Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 1. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Sveta Favstina Kowalska je videla svojega angela varuha

ANGEL

HOMONSTOCK | Shutterstock

Marzena Devoud - objavljeno 02/06/20

Njen angel varuh je vedno hodil ob njej in jo v vsakem trenutku varoval pred vsakršno nevarnostjo … Favstinin angel varuh je bil njen zvest prijatelj

Ko človek začne brati duhovne spise poljske redovnice, svete Favstine Kowalske, pomisli, da je bilo njeno življenje nemara lažje od življenja drugih. Saj sama pravi, da jo je v življenju na viden in neviden način vseskozi spremljal njen angel varuh. Kljub temu je ta poljska mistikinja v svojem dnevniku večkrat zapisala, kako se je vsak njen dan začel in končal z notranjim bojem. Takoj, ko je bila ena ovira premagana, jo je nadomestilo 10 novih …

Biti v stiku z nebeškimi bitji je posebna milost. Če so pri tem še tvoji zvesti prijatelji, vodniki v molitvi in zaupniki Božjega delovanja, je to nekaj čudovitega. Kljub temu pa angeli pred težkimi odločitvami niso prevzeli Favstininega mesta. Kakor mi vsi, se je z njimi morala soočiti sama. So pa podpirali njena prizadevanja, ji v dvomih prinašali tolažbo in jo varovali pred nevarnostmi.
Preberite še:
Kako se lahko vsak dan sporazumevamo s svojim angelom varuhom

Osebni spremljevalec na poti v večnost

Proti koncu svojega življenja se je sveta Favstina preselila v samostan v Krakovu. Zaupali so ji mesto vratarice. Zaradi tedanjih razmer je bila naloga težavna: nekateri so bili do cerkve sovražni in po mestu je bilo veliko vstaj in protestov. Nekoč se je med mističnim pogovorom z Bogom odločila, da ga prosi, da se samostanu ne bi uspel približati noben zloben človek. Takrat je zaslišala Jezusove besede: “Moja hči, ko si šla k samostanskim vratom, sem nad vrata postavil keruba, da bi jih varoval; bodi mirna.” (Dnevnik, 1271, prevod: Milanka Dragar et al.).

Njena želja je bila uslišana. Poljska redovnica je imela zelo tesen odnos s svojim angelom varuhom. Med potovanjem z vlakom ga je Favstina nekoč videla ob sebi, kako je molil zroč v Boga (Dnevnik, 490). Pogosto se ji je prikazoval, tudi med čisto vsakdanjimi opravili, kot je delo v kuhinji ali na vrtu. Znamenje tega, do kakšne mere je Bog po svojih angelih varuhih navzoč v našem vsakdanjem življenju, v veselih in žalostnih trenutkih. (Dnevnik, 1312).
Preberite še:
Kdo so angeli varuhi?

FAUSTINA KOWALSKA
Public Domain

Nekega četrtka se je Favstina zelo slabo počutila, a je vztrajala v molitvi. Na poti domov je začutila grožnje skupine hudobnih duhov. Prestrašena je prosila svojega angela varuha za pomoč. Prikazal se ji je in ji rekel: “Ne boj se, nevesta mojega Gospoda, ti duhovi ti ne bodo nič hudega storili brez njegovega dovoljenja,” in jo pospremil do doma. (Dnevnik, 419).

Vse življenje je angel varuh ostal njen zvesti prijatelj. Osebni spremljevalec, kakor ga je imenoval sveti Tomaž Akvinski. Angelski doktor je v svoji teološki sumi zapisal, da je ob rojstvu vsaki osebi dodeljen osebni spremljevalec. Tako ima vsak svojega angela varuha. Po svetem Tomažu sleherni izmed nas v svojem življenju napreduje proti nebeški domovini. Na tej poti nam grozijo številne nevarnosti, ki prihajajo “od zunaj in od znotraj”. Da bi se z njimi spopadli, potrebujemo posebno varstvo. Zato je vsakemu človeku dodeljen angel varuh. Ko doseže svoj cilj, človek nima več angela varuha, ampak “angela, ki z njim kraljuje v nebeškem kraljestvu ali pa hudobnega duha v peklu” (ST I, 113,4).


SAINT JOSEPH

Preberite še:
S to molitvijo prosite sv. Jožefa, naj bo vaš varuh

Torej ni res, da je človek prepuščen samoti. Nevidni svet je resničen in nad človekom bdi vojska nebeških bitij, pri čemer mu v vsakem trenutku neutrudno stoji ob strani in ga podpira angel varuh. Zato ne zaničujmo teh, ki jih ne vidimo in za katere nam Bog pogosto pošilja priče, kakršna je sveta Favstina Kowalska.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.
Preberite še:
Angel, ki me varuješ pred vsemi nevarnostmi


SANTANGELO

Preberite še:
Italijanska gora, na kateri se je štirikrat prikazal sveti nadangel Mihael


ANGELS

Preberite še:
Kako hitro se premikajo angeli?

Tags:
angelisvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.