Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Umetnost razločevanja: kako sprejeti prave odločitve

PARADOKSY

fotogestoeber | Shutterstock

Edifa - objavljeno 07/06/20

Ni vedno povsem jasno, katera je tista smer, v katero naj bi šli. Zato vedno pride prav nasvet, ki ga lahko uporabimo takrat, ko se moramo odločiti

Nakup hiše, izbira šole, narediti naslednji korak v zvezi, … Nekatere odločitve, ki jih sprejemamo, v življenju nimajo velikih posledic, spet druge, pa lahko naše življenje in življenje naše družine zasukajo v povsem drugo smer.

Ko se znajdemo v nepričakovani situaciji, smo prisiljeni sprejeti odločitev. Kako naj to storimo?


web 3 darko djuric

Preberite še:
Življenje brez nog in z eno roko: “Nikoli me niso zavijali v vato”

Ko v odločanje povabimo Boga

Prvi korak je, da natančno razjasnimo, kaj so pogoji naše izbire. Ko smo razpeti med več različnih možnosti, je samo od nas odvisno, kako bomo omejili število možnosti, ki jih imamo. Včasih se je treba ustaviti in jih zelo natančno analizirati. V nasprotnem primeru bomo samo izgubljali čas.

Ko se odločamo, je zelo pomembno, da je vprašanje zastavljeno pravilno, torej ali izberemo to ali drugo. Vmesne možnosti ni.

Drugi korak je, da v naše odločanje povabimo tudi Boga. Saj mu vsak dan zaupamo že svoje življenje, kajne? Zakaj mu ne bi dovolili, da nam potem pomaga še pri naših odločitvah. To storimo tako, da Božjo prisotnost vključimo v svoje izbiranje in iščemo tisto, kar bi On želel, saj nas bo tisto osrečilo in osvobodilo.

Bog od nas nikoli ne bo zahteval nemogočega, kar pa ne pomeni, da nikoli ne bo težko. Posvetiti moramo svoj čas Gospodu. V miru in molitvi. Tako bomo stopili iz svoje subjektivnosti in lažje sprejeli odločitev.


FORGIVE

Preberite še:
Kaj se zgodi v vaših možganih, ko odpuščate?

Zaupati Vanj

O tem, kako pomembno je, da pustimo Bogu, da nas usmerja, govori tudi izkušnja mame Sophie. “Kot starši smo zelo čustveno vpeti v vzgojo svojih otrok, zato je včasih težko vedeti, kaj bi bilo zanje najboljše. Potem pa sem nekega dne doumela, da moram razlikovati med tem, kar je moja volja, in tem, kar je volja Boga. Vedela sem, da moram zaupati vanj.

Slediti Božji volji je pogosto lahko zelo težko. Ko se odločamo, si predstavljajmo, da imamo v roki kirurški skalpel, s katerim moramo ločiti dobro od slabega in dobre motive od lažnih. Pri tem imejmo v mislih besede sv. Tomaža Akvinskega, ki je dejal, da naša vest intuitivno ve, kaj je dobro. Včasih se moramo le prepustiti temu občutku.

Poglejmo še primer družine, ki se je zaradi očetove nove službe morala preseliti na drugi konec države. “Ko smo se morali preseliti, sva v mislih vedno imela potrebe najinih otrok,” se spominja Allen. “Imeli smo družinski sestanek, na katerem sva najine otroke povprašala za mnenje. Nato sva si vzela čas, da sva vse skupaj razmislila skupaj z Bogom in o vsem skupaj povprašala še širšo družino.” Včasih lahko odločitve staršev vznemirijo otroke, zato morajo biti starši pozorni na to, kaj in kako se počutijo, pa vendar jih ne smejo nikoli postaviti v vlogo odraslih.

Najti ravnovesje

Človeško srce je kompleksno, v sebi pa ima ogromno čustev, osebne zgodovine, … zato je zelo pomembno, da si postavimo prioritete. Če odločitve sprejemamo sami, tvegamo, da se bomo zataknili v svoji lastni perspektivi in bomo mislili, da je tisto, kar hočemo mi, tudi tisto, kar hoče Bog. Po drugi strani pa tudi ni dobro, da za mnenje povprašamo kar vsakogar, ki nam prekriža pot.

Za konec pa imejte v mislih tudi to, da si je za odločitev treba vzeti čas. Ne smemo se odločati kar tako, na hitro.

Učiti se sprejemati odločitve pomeni, da se učimo biti svobodni. Nagrade, ki jih ob tem prejmemo, pa so tri, pravi sv. Pavel. Ljubezen, sreča in mir. Dobra odločitev tako pomeni nagrado na dolgi rok.

Avtorica prispevka Florence Brière-Loth.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


COUPLE

Preberite še:
Ženskam pravim: “Ujele ste orla, ne lomite mu kril, ker ne bo mogel leteti”


IDA KEELING

Preberite še:
Da bi se spopadla s smrtjo svojih sinov, je začela teči. Danes jih šteje 105 in to še vedno počne!




Preberite še:
Verjela je v svoje sanje in tako ima danes čisto “svoj” vrtec

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.