Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 21. februarja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

40 let je iskala medicinsko sestro, ki je po hudi nesreči v otroštvu skrbela zanjo

AMANDA SCARPINATI

AP/EAST NEWS

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 02/06/20

Amanda je bila leta 1977 hudo opečena. Leta pozneje se je odločila poiskati medicinsko sestro, ki ji je v najtežjih trenutkih izkazovala nežnost in skrb

Kot komaj trimesečni dojenček je Amanda Scarpinatti iz Združenih držav padla v razgret inhalator. Vroča para je na njenem telesu povzročila opekline tretje stopnje. “Kot otroka me je bilo sram zaradi opeklin, vrstniki so me ustrahovali in mučili,” se spominja v nekem intervjuju. Takrat je gledala fotografijo, posneto v bolnišnici, na kateri jo je medicinska sestra skrbno objemala.

Fotografija, ki jo je posnel Carl Howard, je bila celo objavljena v medicinski reviji. Amandini starši so en izvod shranili za spomin. Fotografija je 43-letni Amandi pomagala preživeti težke trenutke, težave in ponižanja, s katerimi ji drugi niso prizanašali.


LISSA MCGOWAN

Preberite še:
Medicinska sestra, ki je skrbela za malega dečka, je pred 34 leti skrbela tudi za njegovega očeta

Želela je vedeti vsaj ime medicinske sestre

“Gledala sem žensko na fotografiji in se pogovarjala z njo, čeprav nisem niti vedela, kdo je,” pripoveduje Amanda. To je bila edina oseba, ki se je zaradi njenega videza ni bala in se je ni bilo strah dotakniti.

Ko je Amanda odrasla, si je želela poiskati medicinsko sestro, ki je takrat skrbela zanjo. Po dvajsetih letih ji je ni uspelo najti. Na koncu se je odločila, da bo izkoristila moč socialnih omrežij. Na svojem profilu na Facebooku je objavila črno-belo fotografijo. Prijatelje in znance je prosila, naj informacije delijo naprej. V 24 urah se je na njeno objavo odzvala medicinska sestra Angela Leary.


KATHLEEN SARNES

Preberite še:
Nova metoda hitrejšega zdravljenja: pojoča medicinska sestra!

Ena izmed prvih pacientk

Objava s fotografijo je bila deljena več kot pettisočkrat. Angela je na fotografiji prepoznala svojo nekdanjo sodelavko Sue Berger.

Ko se je zgodila Amandina nesreča, je bila Sue stara 21 let in je komaj dobro zaključila študij, deklica pa je bila ena izmed njenih prvih pacientk, ki je ni nikoli pozabila. “Spominjam se je. Bila je zelo mirna. Ponavadi otroci po operaciji spijo ali jokajo. Ona je bila tako mirna in zaupljiva. Bilo je neverjetno,” je Sue povedala v odzivu na fotografijo. Medicinska sestra je priznala, da je vsa leta tudi sama hranila njuno fotografijo. Pogosto se je spraševala o usodi majhne deklice, ki jo je takrat držala v naročju.


NURSES PREGNANT

Preberite še:
Kaj se zgodi, ko je hkrati nosečih kar 16 medicinskih sester v isti bolnišnici?

“Ne vem, koliko medicinskih sester je imelo tolikšno srečo, da bi se jim v življenju pripetilo kaj takega in da bi si jih nekdo zapomnil za vedno,” je pripovedovala ganjena Sue.

Po toliko letih se jima je le uspelo pogovoriti v živo. Ganjenosti nista skrivali. Med njima se je spletlo pravo prijateljstvo, ki še vedno traja.

Izkazalo se je, da je Suejina prisotnost pri mali Amandi dolgoročno vplivala na njeno življenje in boj ne samo za zunanji videz, ampak tudi za ohranjanje notranjega ravnovesja v trenutkih, ki so bili zares težki.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


DRUŽINA ŠABANOVIČ GRMŠEK

Preberite še:
“Tristan nas je naučil, da živimo bolj polno življenje in se manj obremenjujemo”


GIRL, EAT, ICE CREAM

Preberite še:
Kako je nastal sladoledni kornet


FORGIVE

Preberite še:
Kaj se zgodi v vaših možganih, ko odpuščate?

Tags:
bolezen
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.