Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Snaha proti tašči: kaj se skriva za tem konfliktom in kako ga rešiti?

shutterstock_1509671633.jpg

SHUTTERSTOCK

Semprenews - objavljeno 02/06/20

Napetost, ki lahko hitro preraste v kaj hujšega, a jo lahko umirita empatija in dialog

Vprašanje družinskemu terapevtu

Ženo, s katero sva poročena dve leti, sem si drznil prositi, naj ne žali vedno moje mame in naj ne govori o njej, kot da je pošast. Zaradi tega je čisto ponorela. Omenila je celo, da je ta moja močna vez s primarno družino lahko celo razlog, da bo najinega zakona konec. Zmeden sem. Ne branim vedno moje mame in priznam tudi njene napake. Kljub temu pa me moti, ko mi žena pravi, da me žaljivke, ki letijo na mojo mamo ne bi tako motile, če ne bi bil nanjo preveč navezan. Kaj naj naredim?Preberite še:
Moderna babi razkriva, kakšna je dobra tašča

Odgovor družinskega terapevta in mediatorja Marca Scarmagnanija

Namesto, da ženo prosite naj o vaši mami ne govori več grdo, poskusite najti način, kako lahko z njo spregovorite in ji pojasnite, da vas žalitve bolijo in prizadenejo. Ne gre za to, da bi zahtevali od nje, da vam ustreže, ampak za to, da najdete nekakšno cono empatije. Ne glede na razloge, ki jih imata o tej zadevi, tako eden, kot drugi.

To, da vam žena grozi z ločitvijo, bi lahko izviralo iz njenega strahu. Vašo mamo in vajin odnos doživlja kot grožnjo, saj meni, da ste si z njo preblizu.

Kaj narediti, ko so žalitve prehude?

Če boste svoji ženi dokazali, da jo globoko ljubite, ji bo to pomagalo, da se bo vsaj malo sprostila. Vprašajte se, kaj ima vaša žena rada, kako bi jo lahko prijetno presenetili in kako ji to ljubezen lahko pokažete. Potem naredite to.

Na drugi strani pa pojasnite vaši mami, kakšno mesto v vašem življenju zaseda vaša žena in kaj ji želite dokazati. Tudi če vas ne bo razumela (čeprav vas najverjetneje bo), bo to preprosto morala sprejeti.

Postavite pa se tudi v čevlje vaše žene. Morda ima celo prav, ko vam govori, da ste preveč navezani na svojo mamo. Razmislite o tem, pri tem pa imejte v mislih dve sporočili iz Svetega pisma, čeprav se na prvi pogled morda zdita nasprotujoči: “Spoštuj očeta in mater.” in “Mož bo zapustil očeta in mater.”

Na eni strani si moramo prizadevati za ohranjanje vezi z družino, na drugi strani mora biti ta vez spoštljiva. Pomagajta si kot mož in žena: vi pomagajte ženi, da bo spoštovala vašo družino, ona pa vas bo naučila, kako se izogniti pretirani odvisnosti od nje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je pripravila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


MOTHER IN LAW

Preberite še:
10 lastnosti popolne tašče


MOTHER IN LAW

Preberite še:
Praktični nasveti, kako narediti bivanje “tastarih” in “tamladih” pod isto streho čim lepše


MILENA MIKLAVCIC

Preberite še:
Ko bi ji tašča z veseljem prisolila dve okrog ušes, jo je objela in pomirila

Tags:
družinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.