI

Halfpoint | Shutterstock

Canção Nova - objavljeno 31/05/20

Naloga krstnega botra je položiti otroka v Božje roke. Če nas kdo prosi, če bi bili krstni botri, moramo s sprejemom te vloge sprejeti tudi odgovornost

Krst je začetek poti krščanskega življenja. V skladu s sklepi Drugega vatikanskega koncila je “vsak krst sam po sebi le prvi začetek, če z gotovostjo stremi k dosegu polnega življenja v Kristusu. Krst naj bi torej vodil do popolne izpovedi vere, do popolne vključitve v institucijo odrešitve po volji Kristusa in končno do popolne pridružitve evharistični skupnosti.”

V tej izkušnji ljubezni krstni boter postane otrokov duhovni vzgojitelj. V času otrokovega odraščanja mu mora pomagati pri rasti v veri. Naloga krstnega botra je položiti otroka v Božje roke. Brez dvoma mu bo Bog podelil milost, potrebno za to, da bo lahko spremljal svojega krščenca na poti vere.

Krstni boter predstavlja družino krščenca, ko ta fizično ni prisotna ali ko mu v njej primanjkuje vere. Predstavlja tudi skupnost, škofijo in vesoljno Cerkev, ki vodi in razvija pastoralne dejavnosti in sprejema novega člana.
Preberite še:
Zakaj je pomembno krstiti že otroke? Ker lahko odraščajo v varstvu Svetega Duha

Na čem temelji vloga krstnega botra?

Lepo je obdarovati krščenca z igračko, ki si jo otrok želi, toda najlepše darilo, ki mu ga lahko podarimo, je iskreno spremstvo na njegovi duhovni poti in v odnosu z Jezusom. Osnovna naloga krstnega botra je vztrajanje pri krščencu v času njegovega potepanja po poteh vere in nudenje zgleda z lastnim življenjem.

Krstni boter premore duhovno oblast nad svojim krščencem. In čeprav oblast pogosto dojemamo kot nekaj, kar se nekomu vsiljuje ali s čimer si nekoga podrejamo, gre v tem primeru za spoštovanje, modrost in resnico v tem, kar govori.


BAPTISM

Preberite še:
7 najlepših krstnih verzov

Tudi zato moramo duhovno oblast dojemati kot delovanje krstnega botra v duhovnem življenju krščenca, ki je pogosto šibko, zanemarjeno ali pa se izgubi v drugih prepričanjih. Najboljša zapuščina, ki jo lahko zapusti krstni boter, je naučiti krščenca pogovarjati se z Bogom in si biti z Jezusom blizu.

Da bi kar najbolje opravil svojo nalogo, je pomembno, da s svojim krščencem, njegovimi starši in sorojenci naveže odnos, poln vzajemne ljubezni. Pomembno je, da skupaj preživljajo čas. Le na ta način lahko boter spremlja, kako se krščenec razvija kot človek in kot kristjan.


BAPTISM,

Preberite še:
2 stvari, ki ju mora vedeti vsak boter

Molitev za krščenca

Krstni boter mora moliti za krščenca in podpirati družino pri procesu njegove rasti, in sicer v skladu z Božjimi zakoni. Boga bi morali prositi za to, da bi bil krščenec človek vere, da bi bil dober in da bi, ko odraste, lahko bil za zgled drugim.

Svetega Duha bi morali prositi za moč in stalnost na življenjski poti krščenca, Mater Božjo za priprošnjo, angele pa za varstvo za vsak dan otrokovega življenja.

Avtorica prispevka je Ángela Abdo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.


Holy Spirit

Preberite še:
Sveti Duh vendar ve, kaj dela. Tudi če me pošilja v kaos
Preberite še:
Legenda o prav posebni gorski vasici in romarski cerkvi, ki je paša za oči in dušo
Preberite še:
Zdravnica je staršem svetovala splav, onadva pa sta izbrala molitev

Tags:
boterkrst
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.